PREMIJER U NOVSKOJ

Plenković o aferi koja trese HNB: ‘Stvar je kompleksna i sofisticirana, treba ju sagledati‘

Rekao je kako je HNB u nadležnosti Sabora i HANF-a te da te stvari nemaju veze s Vladom

Andrej Plenković, arhivska fotografija

 Mario Pusic/Cropix

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Novskoj te je rekao kako će Vlada nastaviti podržavati županiju te da mu je drago što može prezentirati jednu uspješnu priču poput ove koja se događa u Novskoj.

- Cijela ova industrija je izvozno orijentirana i na taj način doprinosi rastu Hrvatske, rekao je premijer govoreći o projektima koji se trenutno provode u Poduzetničkom ibkubatoru u Novskoj.

Plenković nije želio detaljnije komentirati otkriće portala Index o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, rekavši da je "stvar kompleksna" te da će sve komentirati kada dobije cjelovitu informaciju.

Rekao je da je jučer nazvao guvernera Borisa Vujčića, ne znajući da će guverner neposredno nakon toga gostovati na Dnevniku HTV-a.

"Tako sam u biti većinu onog što mi je rekao ponovno čuo u njegovom nastupu na Dnevniku", napomenuo je predsjednik Vlade.

Plenković je izvijestio da je predsjednica Odbora za financije Hrvatskog sabora Grozdana Perić formalno zatražila očitovanje od HNB-a, kako bi se vidjelo kako središnja banka i njezino vodstvo vide cijelu situaciju.

"Nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati, ja u ovom trenutku o ovoj temi imam informacija otprilike koliko i vi", rekao je Plenković, dodajući da će također vjerojatno i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), sukladno svojim zakonskim nadležnostima, provjeriti i analizirati tu temu.

"Nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. U ovom trenutku nekih drugih informacija ili saznanja nemamo", zaključio je Plenković.

Podsjetio je da je HNB u nadležnosti Sabora, kao i pod nadzorom Hanfe. "Ovo su stvari koje u biti nemaju ikakve izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati", izjavio je predsjednik Vlade.

Na opetovana novinarska pitanja, Plenković je rekao da je "stvar kompleksna" i da ju detaljno treba sagledati te da će se u ovoj fazi suzdržati svih komentara i špekulacija.

"Kada dobijemo cjelovitu informaciju, onda ćemo komentirati. Na temelju onoga što čitamo u medijima, to meni nije dovoljno da bih mogao komentirati", rekao je Plenković, koji trenutno nije želio odgovoriti ni na pitanje ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje.

Kako je u ponedjeljak objavio portal Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Boris Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB, a pritom je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

HNB je u svom jučerašnjem odgovoru rekao da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, pri čemu su između ostalog apostrofirali da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka.

Vujčić je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a između ostalog rekao da se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi, da nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i Hanfu.

Paket mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energije

Novinari su Penkovića pitali i o rastu cijena struje i plina koje se očekuju od travnja.

- Imamo niz alata na raspolaganju, bilo da su u pitanju određene mjere ili aktivnosti najvećega distributera - a to je HEP - koji također može poduzeti određene mjere, regulatori, a u konačnici i Vlada, tako da ćemo do trenutka kada to pitanje postane aktualno imati cijeli paket koji će olakšati, odnosno spriječiti veći udar na standard građana, rekao je Plenković.

Nije govorio detaljno u kojem će smjeru ići Vladine mjere - hoće li se reagirati u pogledu cijena energenata, nižeg PDV-a, vaučera za struju i drugih rješenja o kojima se nagađa u javnosti.

Premijer je istaknuo da u odnosu na druge zemlje EU-a, kod nas struja i plin zadnjih mjeseci nisu poskupjeli.

- To se dogodilo zato što smo tiho radili, razgovarali i gledali da nema udara na standard građana, rekao je.

Najavio je da će Vlada u oblikovanju mjera koje bi građanima i gospodarstvu trebale olakšati izvjesno poskupljenje struje i plina od 1. travnja, primijeniti načelo koje je primijenila i kod politike očuvanja radnih mjesta, a to je cjelovitost svojih politika.

U tom smislu, rekao je, Vlada će "učiniti sve da, kada završi sezona grijanja, prije toga donese okvir politika i mjera koje će smanjiti bilo kakav udar na standard građana, a koji bi bio uzrokovan rastom cijena energenata, što je i globalni trend".

Novinari su se zatim ponovno vratili na temu HNB-a, ali Plenković nije htio dalje komentirati.

- Nećemo se vraćati na HNB, budući da ništa o tome ne znam, neću ništa govoriti. Kad se upoznam s detaljima ću vam reći..., rekao je.

Plenković je govorio i o potrazi za Matejem Perišem.

- Kao što znate, zatražio sam od ministra unutarnjih poslova da se pošalje policiju u Beograd i uspostavi se suradnja s tamošnjim timom. Na čelu tog tima je šef krim policije. Koliko znam, on će danas imati konferenciju za medije i objasnit će što se tamo dogodilo. Važno nam je da dok traju te istražne aktivnosti da pomognemo u tim naporima kako bismo saznali istinu, rekao je.

'Pupovac u Banjoj Luci kao predstavnik SNV-a'

Komentirao je odlazak Milorada Pupovca u Banju Luku.

- Pupovac je na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, rekao je i dodao kako bi volio da su stranke toliko "graktale" i na temu "ljubavi" predsjednika Republike Zorana Milanovića i srpskog člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika.

Nazočnost koalicijskog partnera Pupovca (SDSS) proslavi u Banjoj Luci proteklih je dana u Hrvatskoj osudilo više političkih stranaka, a Plenković je u srijedu u Novskoj, odgovarajući na novinarska pitanja o toj temi, ponovio da je Srpsko narodno vijeće (SNV) to već rastumačilo.

- Išao je tamo u svojstvu predsjednika SNV-a, ne kao predstavnik parlamentarne većine, kamoli ove konfabulacije da je on nekakav član Vlade, a niti kao zastupnik u Hrvatskom saboru. To je ono što je činjenica, prema tome, njegovo ulazak tamo rastumačio je sam SNV. Ja neću i ne trebam biti ničiji prevoditelj, pa ni javnosti u vezi te teme, rekao je.

Odbacio je i tumačenje o dvostrukim kriterijima, s obzirom da je 2019. iz BiH povučen hrvatski veleposlanik Ivan Delvecchio koji je tada nazočio istom događaju, rekavši da Pupovac "nije veleposlanik".

Upitan može li se kod događaja poput obilježavanja dana RS razdvajati funkcija člana parlamentarne većine i predsjednika SNV-a, Plenković je odgovorio kako bi volio da je "ovakvo graktanje političkih stranaka" nastalo i na "Milanovićevu ljubav prema Miloradu Dodiku".

"To nisam vidio prije nekoliko tjedana, naprotiv. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje", rekao je te na ponovljenu primjedbu novinara kako se ne može zanemariti činjenica da je Pupovac član parlamentarne većine odgovorio da to treba pitati Pupovca.

'Neću tumačiti stavove SNV-a, nisam ničiji odvjetnik ili prevoditelj'

"Pitajte njega, ja neću tumačiti stavove SNV-a", rekao je Plenković i ponovio da nije ničiji odvjetnik ili prevoditelj te da je Pupovac u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-, a ne kao član parlamentarne većine.

S obzirom na novi rekordan broj novooboljelih od covida-19, ponovio je nužnost cijepljenja i docjepljivanja te pridržavanja epidemioloških mjera.

"Omikron je eksplodirao i u zemljama zapadne Europe i u SAD-u, prema tome, nije ovdje ništa čudno ili drukčije nego što se zbiva globalno, zato se moramo paziti, čuvati", dodao je.

Novinari su ga pitali i o izjavi ministra Beroša da postoji mogućnost da se uvede obvezno cijepljenje za starije od 65 godina.

- Nije Beroš to tako rekao. Stalno nas skraćujete i navodite krivo. Idemo precizno, dakle, broj jedan: cijepiti se ovi koji nisu i cijepiti se booster dozom ovi koji nisu. Najavili smo omikron kao soj koji se brže širi. Jedini način je cijepljenje, booster i pridržavanje mjera. Izgledno je da oni koji su cijepljeni mogu razviti teške oblike bolesti. stvari su vječno iste, dakle, cijepljenje i pridržavanje mjera. Omikron je eksplodirao i u zemljama zapadne Europe i ostalim državama. Nije ovdje ništa čudno što se ne dešava u drugim državama.

Komentirao je i situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Naravno da me zabvrinjava stanje u BiH, bavimo se tom politikom već godinama. Imate Vladu i premijera koji je ne znam koliko puta tamo bio, koji je povećao proračun za Ured za Hrvate izvan hrvatske, kada se mnogi protive tome da pomažemo primjerice mostarskoj bolnici, zastupamo interese položaja Hrvata i to je naša konstanta. Ne na način da stigmatiziramo međunarodnu zajednicu, već da prije svega dođemo do rješenja za Hrvate u BiH. Vijeće se sastalo pet, šest puta. Parlament im ne funkcionira na normalan način. Ako postoje separatističke teze, onda se tome protivimo. Politika je jasna i konsolidirana i u njoj nema nikakve promjene, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:38