ZNAKOVITA IZJAVA

Plenković o Fortenovi: ‘Mirovinski fondovi puno toga moraju objasniti. Osobito jedan od njih...‘

‘Sve ono što se na kraju dogodilo bilo je potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti‘, rekao je premijer o AZ fondu

Andrej Plenković

 Screenshot HRT

Premijer Andrej Plenković danas je u Egiptu, gdje je održao govor na klimatskom skupu COP27, ponovno komentirao transakciju kojom je 43,4 posto udjela u Fortenovi od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poručujući kako puno toga u ovoj priči moraju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond, javlja HRT.

Na novinarsko pitanje sprema li se "lex Fortenova", Plenković je rekao da ne zna odakle sve te teze.

- Jako je puno loših i po meni nerazumnih teza u eteru, rekao je premijer.

Plenković je ponovio da je operacija oko Agrokora, iz kojeg je nastala Fortenova, bila uspješna.

- Ovo što se dogodilo u međuvremenu, da je kompanija koja je praktički bila u bankrotu dovedena ponovno na tržišne osnove, dogodilo se zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli i aktivnostima uprave kompanije, rekao je Plenković.

Dodao je da je situacija uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu jednostavno ubrzala ionako najavljenu želju Sberbanka da izađe iz suvlasništva u Fortenovi.

Plenković je rekao i kako puno toga moraju objasniti mirovinski fondovi, osobito AZ fond, čiji je suvlasnik Allianz blokirao sudjelovanje mirovinskih fondova u otkupu Sberbankova udjela, prije nego što je stigla vijest da je udjel kupio ulagač iz Emirata.

- Mislim da puno toga moraju objasniti i mirovinski fondovi u ovoj priči, i to osobito ovaj AZ fond, gdje je sve ono što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili i kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:28