PREMIJEROVA PRESICA

Plenković o Dekaniću: ‘Da ga netko štiti, ne bi došlo do ovog jučer. Milanović? Suradnja samo s normalnima!‘

Kao što vidite, institucije djeluju bez pritiska Vlade i HDZ-a. Treba sve rasvijetliti, kaže Plenković

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Vlade.

Osvrnuo se i na uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Novinari su ga upitali vjeruje li i dalje da je Dekanić bio suvozač u prometnoj nesreći zbog koje je uhićen.

- Od jučer gledam da strančice poput Domovinskog pokreta govore da su tjednima radili pritisak na DORH i policiju. To nije dobro za neovisnost institucija. Kao što vidite, institucije djeluju bez pritiska Vlade i HDZ-a. Da ima pritiska HDZ-a, ne bi bilo ničega. Treba sve rasvijetliti. Na tijelima je države da utvrde o čemu se radi, rekao je Plenković.

Upitan o promjeni zakona kojima bi se smanjila nedodirljivost lokalnih čelnika, o čemu je ranije govorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, Plenković kaže:

- Postoji vrlo jasno kako se može dovesti do izvanrednih izbora za župana. Brojni izvanredni izbori kojih je ranije bilo nisu doveli do nikakvog napretka u sredini u kojoj su se događali. Prema tome, ovo su izvanredne okolnosti..., kaže Plenković.

Na pitanje hoće li Dekanića pozvati da podnese ostavku ako se pokaže da je kriv, Plenković kaže:

- Vidjet ćemo što će biti, dok sud odluči, ima puno do toga. Stranka je regulirala njegov status, a što se tiče njegovog mandata, on traje, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na optužbe predsjednika Zorana Milanovića.

- Što se tiče insinuacija da to ima veze s bilo kim od nas, to je neistina. Ako se nešto dogodilo drugačije, dogodilo se tada u neposrednom razdoblju nakon nesreće. Kako bi netko od nas u noći mogao doznati da se nešto dogodilo, pita Plenković i dodaje:

- Da ga netko štiti, ne bi došlo do ovog jučer.

- Ono što je bitno u svemu ovome je to da Vlada donosi paket mjera, ističe Plenković.

Kada je riječ o predsjedniku Milanoviću, Plenković kaže da on već godinama djeluje protuustavno te da se ponaša potpuno neprimjereno, svojim djelovanjem pokušava rušiti Vladu i napada vladajuću stranku.

- Bilo bi dobro da mediji osvijeste tko se ponaša protuustavno cijelo ovo vrijeme. Tako se nije ponašao nijedan predsjednik do sada. On to ne može raditi, to nije njegova zadaća. Bavi se nečim što nije njegov posao, a budući da se tim bavi, dobiva tretman kakav zaslužuje. Nema potrebe da se s njim vodi bilo kakav dijalog. On ima 1% ovlasti u odnosu na 99% ovlasti Vlade u našem političkom sustavu. On nama za naše djelovanje ne treba ni za što. Politička poruka koju šaljemo je da ovakvo ponašanje ne dolazi u obzir i neće proći bez odgovora s naše strane i odgovor je ovakav, kaže Plenković i dodaje:

- Ustav nas obvezuje u normalnim okolnostima i s normalnim ljudima, rekao je referirajući se na suradnju s predsjednikom Milanovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:30