NOVE IMOVINSKE KARTICE

Plenković naslijedio 80.000 €, Grbin dio kuće, a pogledajte što je sve kupila Penavina supruga

Penava nam se naknadno javio i pojasnio imovinu svoje supruge

Branko Grčić, Andrej Plenković, Peđa Grbin, Ivan Penava

 Cropix/

Predsjednici dviju najvećih stranaka u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Peđa Grbin, prošle su godine naslijedili značajnu imovinu koju su prijavili u najnovijim imovinskim karticama koje su predali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Premijer i predsjednik HDZ-a tako je u godinu dana podebljao svoju novčanu štednju za 80.000 eura, sa 170.000 eura koje je prijavio prošle godine na 250.000 eura ove godine. U imovinskoj kartici naveo je da je povećanu štednju na računa ostvario nasljedstvom.

Više od 11.000 eura prijavio je i za suprugu, zaposlenicu Hrvatskog sabora, koja je također u godinu dana podebljala svoj štedni račun naslijedivši novac. Na to je plaćen porez na nasljedstvo i darove u iznosu od 461,90 eura. Kada je riječ o nekretninama, neznatno je povećana imovina, i to za manji dio vrta od 25 četvornih metara koji je naslijedio na Hvaru.

image

Andrej Plenković

Ludovic Marin/Afp

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a i saborski zastupnik, bogatiji je za petinu ogromne kuće s okućnicom i šuma u Crnoj Gori, u Baošićima kod Herceg Novog.

Ukupnu vrijednost svog dijela imovine Porezna uprava Crne Gore procijenila je na više od 111.000 eura. Riječ je o petini kuće s okućnicom od 2518 četvornih metara, kuće s okućnicom od 249 četvornih metara te desetini manje nekretnine od 40 kvadrata. Tu je i petina četiri šume ukupne površine nešto manje od 30.000 četvornih metara.

- Riječ je o imovini koju sam naslijedio od preminulog ujaka. Dio obitelji je iz Crne Gore. Ujak je živio u Puli i naslijedio imovinu od djeda, a djed je to naslijedio od svog oca. Na jednom dijelu nalazi se kuća koja je stradala u potresu 1979. i niti danas nije završena - pojašnjava Grbin.

image

Pedja Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Vrlo je zanimljiva nova imovinska kartica Ivana Penave, predsjednika Domovinskog pokreta i gradonačelnika Vukovara. On je prijavio da mu je supruga u prošloj godini kupila vikendicu, vinograd i ogromne oranice u Vukovaru i Sotinu ukupne prijavljene vrijednosti 84.100 eura.

Supruga vukovarskoga gradonačelnika radi u Borovu od 1. prosinca 2002., a prijavio je da prima mjesečnu plaću od 748,52 eura. U imovinskoj kartici navodi da je sve stekla "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada", odnosno od plaće, a nema nikakvu ušteđevinu. To znači da je, prema Penavinu tumačenju, dala svojih 112 mjesečnih plaća za ovu imovinu.

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix

A nekretnine su poveće. Tako je Penavina supruga kupila vikendicu s pripadajućim zemljištem od 1902 četvorna metra u Vukovaru u vrijednosti od samo 3000 eura. Kupila je i vinograd u Vukovaru, 2241 četvorni metar, po cijeni od 2000 eura te ogromnu oranicu od 2,7 hektara vrijednu 20.000 eura. Navodi i pet oranica ukupne površine šest hektara koje je kupila u Sotinu.

Penava nam se naknadno javio i pojasnio imovinu svoje supruge. Naime, kaže kako je očito krivo naveo da je to stekla kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, jer da su imovinu kupili zajednički od ušteđevine koju su imali, a koju su naveli u ranijoj kartici prošle godine. Supruga je, prema toj kartici, imala 40.000 eura koje je, pojašnjava Penava, stekla prodajom stana od pokojnog brata i kuće koju je naslijedila od pokojne mame, a sam Penava u toj ranijoj kartici je imao 30.000 eura ušteđevine.

- Mi smo pred uvođenje eura to kupili zajedničkom ušteđevinom. Riječ je o zemljištu koje se vodi kao vikendica s okućnicom, ali to je sve zaraslo u šumu – pojašnjava Penava.

Njegov bivši stranački kolega, odnosno bivši šef Domovinskog pokreta, predsjednički i gradonačelnički kandidat Miroslav Škoro prošle se godine počastio novim automobilom, BMW sedmicom koji ga je koštao 85.000 eura. Popularni pjevač i političar naveo je da godišnje od pjevanja zaradi 100.000 eura.

Bivši ministar graditeljstva, a sada saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar prošle je godine dobio subvenciju od 9290 eura od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nekad vodio HNS-ovac Dubravko Ponoš i često se kritizirao u javnosti kao mjesto za HNS-ova kadroviranja.

image

Predrag Štromar

Damjan Tadic/Cropix

Štromar pojašnjava da je riječ o subvenciji za kupnju električnog automobila od ljeta prošle godine, kada je bio raspisan natječaj. Prijavio je i stipendiju koju kćer dobiva od Općine Vinica, gdje je Štromar na čelu Općinskog vijeća od 2021. Stipendija iznosi 265 eura godišnje.

- Svi koji imaju sve petice dobiju stipendiju od Općine - pojašnjava Štromar.

Tu je i jednokratni poticaj od 663 eura koji je prošle godine od Varaždinske županije dobila supruga, a Štromar, koji je bio i župan te županije, pojašnjava da je riječ o projektu solarne elektrane.

Ministar zdravstva Vili Beroš je pak prijavio da je kupio novi automobil na leasing, i to za 14.042 eura, no nije naveo o kojem se automobilu radi. Supruga mu je pak digla manji kredit od 4700 eura na rok od tri godine s kamatnom stopom od 6,19 posto i mjesečnom ratom od 143,40 eura.

Supruga jednog od najbogatijih ministara u Vladi, Gordana Grlića Radmana, postala je u prošloj godini vlasnica građevinskog zemljišta u Ljubuškom veličine 1081 četvorni metar, koje je platila 18.000 eura, a saborski zastupnik u Klubu Mosta, Nino Raspudić, naslijedio je 12,5 posto kuće s okućnicom u selu Tepčići u općini Čitluk. Imanje ima više od 10 hektara i vrijedno je 90.000 eura.

Supruga SDP-ovca Branka Grčića naslijedila je pak građevinsko zemljišta od 981 kvadrata u Makarskoj, koje je vrijedno 216.000 eura. Grčić je sada digao kredit od 70.000 eura i na dijelu tog zemljišta gradi obiteljsku kuću od 280 kvadrata, koja je vrijedna 360.000 eura.

Grčić napominje da je gradnja kuće financirana dijelom iz štednje, dijelom iz prodaje stana koji su imali te stambenog kredita koji je friško digao.

image

Ante Sanader

Duje Klaric/Cropix

Supruga glavnog tajnika HDZ-a Ante Sanadera, temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, dobila je stan u Kaštel Sućurcu od 47 kvadrata u vrijednosti od 71.250 eura, te niz drugih manjih nekretnina, kao i grobno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:16