PRESICA U NSK

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VLADE KOMENTIRAO OTVARANJE ZEMLJE Pojasnio novi režim s propusnicama i objavio što se sve radi na aktiviranju turizma

 
Ilustracija
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade na kojoj je jednoglasno usvojen zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19 komentirao je kako će izgledati turistička sezona u Hrvatskoj, ako će je biti, te zaduženja Hrvatske u kontekstu krize.

- Što se tiče turizma obavio sam niz razgovora s kolegama čiji državljani vole i dolaze u Hrvatsku. Svi kolege željeli bi da pronađemo modalitet kako da omogućimo i otvaranje granica između naših zemalja i dolazak ljudi tijekom ljetne sezone u RH.

To se odnosi na razgovor sa Sebastianom Kurzom, Andrejem Babišem, Viktorom Orbanom i Janezom Janšom.

Sličnu želju podržava i Angela Merkel. To nije samo želja Hrvatske, to je obaveza vlade da na europskoj razini pokrenemo zajednički način, ukoliko dođe do slične konvergirajuće epidemiološke situacije u zemljama.

Ako se Slovenija i RH jednako dobro bore protiv koronavirusa, možemo naći načina kako da Slovenci dođu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju.

Polako s takvim konceptom postižemo kritičku masu suglasnosti na razini Vijeća. Tražit ćemo rješenje koje će omogućiti da se turistička sezona odvije. Jasno je da ne može biti rekordna kao zadnje tri. S inicijativama će izlaziti ministar turizma.

Što se tiče financija, domaća tržišta kapitala i međunarodna tržišta kapitala i institucije, Europska unija - to su četiri okvira.

Dogovor s Europskom bankom je bio dobar. Pojasnili smo koliko je važno da Hrvatska koja intenzivno radi da se priključi europskom tečajnom mehanizmu ima tretman inkluzivnim načinom gotovo kao da su jedna od 19 članica Eurozone. To je cilj - kazao je Plenković.

Komentirao je i hoće li se u trećoj fazi moći kretati unutar Hrvatske bez propusnica te kakvo će biti radno vrijeme trgovina.

- Što se tiče propusnica, proširit će se opseg razloga zbog kojeg se mogu izdavati. One kao pravilo opstaju, ali opseg argumenata će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike.

Ukoliko do tog trenutka se epidemiološka slika popravi, vi želite iz Krapine otići u Vodice i tamo ste rezervirali hotel, pokažete rezervaciju i za to ćete dobiti propusnicu.

One ostaju kao mehanizam jer u slučaju pogoršanja moramo ih imati. Pokazale su se izrazito korisne jer su ograničile širenje virusa.

Što se tiče trgovina, HZJZ će raditi preporuke, očekujemo da se radi dvokratno, da se radi cijeli dan - kazao je.

Na pitanje novinara što smatra najvećom ugrozom kada dođe do relaksiranja mjera, kazao je da su se s epidemiolozima vodili razgovori o svakoj mjeri koju su resorni ministri predstavili.

- Razgovarali smo o učincima i rizicima. Sve mjere treba gledati u kontekstu horizontalnih mjera i temeljnih preporuka načina ponašanja, a one su ključ da spriječimo zarazu između naših sugrađana.

Osobna odgovornost je ključna, međusobno povjerenje struke, institucija u vlasti i građana, strpljivost i u konačnici uspjeh i na zdravstveno-sigurnosnom i gospodarsko-socijalnom planu.

Ovo su promišljene mjere, vodimo se vlastitim procjenama načelom zaštite sigurnosti naših građana. Ne trčimo niti ne slijedimo. Otpuštamo mjere koliko možemo, a oprez je maksimalan - kazao je premijer.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o sastanku sa sindikatima i hoće li se i koliko će se smanjivati plaće u javnom sektoru.

- Što se tiče sindikata to je konzultativni sastanak da zajednički sagledamo nove okolnosti i tražimo rješenja koja će biti korisna - kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:54