PREMIJER O PRAVOSUĐU

Plenković: ‘Nitko nema uvide u tajne izvide, za razliku od Milanovićeva vremena‘

Također je odbacio Milanovićeve teze o utjecaju politike na pravosuđe, zbog čega se takve akcije ne poduzimaju prije izbora
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da pravosuđe u mandatu njegove Vlade radi neovisno i nitko nema uvide u tajne izvide, za razliku od vremena kad je Zoran Milanović bio predsjednik Vlade.

Plenković je pritom odbacio kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića da su ljudi uhićeni u sklopu antikorupcijske akcije bili dio kruga pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kojem su "HDZ, odnosno Plenković i njegova ekipa, pružali bratsku pomoć", te da je akcija pokrenuta nakon izbora "da ne bi slučajno DORH i Uskok radili svoj posao prije izbora".

"Što se tiče rada pravosuđa, odnosno Državnog odvjetništva, Uskoka i policije oni u mandatu naše prve dvije Vlade rade neovisno i samostalno, nitko nema uvide u tajne izvide, za razliku od nekih vremena kad je on bio predsjednik Vlade, što je i sam govorio", rekao je Plenković novinarima.

Pritom je ustvrdio da Državno odvjetništvo, Uskok i policija ostvaruju dobre rezultate u borbi protiv korupcije, što smatra ključnim pitanjem.

"Nema nedodirljivih, nema ni jednog slučaja koji može ostati takav a da, ako za to ima osnovane sumnje, ne budu pokretani postupci", poručio je premijer.

Također je odbacio Milanovićeve teze o utjecaju politike na pravosuđe, zbog čega se takve akcije ne poduzimaju prije izbora..

"To što on misli, a nije očito jedini, da je to moglo biti prije izbora ali da nisu smjeli, ne znam odakle takvi zaključci", rekao je Plenković i ustvrdio da su pravosudna tijela neovisna i samostalna od izvršne vlasti.

"Oni rade onda kad smatraju da su im predmeti dovoljno zreli da dođu u ovakvu fazu. To je važno za javnost da zna i da otklanjamo te teze o nekakvom utjecaju politike na pravosuđe, što je jedna od omiljenih teza gospodina o kojem ste govorili", kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11