ODGOVOR MILANOVIĆU

Plenković: ‘Nisam primijetio da je postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e... Nema ultimatuma‘

Novinari su premijera pitali da komentira to što predsjednik traži analizu SOA-e zbog nepostupanja u slučaju Ivana Turudića
 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako nije primijetio da je dosad postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e, referirajući se na izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića kako dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e ne postoji.

„Nisam primijetio do sada, a gospodin Markić je na dužnosti skoro osam godina, da bi postojao neki problem u funkcioniranju SOA-e, niti da je bio artikuliran od strane predsjednika Republike do sada", rekao je Plenković u Varaždinu.

Time je odgovorio na upit novinara u vezi s Milanovićevom porukom kako pozdravlja Vladin prijedlog da general-bojnik Tihomir Kundid bude načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, no da novi kandidat za čelnika SOA-e nije dogovoren.

"Problem se pojavio nedavno u proceduri za koju predsjednik uopće nije nadležan, a to je proces imenovanja glavnog državnog odvjetnika, gdje očito on iz ove komunikacije koja je danas puštena u medije izražava neke rezerve", izjavio je Plenković.

Novinari su premijera pitali da komentira to što predsjednik Milanović traži analizu SOA-e zbog nepostupanja u slučaju Ivana Turudića te da se u njegovom priopćenju spominju i izmjene zakona.

„Prvo, nema nikakvih ultimatuma. Drugo, jedini problem, ako ga uopće ima, je iz vremena kada je on bio premijer. Sada problema nema”, odgovorio je Plenković dodajući da je Vlada sve radila zakonito, a da je predsjednik Milanović od SOA-e dobio sve što je tražio.

Plenković je kazao i kako je Vlada na današnjoj sjednici sukladno roku predložila general-bojnika Tihomira Kundida za načelnika glavnog stožera HV-a te da je riječ o čovjeku kojeg svi dobro poznaju, hrvatskom branitelju koji je trenutno na dužnosti zapovjednika hrvatske kopnene vojske.

Vjeruje da bi general Tihomir Kundid mogao na funkciji načelnika Glavnog stožera odgovarati izazovima vremena.

„Vlada je itekako svjesna promijenjenih globalnih sigurnosnih okolnosti u vremenu kada Rusija već dvije godine vodi brutalni i agresivni rat protiv Ukrajine, u vremenu kada nakon terorističinog napada Hamasa na Izrael imamo rat na Bliskom Istoku, u vremenu kada moramo voditi računa o stabilnosti jugoistoka Europe”, rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je povećan proračun za Hrvatsku vojsku od nekadašnjih malo više od 500 milijuna eura godišnje na aktualnih milijardu i 180 milijuna eura.

„Pritom smo se našom velikom reformom plaća u državnim i javnim službama odlučili prošloga tjedna i za povijesno povećanje plaća o hrvatskoj vojsci. Pokazali smo time respekt prema hrvatskom vojniku, prema hrvatskim časnicima, prema zaposlenicima Ministarstva obrane i na taj odgovoran način smo pristupili imenovanju novog načelnika glavnog stožera”, izjavio je Plenković, zahvalivši dosadašnjem načelniku Robertu Hranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:22