INTERVJU S PREMIJEROM

Plenković o inflaciji, gorivu i mogućoj nestašici plina: ‘Punimo podzemno skladište i pripremamo se za zimu‘

Istaknuo je kako je podizanje kreditnog rejtinga sjajna vijest za Hrvatsku. i dodao kako će sada Hrvatska moći obuzdavati inflaciju

Andrej Plenković

 HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je u HTV-ovom Dnevniku kako je danas bio važan politički dan, kraj zasjedanja Hrvatskog sabora u proljetnom dijelu rada Hrvatskog sabora, na kojem je potvrđen novi ministar financija Marko Primorac. Oleg Butković također je potvrđen, ali kao potpredsjednik Vlade, te je otklonjena inicijativa za smjenom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Plenković o ministru Primorcu

- To je dobro, to pokazuje da je parlamentarna većina čvrsta, da funkcioniramo jako dobro i da idemo raditi dalje, istaknuo je Plenković.

Pošto je Radimir Čačić napustio parlamentarnu većinu, vladajući imaju 76 ruku u Hrvatskom saboru. No, predsjednik Vlade, naglasio je kako su danas u Saboru ministri dobili 77 glasova.

Danas je izglasana i inicijativa za promjenu Ustava, glede referenduma. Plenković je osvrnuo i na izbor novog ministra financija Marka Primorca.

- Primorac je profesor na Ekonomskom fakultetu, profesor financija, porezne politike, fiskalne decentralizacije. Nastupio je u trenutku kada je Vlada na pola mandata naše druge Vlade, kada smo ostvarili jedan od najvećih ciljeva dublje integracije na razini Europske unije, a to je članstvo u europodručju. Kada nam tri agencije za kreditni rejting dižu rejting na investicijsku razinu kakvu Hrvatska nikada nije imala. Ovaj današnji dan, 15. srpanj je vrlo bitan, jer smo došli na nivo, koji do sada mi nismo imali. A to znači da je naša politika političke stabilnosti, reformi, ispunjavanja kriterija i unaprjeđenja hrvatskog gospodarstva. Od javnog upravljanja, razumnog i odgovornog, javnim financijama, pa do svih ostalih reformi, koje su dale rezultate, poručio je predsjednik Vlade.

"Inflacija se ne događa zbog politike Vlade ili bilo koga unutar zemlje"

Plenković je istaknulo kako je podizanje kreditnog rejtinga sjajna vijest za Hrvatsku. Dodao je kako će sada Hrvatska moći obuzdavati inflaciju, a agencije za kreditni rejting poslale su poruku financijskim tržištima.

- Cijeli lanac je u ovom trenutku u jednom velikom plusu, kazao je.

Hrvatska je dostigla rekordnu inflaciju od 12.1 posto. Plenković je kazao da se inflacija ne događa zbog neke politike, odgovornosti ili neodgovornosti hrvatske Vlade ili bilo koga unutar zemlje.

"Cijene goriva u iduća dva tjedna trebale bi ostati u približnim okvirima kakvi su danas"

U utorak ističe mjera zamrzavanja cijena goriva. Plenković je naglasio kako će Vlada pričekati i preko vikenda će konsolidirati sve podatke da vidi kakva je situacija na tržištu, te kakvi su dvotjedni izračuni.

U ponedjeljak će Vlada održati telefonsku sjednicu, a prema preliminarnim podacima, koji su njemu tijekom dana bili dostupni, čini mu se da će cijene benzina i dizela malo varirati.

- Jedan ide malo dolje, drugi ide malo gore, tako da bi to trebalo iduća dva tjedna ostati u približnim okvirima kakvi su danas, poručio je predsjednik Vlade.

"Što se tiče plina - pripremamo se za zimske mjesece"

Plenković se osvrnuo i na moguću nestašicu plina.

- Ovoga trenutka nema nikakvog paketa sankcija, koji pokriva dotok plina u zemlje Europske unije. Dakle, to je vrlo važno da znamo. Ono što činimo, a to čine i svi drugi, pripremamo se za zimske mjesece. Naše podzemno skladište plina Okoli je u fazi punjenja. Mi ćemo do početka listopada imati preko devedeset posto. To se mora ispuniti, mi smo dali tu vrlo jasnu zadaću Hrvatskoj elektroprivredi, dali smo jamstva, sredstva su tu. Proces traje i to je izrazito važno za Hrvatsku, da osiguramo dovoljno rezervi. Inače će plin dolaziti kontinuirano, kazao je.

Je li Hrvatska spremna za protupožarnu sezonu?

Krenula je požarna sezona. Je li Hrvatska spremna? Predsjednik Vlade rekao je kako Hrvatska ima šest kanadera, od kojih četiri lete, a dva su još na remontu.

Jedan remont će trajati malo duže, jer je na kanaderu bilo oštećenja. Hrvatska ima i nekoliko Air Tractora, a ima i čitav niz drugih materijalnih sredstava, koje koristimo u protupožarnoj sezoni.

Plenković je dodao kako će Hrvatska nabaviti još dva kanadera, jer je naše zrakoplovstvo pokazalo iznimnu uspješnost u gašenju požara, ne samo u Hrvatskoj, već i u ostalim zemljama, kojima je Hrvatska pomogla.

"Parlamentarna većina je stabilna"

Predsjednik Vlade komentirao je parlamentarnu većinu u Hrvatskom saboru. Ponovio je kako HDZ s koalicijskim partnerima trenutno broji 76 ruku u Hrvatskom saboru, te je dodao kako je parlamentarna većina stabilna i čvrsta.

Kazao je kako je s Reformistima suradnja bila vrlo dobra.

Naglasio je kako je Hrvatska napravila veliki iskorak što se tiče prometne infrastrukture, a željeznice su najveći prioritet.

"Nema Ustavnog udara"

Jedan od prioriteta je izmjena Zakona o obrani. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da se time čini Ustavni udar. Zašto se ide u tom smjeru? Plenković je istaknuo kako nema tu nikakvog Ustavnog udara.

- To je jedna krajnje pogrešna retorika. Treba precizirati niz odredbi Zakona o obrani, koji nisu precizne. Ovo što gledamo je jedan cirkus. Zakoni postoje da preciznije propisuju odredbe koje su u Ustavu. Inače, da je Ustav sve riješio, ne bi imali niti jedan zakon, pa ni Vlada, ni Sabor ne bi imali što raditi. To je politički stav, jer smatramo da na razuman način treba popuniti praznine i razjasniti određene nejasnoće i imati bolje definiran Zakon o obrani. Očito postoje problemi u komunikaciji između predsjednika i ministra obrane, kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je kako u tom Zakonu Vlade skoro ni nema.

"Izmjenom Ustava ide se na olakšavanje referenduma"

Danas se u Hrvatskom saboru ratificirao, s ogromnom većinom, od 124 ili 125 zastupnika, protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u. Predsjednik Republike je zagovarao blokadu obje te zemlje.

- No, ta je tema bila potpuno pogrešna, kriva, da ne kažem amaterska, nevjerojatna. Ona bi nas dovela u nezavidan međunarodni položaj. Čak ni zastupnici njegove bivše stranke za tu temu, nemaju sluha, i podržali su i Finsku i Švedsku za pristupanje NATO-u, kazao je Plenković za HRT.

Dodao je da se izmjenom Ustava ide na olakšavanje referenduma.

Na otvaranje Pelješkog mosta bit će pozvan i Milanović

Za desetak dana otvara se za promet i dugo očekivani Pelješki most.

Plenković je naglasio da se 26. srpnja Pelješki most otvara za promet i na otvaranje će biti pozvan i predsjednik republike Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:48