NABAVA RAFALEA

Plenković o detaljima kupnje aviona: ‘Isplatit ćemo ih do 2025.‘; Amerikanci: ‘Podupiremo odluku hrvatske Vlade‘

Isplate će ići od 2022., svejedno je iz proračuna ili kroz zaduženje, možemo ih bez poteškoća servisirati, poručio je Plenković
 Dursun Aydemir/Pool

Nakon što je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković objavio kako Hrvatska kupuje 12 borbenih zrakoplova Rafale od Francuske, na konferenciji za medije otkrio je pojedinosti.

- Svi ponuditelj su imali jednak tretman, uzele su se sve četiri ponude u obzir i to je najbolji izbor u okviru cijene, a i dugoročne kvalitete. Ni na koji način otplate neće ugroziti cilj da Hrvatska postane članicom Eurozone. Očekujemo da dođu do 2024. u Hrvatsku.

- Sve države koje su sudjelovale u procesu su izuzetno bitne i nama partnerske države. Francuska je država koja je ne samo članica EU nego i nuklearna sila, a ujedno i stalna članica Vijeća sigurnosti. Činjenica da smo odabrali baš ove avione bit će poticaj za nadogradnjom ovog odnosa s Francuskom - kazao je premijer na početku.

'Imate ćemo pilote'

Upitan o otplati aviona kazao je:

- Ugovor će biti detaljno ispregovaran i uređen i sve će biti napravljeno u najbržem roku. Imenovali smo niz ljudi koji će raditi na daljnjem procesu perfektuiranja ugovora. Što se tiče isplata, one će ići od početka iduće godine, svejedno je iz proračuna ili kroz zaduženje, možemo ih bez poteškoća servisirati - objasnio je i dodao kako je u cijenu od 999 milijuna eura uključeno sve, od aviona, simulatora i obuke pilota koji će narednih godina boraviti u Francuskoj.

- Dok dođu avioni, imat ćemo pilote koji će biti spremni letjeti na Rafaleima - kazao je, pa dodao:

- Veleposlanstvo SAD-a je dalo potporu, sve su to naši saveznici, nema negativnih elemenata, proces je bio korektan. Svi partneri ostaju i dalje saveznici i partneri i nastavit ćemo graditi odnose s tim zemljama.

Na pitanje gdje će biti smješteni ti Rafalei i hoće li biti potrebna dodatna ulaganja u infrastrukturu, kazao je:.

- To nije nikakav problem, morat će se ulagati nešto, kroz naredne godine ćemo o tome razmišljati, ne vidim problem da ti avioni budu u Zagrebu - rekao je i dodao kako će avioni dolaziti sukcesivno.

Otplaćeni do 2025.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako imamo dovoljno pilota i kako ćemo do 2024. ćemo imati dovoljno pilota koji će biti osposobljeni za letenje.

- Bit će stari do 10 godina i to nije problem jer je riječ o najmodernijoj tehnologiji, postoje analize da bi do 2060. bili u uporabi - kazao je Banožić.

- Što se tiče godina otplate i rata, do 2025. bit će sve isplaćeno, a otplata kreće se od početka 2022. - poručio je Plenković.

- Mi smo preuzeli odgovornost, ovo je prva vlada koja je odlučila osigurati višenamjenske avione. Imali smo iskustvo s prvim procesom, ovaj proces je vođen tajno, odnosi se na sigurnost države i niz podataka za koje ni ponuditelji ne žele da budu objavljeni. Najvažnije je da je to najpovoljnija ponuda u financijskom aspektu, pravodobno dolaze, neće se izgubiti sposobnost ratnog zrakoplovstva, jer je vijek trajanja migova do 2024. - kazao je Plenković i istaknuo kako ne može reći tko je bio konkurent Rafaleima i kako neće otkriti poredak.

Američko veleposlanstvo na Twitteru je objavilo reakciju na odluku hrvatske Vlade da kupi francuske vojne zrakoplove Rafale.

Napisali su da podupiru odluku Vlade te da će ovo dodatno učvrstiti već jak savez s NATO-om.

Podsjetili su i da su od neovisnosti Hrvatskoj pomogli s više od šest milijardi kuna.

'Od Afganistana do Kosova, američki i hrvatski vojnici služili su zajedno, rame uz rame. Obrambeno partnerstvo SAD-a i Hrvatske je stup naših bilateralnih odnosa i nastavit će se kroz generacije koje dolaze', napisali su na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:35