‘ISPRAVAN PUT‘

Plenković o izmjeni izbornog zakona u BiH: Schmidt ispravlja pogrešne odluke svojih prethodnika

‘Ako se izborni zakon promijeni, BiH će biti ravnopravnija, osobito hrvatski narod koji je najmalobrojniji konstitutivni narod‘, smatra

Premijer Andrej Plenković u Solinu

 Nikola Vilic/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da bi izmjene izbornog zakona u BiH koje navodno planira visoki predstavnik međunarodne zajednice bio "ispravan put" kojim bi se ispravile pogrešne odluke njegovih prethodnika.

Lokalni mediji su u srijedu prenijeli da su Christian Schmidt i njegov pravni tim pripremili nacrt izmjena zakona, ukjučujući novi način biranja zastupnika u Dom naroda Federacije BiH.

"Važno je da u ovom trenutku pred izbore koji su raspisani za 2.listopada, prema informacijama iz medija, visoki predstavnik nastoji ispraviti pogrešne odluke njegovih prethodnika od prije 20-ak godina i tako osigurati pravično i učinkovito formiranje predstavničkih institucija vlasti u BiH", rekao je premijer novinarima u Solinu.

Istaknuo je da je to "ispravan smjer" i da će BiH, ako se izborni zakon promijeni, BiH biti ravnopravnija, a osobito hrvatski narod koji je najmalobrojniji konstitutivni narod.

Također je rekao da su reakcije političkih stranaka "vrlo indikativne".

Prijedloge kojim se sprječava preglasavanje Hrvata oštro kritizirali brojni probošnjački dužnosnici. Vodeća bošnjačka SDA najavila kako će pokrenuti ustavne tužbe, a čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je kako će pozvati na ulične prosvjede.

Hrvatski narodni sabor, koji okuplja hrvatske političke stranke, osudio je u četvrtak istupe prijetnje nasiljem i sukobima ako Schmidt izmijeni izborni zakon.

Prema načelima izmjena izbornog zakona i ustava Federacije BiH koji su procurili u javnost, zajamčio bi se izbor političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda na čemu inzistira hrvatska strana u BiH, ali i spriječila mogućnost blokada funkcioniranja Federacije što traže bošnjački političari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 03:56