PREMIJER O KRIZI

PLENKOVIĆ 'Nema govora da je ruski uvjet da država preuzme dugove Agrokora, a nema ni nikakvih geostrateških interesa'

Andrej Plenković
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjeluje u aktivnostima vezanima uz obilježavanje Dana oružanih snaga, no nije mogao izbjeći dodatna pitanja novinara vezana uz njegov današnji sastanak s drugim čovjekom ruskog Sberbanka Maksimom Poletajevim.

Upitan je li jedan od uvjeta Sberbanka da država preuzme dugove Agrokora premijer je kategorički rekao: Ne.

- Ne, uopće nije bilo riječi o tome. Niti u jednom trenutku nije bilo riječi o tome da bi država preuzela dugove kompanije. Zakon o izvanrednoj upravi je jasan. Naša je osnovna misao bila da moramo stabilizirati ekonomiju i financijski sustav, a izvanredna uprava vodi računa da se osigura nova likvidnost kako bi se nastavilo poslovanje kompanije.

Ovo je bio moj prvi susret s drugim čovjekom Sberbanke, otvoreno smo razgovarali. Interes Sberbanke u vezi Agrokora je bio isključivo poslovnog, to jest, komercijalnog karaktera. Nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati ozračje širih geopolitičkih interesa. Na taj način Sberbanka i drugi kreditori razgovaraju s izvanrednom upravom", rekao je Plenković - kratko je poručio hrvatski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:36