KOVAČEVIĆEV PROSTOR

Plenković o HDZ-ovim ministrima u ‘Klubu‘: Mislite da sam oduševljen? Ispitajte tko je ondje bio

Mislite da bi ja kao predsjednik Vlade znao tko s kim ide na večeru i ručak i s kim se druži? To nije realno, kazao je premijer
 Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju oko afere Janaf. Na pitanje treba li vratiti sigurnosne provjere za ministre i čelnike državnih tvrtki, Plenković je kazao da će se razmatrati svi mogući oblici koji Vladi mogu pomoći da budu sigurni oko donošenja kadrovskih odluka.

- I da je sve u redu sa sigurnosnom provjerom može nakon toga netko postati kreativan - kazao je.

Plenković je komentirao i postavljanje Stjepana Adanića za v.d. predsjednika uprave Janafa.

- Adanić je imenovan u Upravu prije šest mjeseci. Iskusan je, smatrali smo da on bude taj, izabrat ćemo predsjednika Uprave na nekom natječaju - kazao je.

Premijer je kazao i da Adanić nema nikakvih saznanja o namještanju poslova u aferi Janaf.

Što se tiče osnivanja istražnog povjerenstva u Saboru, Plenković je rekao da je to praksa Sabora.

- Meni se čini da sve što možemo načeno raspravljati, nema problema. Kad se oporba domisli što žele da bude predmet rada toga povjerenstva, HDZ i partneri će to razmotriti i u konačnici će odrediti cilj toga povjerenstva - kazao je.

Na pitanje je li ikada bio u Klubu, Plenković je kazao da nije. Što se tiče odlaska trojice HDZ-ovih ministara u navedeni klub, Plenković je rekao da ima nekih puno viših dužnosnika od ministara koji su išli u klub, pa je i njihov odlazak jednako sporan, kao i onaj ministara.

- Ja sam na Vladi pitao sve ministre tko je bio u klubu, trojica ministara su rekla da su bila - kazao je Plenković te dodao da ne zna što ljudi misle ili što se od njega očekuje u ovom slučaju.

image
Damjan Tadić/Cropix

- Kako mislite da bih ja kao predsjednik Vlade znao gdje tko od njih ide na ručak i s kim se druže? To nije realno - kazao je.

Kazao je i da nije znao da su se prije ulaska u Klub morali ostaviti mobiteli i da je to pročitao u medijima.

Na pitanje koja se poruka šalje kad političari zalaze na takvo mjesto, a ljudima se zbog epidemije govori da budu doma i odgovorni Plenković je kazao: - Što mislite da sam oduševljen? Ispitajte tko je kada i tamo bio - kazao je.

Na pitanje je li propust Državnog inspektorata što nije pročešljao Klub, premijer je kazao da inspektori tamo nisu zalazili jer se tamo formalno nije obavljala ugostiteljska djelatnost.

Premijer je kazao da je u svemu bitno čuđenje predsjednika Zorana Milanović i nekih bivših predsjednika koji su jučer, kako je kazao, u nekim dnevnicima navedeni kao eksperti.

- Oni se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po Zakonu. Vi shvaćate da je to najvažnija tema ovog svega, razumijevanja trodiobe vlasti i postupanja po Zakonu. To je ključ plus sam predmet a to su sumnje na koruptivne aktivnosti - kazao je.

Plenković je kazao i da je on izgovorio ono što i predsjednik da bi imali revoluciju brojnih političkih aktera, nevladinih udruga i zaštitnika prava.

- Ovdje ispada da možda ima nešto u tome napasti sud, DORH, USKOK i policiju. Da je to učinio netko iz HDZ-a i samo znate što bi se događalo. Analitički promatram kako komentatori, javnost reagira na ovakve stvari. Imate pravne stručnjake koji su rekli što je jasno kao dan i komentatore i eksperte koji se iščuđavaju - kazao je.

Na pitanje kako komentira novi postupak koje je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo protiv njega jer je, kako se navodi u postupku, s bivšim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem imenovao dužnosnika i unapređivao ih po stranačkoj iskaznici, premijer je kratko kazao da je dobio obavijest od Povjerenstva da postoji neki predmet koji su otvorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:20