PREMIJER O CJEPIVU

Plenković o AstraZeneci: Stručnjaci mi kažu da zasad nema promjena, čekamo stav EMA-e

Mišljenja je da EU mora naći neki korektivni mehanizam kako bi došlo do redistribucije cjepiva
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u središnjici stranke je odgovarao na pitanja novinara, a najviše je riječi bilo o cijepljenju i dozama cjepiva koje je Hrvatska naručila.

- Mi smo u kontaktu i s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva, ministrom Berošem, a ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić je sudjelovao na sastancima EMA-e gdje se razgovaralo što i kako dalje. U ovom trenutku neke države iz mjera opreza donose odluke o privremenoj obustavi cijepljenja. Treba ispitati ima li kakvih naznaka da se u Hrvatskoj ide u tom smjeru. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema promjena. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e, rekao je Plenković.

- Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili ukupno 8,7 milijuna doza od svih kompanija, rekao je Plenković.

Dodaje kako se odluka o naručivanju AstraZenecina cjepiva donosila na razini struke te da nitko tada nije mogao znati da će iskrsnuti problemi u proizvodnji i isporuci.

- Nastao je problem jer kompanija od koje smo najviše naručili ima najviše problema u dostavi cjepiva. Nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje. No, nije samo nama tako, već i cijeloj Europskoj uniji, rekao je Plenković i istaknuo da nitko u europskoj komisiji nije zadovoljan situacijom.

Što se ruskog cjepiva Sputnjik V. tiče, Plenković kaže kako će Hrvatska čekati odobrenje EMA-e.

Mišljenja je da Europska unija mora naći neki korektivni mehanizam te da zbog onih koji nisu mogli znati kakve će probleme imati proizvođač dođe do redistribucije cjepiva.

Podsjeća da su pregovori s farmaceutskim kompanijama delegirani preko Europske komisije.

Na pitanje novinara hoće li i kod nas netko snositi odgovornost zbog nedostatka cjepiva, kao u Austriji, odgovorio je:

- To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problem u dostavi. Da toga nema, imali bismo velik stupanj cijepljenih.

Na pitanje treba li predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podnijeti ostavku, Plenković odgovara negativno.

- Komisija je htjela učiniti najbolje što je mogla u tom trenutku, kaže hrvatski premijer.

Komentirao je i odluke članica EU da privremeno obustave cijepljenje AstraZenecom.

- To mora biti odluka struke. Svugdje te odluke donose vlade na temelju procjene epidemiologa. Stav EMA-e je da i dalje prevladavaju koristi cjepiva, kaže Plenković.

Uvodi li Europska unija potvrdu o cijepljenju, upitali su novinari premijera.

- Riječ je o uredbi da definiramo tri kategorije osobe: cijepljene, one s negativnim testom i one koji su preboljeli covid. Te certifikati bi priznavale druge države i omogućavalo bi im se da imaju turističku sezonu, rekao je Plenković.

Ne brinu ga odlasci iz stranke uoči lokalnih izbora.

- To su sve ljudi koji su se godinama zaklinjali u HDZ i predsjednika Tuđmana. Sad kad najednom zbog nekakvih lokalnih procesa nisu špic igrači, nisu u prvoj postavi, imaju neku novu priču. To je po mom sudu toliko nekredibilno da mi nije jasno kako se usude kandidirati. HDZ će pobijediti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ja očekujem da novi kandidat za župana dobije povjerenje većine birača u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao je predsjednik HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:06