PREMIJER U SPLITU

Plenković: ‘Neradna nedjelja? To je u interesu obitelji i zdravog balansa između rada i odmora‘

HDZ na lokalne izbore u svibnju 2021. godine izlazi s velikim ambicijama, i za županije i za velike gradove, rekao je premijer
Andrej Plenković
 Paun Paunovic/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s gradonačelnikom Grada Splita Androm Krstulovićem Oparom i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom nakon čega se obratio medijima.

Govoreći o potpori splitskom gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari na predstojećim lokalnim izborima, Plenković je rekao da on uvijek ima njegovu potporu.

- HDZ ne samo u Splitu, nego uopće na lokalne izbore u svibnju 2021. godine izlazi s velikim ambicijama, i za županije i za velike gradove. Otvaraju se mogućnosti u sva četiri velika grada, a njegova pobjeda i pobjeda HDZ-a 2017. bila je amblematična za HDZ - rekao je Plenković, a prenosi N1.

Što se tiče špekulacija da bi ili ministar zdravstva Vili Beroš ili ministar financija Zdravko Marić mogli biti kandidati HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Plenković je rekao da će stranka iznjedriti kvalitetne kandidate te da za to ima vremena.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Svi ministri bit će fokusirani na svoj posao, ima HDZ dovoljno kandidata - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda o Nacionalnom stožeru civilne zaštite, da je odluka o zabrani rada nedjeljom bila neustavna.

- Stožer u trenutku kad je donosio te odluke, radno vrijeme je bilo ograničeno od 7 do 17, pa su produžili do 20 ili 21 sat. Tad je savjet epidemiološke struke bio da se treba jedan dan smiriti kretanje populacije i izabrana je nedjelja. Stožer i Vlada u ponedjeljak su dobili potporu od strane Ustavnog suda, jer su što odbacili što proglasili u skladu s Ustavom i zakonima sve odluke koje su donesene - izjavio je Plenković.

Za rad nedjeljom kazao je kako se radi o predizbornom obećanju, neovisnom o situaciji. Pozvao se na ankete prema kojima oko 80 posto građana podržava stav da nedjelje budu neradne.

- Smatramo kako je to dobro, kako je to u interesu obitelji i zdravog balansa između rada i odmora - poručio je Plenković i najavio da će Vlada tijekom ovog mandata izaći s prijedlogom zakona koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi i da omogućimo, zbog gospodarstva i turizma - jedan broj nedjelja koji bi bio radni.

Premijer je komentirao i nove zastupnike u Saboru koji kritiziraju rad Vlade i nove epidemiološke mjere, zbog kojih je promijenjen Poslovnik Sabora i smanjen broj zastupnika koji sudjeluju u raspravama u Saboru.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Ja mogu razumjeti voljni moment novih zastupnika da se njih čuje, vidi, da repliciraju, da koriste poslovničke mogućnosti kako bi bili viđeni i da se to onda prenese u nekom od dnevnika. Što se mene tiče, ja sam dosad, u novom sazivu Sabora bio pet puta pred plenarnom sjednicom i odgovarao na sva moguća pitanja - rekao je Plenković, dodavši da ne ignorira njih niti njihovu ulogu da kontrolira izvršnu vlast, ali i da Vlada neće kontrolirati Sabor niti im određivati kako će raditi, prenosi N1.

Ipak, o zastupnicima Mosta ima drugačije stajalište. Upitan što misli o stavu zastupnika Mosta, koji smatraju diskriminatornim određivanje obveze nošenja maski o školama, Plenković je rekao: "Inače njih slabo komentiram, ne pratim ih i nisu mi uopće zanimljivi. Ne trošim niti sekunde vremena na njih. Vjerujte mi, ja ih znam bolje nego vi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:13