ODGOVOR NA PISMO

Plenković o Milanoviću: ‘On se ponaša kao piroman koji se prerušio u vatrogasca‘

Milanović želi održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer to, za sada, isključuje
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Jutarnji list

Andrej Plenković se obratio novinarima nakon komemoracije za nevine civilne žrtve u Baćinu.

Za sada je isključio mogućnost održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju je u pismu predložio Zoran Milanović. Premijer je rekao da nekakav ad hoc sastanak sada nema smisla, već da se moraju zadovoljiti uvjeti i temeljito pripremiti materijali.

- Samo pismo sam vidio prije u medijima nego što su ga donijeli u ured. Drugo, mi smo na razini Vlade rekli da postoje tri načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i već smo počeli s aktivnostima. Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj s kojom se javnost upoznala nakon što je policija u dogovoru s DORH-om objavila snimku napada. Drugi je institucionalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera. Kad budemo imali takvu podlogu, konkretnu, sadržajnu i pogledom na akcijski plan, onda možemo razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. To će se dogoditi tek kada mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kad je sadržaj temeljito pripremljen. Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma. Podcrtat ću tezu o sanitarnom kordonu onih koji za ovakve akte nalaze razumijevanje. A što se tiče predsjednika, nakon što je on relativizirao napad, to meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu poruku. Kada dođe vrijeme, temeljito ćemo raspraviti o tome. Ja ću odgovoriti pismeno, vidjet ćete svi sutra zaključak Vlade. Kada sastanak bude kvalitetno pripremljen, onda ćemo odlučiti kada ćemo sjednicu održati, rekao je Plenković.

'Ovih 11 koji su noćas umrli, nisu umrli od karijesa'

O pismu Milanovića, premijer kaže:

- Što se tiče predsjednika Milanovića, meni to izgleda kao situacija kada se piroman preruši u vatrogasca. Relativizirao je napad na Markovu trgu, rekavši da se takav napad mogao dogoditi bilo gdje, a sada želi na Vijeće za nacionalnu sigurnost - rekao je Plenković u Baćinu.

- Možete izvući koje god zaključke. Imate danas rekord od 1400 i nešto novozaraženih. Imate Vladu koja ima povjerenje građana, i koja se bori protiv te epidemije. Imate Vladu koja se bori za radna mjesta u privatnom sektoru. Ne relativiziramo koronu proglašavajući ju karijesom. Ovih 11 umrlih od jučer sigurno nisu umrli od karijesa. Ima tema o kojima ćemo razgovarati u okolnostima kada sadržajno sva druga tijela koja trebaju pripremiti informacije koje su pouzdane, kredibilne, kojima možemo vjerovati, tada ćemo sjesti za stol. Mislim da će idući tjedan potpredsjednik Vlade, ministar Medved, sazvati tu koordinaciju i onda kad se steknu preduvjeti možemo razgovarati. Drago mi je da u tom pismu vidimo da tu ima i terorizma, da to nije moglo biti na nekoj drugoj pozornici i da bi trebali razgovarati o tome kako rješavati taj problem u budućnosti.Ta vrsta transformacije je dobrodošla a sastanak će biti kada procijenimo da je vrijeme zrelo, dodao je premijer.

O veledrogerijama: 'Ne znači da nema sredstava'

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima veledrogerija.

- Ne znači da nema sredstava. Bio je jedan od mnogih sastanaka, danas na užem kabinetu očekujem detaljno izvješće. Poruka koju je prenio ministar financija je bila jasna: u ovom trenutku imamo određena sredstva, a uskoro slijedi i rebalans proračuna. To je racionalna, razumna i jasna poruka, kaže Plenković.

Dostojanstveno obilježavanje Dana pada Vukovara

Novinari su ga upitali i o 18. studenom, kada će se obilježiti Dan pada Vukovara.

- Održat će se dostojanstveno. Promjenom Zakona o državnim blagdanima taj dan je sada i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Očekujem da obljetnica prođe dostojanstveno, s porukama poštovanja, pijeteta prema žrtvi Vukovara i da bude što je više moguće u skladu s epidemiološkim preporukama.

'Novi lockdown i policijski sat su krajnje mjere'

Kada je riječ o sve lošijoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama koje se uvode u nekim zemljama, poput policijskog sata u Sloveniji, Plenković kaže da su to krajnje mjere u slučaju da nema drugog izlaza.

- Hrvatska demokracija je mlada demokracija. Oni koji su izabrani su blizu naroda, tu su, pristupačni i otvoreni. Postoje dvije metode: razumnog sagledavanja problema, mjere i osvješćivanje javnosti o ozbiljnosti problema. To je ovo što mi radimo. Mjere restriktivnijeg pristupa dovest će do negativnih gospodarskih efekata. Ovako će svi dobiti plaće i mirovine. Brinemo o općem interesu. Policijski sat, restriktivne mjere ili novi lockdown, to su krajnje mjere ako situacija eskalira tako da nema drugoga. Ja vjerujem u mentalitetnu snagu hrvatskog čovjeka, budnost, odgovornost, obzir prema drugima, prema najbližima. Ako ljudi to osvijeste, lakše ćemo riješiti problem. Da je to ništa, ne bi bilo 40 milijuna zaraženih u svijetu. Moramo se uozbiljiti i pristupiti problemu ozbiljno, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:12