SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Napravili smo ispravan potez s cijenama goriva‘; Božinović: ‘Idući tjedan ublažavanje mjera‘

Napravili smo mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati krajnje nepredvidivu cijenu naftnih derivata, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Damir Krajač/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na Međunarodni dan žena i naglasio da je ravnopravnost žena i muškaraca preduvjet modernog, uspješnog i zdravog društva kakvog zajednički gradimo.

“Ravnopravnost žena i muškaraca je pravo i temeljna vrednota našeg Ustava i zakonodavnog okvira”, dodao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Poručio je da su, u teškim ratnim okolnostima, posebno u mislima žene u Ukrajini, čija su temeljna prava i sigurnost ugroženi. Dodao je i da je Međunarodni dan žena prilika da se sagleda položaj žena u hrvatskom društvu, koje je postiglo veliki napredak, ali je i dalje suočeno s nizom izazova.

“Ovdje prije svega mislim na neravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada, na diskriminaciju, a posebno na psihičko i fizičko nasilje nad ženama te predrasude i stereotipe koji do njih dovode”, rekao je.

Istaknuo je da ravnopravnost znači jednaki status, jednake mogućnosti, jednaku nagradu za ostvarene rezultate, dostojanstvo i poštovanje. Poručio je kako je Vlada usmjerena na zaštitu prava i sloboda žena, te odlučna u osudi i borbi protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja.

“Želimo, a mislim da i mijenjamo, stvari na bolje i stvaramo društvo u kojem su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima života (...). To je preduvjet modernog, uspješnog, zdravog društva, kakvog zajednički gradimo”, poručio je premijer.

Impresivan gospodarski oporavak

Plenković je kazao kako je u redovnim kozultacijama MMF zaključio da je Hrvatska postigla impresivan gospodarski oporavak.

Plenković je govorio o mjerama pomoći koje je Vlada donijela zbog poskupljenja, prvenstveno kad je riječ o cijenama energenata. "Taj paket je vrijedan 4.8 milijuna kuna, nešto smo ga malo i povećali uoči pripreme današnje sjednice vlade. On će sa zakonima koje će donijeti Sabor, poput izmjene PDV-a, biti u potpunosti na snazi od 1. travnja, pomoći ćemo na izravni način svim našim građanima i gospodarstvu, najugroženijama, poljoprivrednicima, umirovljenicima, ribarima...", rekao je.

"S cijenama goriva smo reagirali ispravno, ograničili smo marže distributerima, smanjili smo i trošarine za 20 odnosno 40 lipa. Napravili smo mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati krajnje nepredvidivu cijenu naftnih derivata", rekao je.

"Važni zakoni danas su i novi Zakon o referendumu i Zakon o zviždačima", rekao je Plenković na kraju uvodnog obraćanja.

''Vjerujem da pokazujemo kako su politike i mjere koje poduzima u potpunosti uključene u ono što se događa globalno i na razini Europe'', istaknuo je Plenković i najavio da će se sutra održati sastanak Europskog vijeća na kojemu će biti nekoliko važnih tema: ''Rat u Ukrajini, jačanje obrambene sposobnosti Euorpske unije, smanjivanje energetske ovisnosti od Rusije''.

Ministar Tomo Medved izrazio je potom dobrodošlicu novom ministru Ivanu Paladini. Izvijestio je o stanju s obnovom. “Cilj je da svi korisnici mobilnih kuća čije su kuće zelene, da se do 1. travnja vrate u svoje domove. Ugovorena je izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća. APN je na naše traženje primio 121 ponudu za prodaju nekretnina na području Sisačko-moslavačke županije”, rekao je.

Božinović: Već idući tjedan ublažavamo neke mjere

Ministar zdravstva Vili Beroš govoreći o aktualnoj situaciji veznoj uz koronavirus istaknuo je da ''u usporedbi s prošlim tjednom bilježimo minimalno dnevno povećanje od 0,21 posto te se i dalje smanjuje broj hospitaliziranih'': ''Bolničke ustanove i dalje smanjuju kapacitete za COVID pacijente i vraćaju se normalnom funkcioniranju što daje prostor za pružanje sveobuhvatne zdravstvene skrbi. Najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,6 posto odraslog stanovništva''.

Danas je počelo i cijepljenje proteinskim cjepivom, a Beroš je upozorio: ''Pandemija nije gotova, ali smanjenje ekstenziteta iste omogućava nam vraćanje uobičajenim zdravstvenim temama odnosno boribi za očuvanje zdravlja nacije, s naglaskom na preventivne aktivnosti''.

''Realno je da će se već idući tjedan ublažiti neke mjere. Stožer civilne zaštite je u kontaktu s ministarstvima turizma i kulture. Na temelju mišljenja epidemiologa Stožer će razmotriti sve prijedloge i ako se nastavi pozitivan trend početkom idućeg tjedna će donijeti nove ublažene mjere koje se odnose na okupljanja i ograničavanje pojedinih gospodarskih djelatnosti'', najavio je prvi čovjek Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutranjih poslova Davor Božinović.

Konačni prijedlog zakona o referendumu

Konačnim prijedlogom zakona o referendumu, koji je Vlada sa sjednice u srijedu uputila u Sabor, uređuje se provedba svih referendumskih inicijativa, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da njime građani dobivaju kvalitetan instrument neposrednog odlučivanja.

Prijedlogom zakona jamčimo i jačamo neposredno demokraciju, istaknuo je ministar. "Osigurava se puna transparentnost i otvorenost postupka provedbe referenduma i omogućuje građanima djelotvoran utjecaj u procesima političkog odlučivanja", dodao je.

Predloženim se zakonom produljuje rok za prikupljanje potpisa birača sa dosadašnjih 15 na 30 dana, a po prvi put se uspostavlja evidencija referendumskih inicijativa, koja će se voditi pri Državnom izbornom povjerenstvu.

Uređuje se i pitanje postupka provjere birača te se omogućava promatranje postupka provjere potpisa birača te promatranje referenduma.

"Po uzoru na Švicarsku uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela, te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav i politički sustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskog pitanja", naveo je ministar.

Kod lokalnog referenduma produljuje se rok za prikupljanje potpisa birača s 15 na 30 dana te se smanjuje broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma i bit će stupnjevan ovisno o broju stanovnika lokalne jedinice.

Dosad se tražilo najmanje 20 posto od ukupnog broja birača upisanih u registar birača u jedinici lokalne ili područne (regionalne) samouprave, a sada je primjerice kod lokalne jedinice koja ima više od 100.000 stanovnika potrebno prikupiti potpise 10 posto od ukupnog broja birača upisanih u registar birača.

Smanjuje se i potreban kvorum podrške na lokalnom referendumu tako da će se odlučivati većinom glasova birača koji su pristupili referendumu uz uvjet da ta većina predstavlja najmanje trećinu ukupnog broja birača u toj lokalnoj jedinici

"Dodatna novina je i propisivanje mogućnosti odgađanja raspisivanja državnog referendum odnosno mogućnost odgađanja već raspisanog referenduma u iznimnim i nepredvidivim situacijama kada je ugrožen pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva ili imovina veće vrijednosti", dodao je Malenica.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) kojim se jača pravna zaštita zviždača, pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti i proširuje prekršajna odgovornost.

"U demokratskim društvima zviždači imaju ključnu ulogu u zaštiti temeljnih ljudskih prava i očuvanje javnog interesa", rekao je Malenica koji vjeruje da će izmjene koje se uvode dodatno ojačati položaj i zaštitu zviždača i podići svijest građanima o dužnosti prijavljivanja nepravilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:07