SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Nakon Vlade imam sastanak sa Stožerom, da vidimo koje još mjere imaju u planu‘

Premijer je najavio da Vlada radi na paketu mjera za suzbijanje inflacije i cijena energenata

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da Vlada radi na paketu mjera za suzbijanje inflacije i cijena energenata, pri čemu je apostrofirao da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Na početku sjednice Vlade Plenković se između ostalog osvrnuo na opskrbu plinom za zimsku seznu, kazavši da se dinamika zapunjavanja kapaciteta Podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je s današnjim danom ono zapunjeno 68 posto te da će do početka listopada njegova zapunjenost biti na 90 posto, što je u skladu s planom.

Najavio je i da Vlada planira uskoro smanjiti PDV na solarnu energiju.

"Smatramo da dugoročno trebamo gledati kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura opskrba električnom energijom, a svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će to priliku raditi bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosit će nula posto", izjavio je Plenković.

Po njegovim riječima, ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik Vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

"Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave i poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglasimo s dionicima koji u u tom procesu trebaju dati svoj doprinos, prije svega mislim na energetske kompanije", rekao je.

Izvrsna turistička sezona

U vezi najnovijeg podatka o godišnjoj inflaciji u srpnju od rekordnih 12,3 posto, Plenković je kazao da će na tom tragu idućega tjedna Vlada održati tri sjednice Vlade - u ponedjeljak telefonsku sjednicu koja će biti posvećena cijenama naftnih derivata, u srijedu sjednicu koja će biti posvećena velikom paketu od više od 60 zakona, koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju, te u četvrtak redovitu sjednicu.

U osvrtu na dosadašnji tijek turističke sezone, ocijenio je da je ona izvrsna. Iznio je pritom podatke da u Hvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, najbrojniji su Nijemci, Talijani, Slovenci, Poljaci i Austijanci, dok ih je najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka godine ostvareno je 13,1 milijun dolazaka i 73,4 milijuna noćenja. a u usporedbi s prošlom godinom to je 45 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja. U odnosu na rekordnu 2019., pak, Hrvatska je trenutno na 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja.

"Ono što je posebno dobro su najave za jesen, produljuje se sezona, prihodi rastu, što je jako dobro. U prvom tromjesečju prihodi su veći dva posto do istog razdoblja rekordne 2019.", istaknuo je Plenković, podsjetivši da HNB procjenjuje da će prihodi od turizma biti ove godine za 800 milijuna eura veći nego 2019., odnosno ukupno će iznoisti 11,3 milijarde eura.

Premijer je također ocijenio da je protupožarna sezona vrlo zahtjevna i rekao da je ove godine već bilo više od 7000 požara te se zahvalio vatrogascima i svima angažiranima u obrani od požara.

Plenković je na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke rekao da ove godine ima zaista velikih žega i suša, a koje su posljedica klimatskih promjena koje utječu i na vremenske neprilike.

Teška požarna sezona

"Nažalost, u ovoj godini bilo je jako puno požara, puno više nego što je to bilo prošle godine - preko 7 000 već do sada. Ta činjenica sama po sebi govori koliko je ova godina bila zahtjevna, a to vidimo i u drugim sredozemnim državama gdje se također svi bore s velikim požarima", rekao je premijer.

Zahvalio se vatrogascima, policiji, vojsci, civilnoj zaštiti, HGSS-u i svima ostalima koji su tijekom proteklih mjeseci bili maksimalno angažirani na spašavanju ljudi, dobara i obrani od požara.

Posebno se zahvalio i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pilotima koji su osim u Hrvatskoj, požare gasili i u inozemstvu.

Plenković je naveo kako nisu uvijek bili u funkciji svi zrakoplovi koji su na raspolaganju, a da trenutno ima pet kanadera koji lete, četiri Air Tractora i jedan helikopter te podsjetio da je Hrvatska u procesu nabave dva nova kanadera.

Također, podsjetio je kako je Vlada učinila velike iskorake kada je riječ o hrvatskom vatrogastvu - donesen je novi Zakon o vatrogastvu i uložena su znatna financijska sredstva u vatrogasni sustav.

Danas sastanak sa Stožerom: ‘Virus je i dalje tu, treba biti oprezan‘

Govoreći o epidemiji koronavirusa, Plenković je najavio da će se danas, nakon Vlade, sastati s predstavnicima Nacionalnog stožera Civilne zaštite kako bi vidjeli koje su još mjere u planu.

Istaknuo je da - po broju zaraženih, hospitaliziranih i umrlih - postoje jasni signali da treba biti oprezan jer je virus i dalje tu, i ugrožava najkrhkije.

Važno je da se svi ponašaju sukladno preporukama HZJZ-a, kao i onima koje se tiču drugog docjepljivanja, prije svega osobe starije 60, osjetljive odrasle osobe i oni koji imaju povećani rizik od razvoja teških oblika bolesti covida-19, poručio je Plenković.

Idući tjedan tri sjednice Vlade, između ostaloga o naftnim derivatima i eurozoni

Premijer Andrej Plenković najavio je za idući tjedan tri sjednice Vlade - telefonsku, tematsku i redovitu, na kojima će se, uz ostalo, Vlada baviti cijenama naftnih derivata i zakonima vezanima za pristupanje Hrvatske europodručju.

Plenković je u četvrtak na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke rekao kako su se puno pripremali za nastavak rada sredinom kolovoza, pa će idući tjedan imati čak tri sjednice.

U ponedjeljak će se održati telefonska sjednica, koja će biti posvećena cijeni naftnih derivata.

U srijedu će biti tematska sjednica koja će u potpunosti biti posvećena velikom paketu zakona koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju. Na sjednici će biti više od 60 zakona, a prije toga, također u srijedu, održat će se Vijeće za euro.

Redovita sjednica Vlade održat će se u četvrtak, rekao je premijer Plenković.

"Za one koji su mislili da smo na godišnjem i da smo zaboravili na sve obaveze, poručujem da to nije točno - niti ritmom aktivnosti proteklih dana, niti inače, a kamo li u ovakvim okolnostima u kojima se nalazi svijet, Europa pa i Hrvatska", naglasio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2022 19:44