StoryEditor
O INICIJATIVI OPORBE

PLENKOVIĆ O LOZANČIĆU 'Ta tema za mene ne postoji, to je politička igra Ostojića i SDP-a. Bolje da pita tko je napravio svastiku na Poljudu'

 CROPIX

ČAKOVEC - Premijer Andrej Plenković poručio je u petak kako ne podržava inicijativu saborske oporbe i Odbora za unutarnju politiku da se DORH angažira u slučaj optužbi koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iznijela na račun bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića te kako je sve to politička igra Ranka Ostojića i SDP-a.

"To je politička igra gospodina Ostojića i SDP-a. Budimo ozbiljni. Gospodin Ostojić ima svoju agendu, svakoga dana po puno tema. Bilo bi bolje da pita tko je onu svastiku napravio na Hajdukovom stadionu. Kad odgovori na to, nek' se bavi drugim temama“, rekao je Plenković u Čakovcu dok je na upit trebali li predsjednica pred istražiteljima DORH-a pojasniti na što je konkretno mislila u svojoj prozivki odgovorio 'Ne'.

Ustvrdio je i kako Lozančića, koji je jedno vrijeme bio na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i savjetnik je ministra unutarnjih poslova, poznaje. "Koji je njegov daljnji profesionalni politički put, to je na njemu da odluči. Što se mene tiče, ta tema je bila prije moje Vlade i za mene kao takva ne postoji", ustvrdio je Plenković.

Osvrnuo se i na posmrtno odlikovanje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franju Kuharića koje je Grabar-Kitarović uručila njegovom nasljedniku kardinalu Josipu Bozaniću.

„Vrlo sam sretan, kao i vjerojatno većina naših sugrađana, da je predsjednica Republike dodijelila odličje dr. Franje Tuđmana, našeg prvog predsjednika, kardinalu Franji Kuhariću u vremenu kada su jedan i drugi imali izrazito važnu ulogu za hrvatski narod, za hrvatsku državu“, rekao je Plenković i istaknuo da su obojica radila na pomirbi i jedinstvu hrvatskoga naroda.

Škorićeva potpora meni je njegova odluka

Premijer i predsjednik HDZ-a Plenković komentirao je i predstojeće unutarstranačke izbore rekavši kako novi način izbora u stranici predstavlja dizanje standarda unutarstranačke demokracije  te da nema ni jedne stranke u Hrvatskoj koja ima izbor za šest čelnih ljudi izravno.

Na pitanje o potpori koju je dobio od predsjednika splitske organizacije HDZ-a Petra Škorića poručio je: "Cijenim potporu koju je Petar Škorić dao meni kao ponovnom kandidatu za predsjednika HDZ-a . Riječ je o njegovoj odluci. Mi kvalitetno surađujemo i s Gradskom organizacijom HDZ-a Splita i uopće sa svima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a i u Hrvatskom saboru. To su njegove odluke".

Za predstojeću unuarstranačku kampanju rekao je da je to utakmica koja će, nada se, biti odigrana na način da bude korisna za HDZ u pogledu predstojećih parlamentarnih izbora. Kroz kampanju će se, kaže, truditi predstaviti programe i ideje za koje drži da su dobre i za stranku, ali prije svega i za Hrvatsku.

Plenković je rekao je kako odluka o povlačenju hrvatskih snaga iz Afganistana može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu.

„Ta operacija traje. Mi smo tamo promijenili jako veliki broj kontingenata, pokazali smo odgovornost. Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Jutarnji list u petak je prenio kako bi se Hrvatska mogla početi povlačiti iz misije u Afganistanu. Pozivajući se na izvore u MORH-u list je napisao da se na ministarskom sastanku NATO-a u srijedu i četvrtak na kojemu je bio ministar obrane Damir Krstičević, razgovaralo o budućnosti ove operacije u sklopu mirovnih pregovora koje uz pokroviteljstvo SAD-a vodi afganistanska vlada s talibanima oko okončanja sukoba. Prema Jutarnjem, na tom sastanku je "zaključeno kako je neminovno da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanju broja svojih vojnika".

„Danas sam razgovarao s potpredsjednikom Vlade Krističevićem koji je bio na sastanku ministara obrane NATO-a. Pitao sam ga je li uopće bilo riječi o tome. Nikakvih riječi o tome nije bilo, tako da 'o tom, po tom'“, kazao je Plenković, odgovarajući na novinarski upit o povlačenju Hrvatske iz misije.

 Premijer je u Čakovcu bio na uručivanju stipendija učenicima strukovnih zanimanja te ugovora o bespovratnim sredstvima za centre kompetentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 15:47