OBRAĆANJE PREMIJERA

Plenković o Milanoviću: ‘Želi naštetiti meni, Vladi i HDZ-u. BiH? Prijetnje blokadama neće pomoći‘

Energetska kriza je tema broj jedan i ruska agresija na Ukrajinu reflektira se na sve ovo što mi radimo, kaže premijer

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

“Vlada poduzima sve nužne aktivnosti, imamo kriznu skupinu koja vodi računa o tome da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina. Hrvatska Vlada, u ovim okolnostima, koje su sve samo ne uobičajene, vodi računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki”, kaže. Nabrojao i dosad donijete mjere za ublažavanje udara cijene rasta energenata.

Pritom je komentirao rebalans proračuna i kazao kako očekuje da izvješće EU komisije bude ohrabrujuće za Hrvatsku kao i da finalne odluke o članstvu u Euro području očekuju tijekom lipnja i srpnja.

'Do ove krize s covidom i rastom cijene energenata nismo imali ovu situaciju, no nalazimo načine kako pomoći našem gospodarstvu. Napori koje provodimo doveli smo do toga da imamo milijun i 600 tisuća zaposlenih, to je najveći broj od 2008. godine. Država intervenira gdje nitko drugi ne može i na razini smo izazova koji su kontinuirani.

Nastavit ćemo činiti sve da naši građani budu u stanju izdržati ove pritiske, u kojima smo se našli ne našom voljom i propustima. Energetska kriza je tema broj jedan i ruska agresija na Ukrajinu reflektira se na sve ovo što mi radimo. Bitno je da smo s paketom pokazali socijalnu osjetljivost i podržali one s najmanjim primanjima', kazao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

'Radi to iz pakosti'

Plenković je potom kazao da nastoji ne pratiti sve što kaže predsjednik Zoran Milanović.

'Ja nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori, no on je nažalost izabran na dužnost predsjednika RH pa ga vi prenosite. Ja sam čak dobio signal od kolega da nas je nazvao izdajica i veleizdajicama i sve druge epitete koje obično koristi.Indikativno je da to govori čovjek koji je išao agitirati za izbor Komšića protiv HDZ-a u BiH i svih stranaka. Kredibilitet mu je nula. Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi i svijetu. Da li on to radi iz uvjerenja ili kroz neki radni nalog, ili je budala koja radi u interesu Moskve, nije mi poznato. Nije da Finska i Švedska iz dokolice mijenjaju svoj stav, ovo je osjetljiv trenutak', kazao je Plenković.

'Protiv koga je još ova inicijativa? Mislimo li da će pomoći ili odmoći Hrvatima u BiH? Naša je Vlada učinila gigantske korake da bi se emancipiralo pravo Hrvata u BiH. Ja uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada, a još više i prije. Kao predsjednik Vlade nije dizao ovu temu.'

'Ukoliko neki misle da će im prijetnje blokadama pomoći, nisu u pravu. Milanović radi da bi naštetio HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Radi da bi se dovelo do raslojavanja u okviru Sabora i da bi naštetio meni, Vladi i HDZ-u. To je bit njegove inicijative. Ne radi se to vrijeđanjem da smo udbaši. Nije učinio apsolutno ništa osim ove blokade koja može više naštetiti. Poslana je proruska poruka prema zapadnim saveznicima i u ovom trenutku staje na stranu Rusije. Ovo su vrlo ozbiljne i jako nesmotrene akcije koje poduzima bez da se dogovarao s nama. Predložio sam da se nađemo i raspravimo o invaziji na Ukrajinu, oko nekih tema treba razgovarati i ako to nisu teme za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, onda mi nije jasno što se još treba dogoditi da to bude tema na koju gospodin čeka više od 70 dana da se odgovori. Oglušio se na našu inicijativu više od 70 dana, a onda je izašao u javnost s 'ja ću blokirat', a onda opet želi da se nađemo. E to tako ne ide', komentirao je premijer i kazao kako 'cijela situacija zahtjeva da narod razumije da se može doći do rješenja na način da se postigne dogovorom s drugim akterima u BiH.'

'Nama prigovarati da imamo servilnu politiku i stavljati nam etiketu da smo izdajnici, to ne dolazi u obzir i to Hrvati u BiH znaju. To zna i Čović. Jer postoje dokazi tko je što napravio ili propustio napraviti. Doveli smo se u poziciju da nas naši partneri gledaju čudno: 'Možete li vi to nekako riješiti' da ne slušamo ovo'.'

'Ne moramo se baš posvađati sa svakim i izolirati se. Postoje suptilniji načini da se dođe do cilja, to je bit svega što govorim. Ne mogu vjerovati da netko ovako nastupa i da netko vjeruje da će im pomoći. Ovdje je riječ o političkoj igri. Da se na vrijeme reagiralo, mogli smo sjesti i satima razgovarati, sastati se 25 puta. Ovo sad je dovođenje pred gotov čin', zaključio je Plenković.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

O pozivu šefici DORH-a

Plenković je komentirao Milanovićev poziv šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek i Hrvoja Zekanovića koji je izveo performans s 'kokainom' za govornicom u Saboru.

'Je li normalno da predsjednik huška Državno odvjetništvo i policiju na saborskog zastupnika? Na zatvaranje i utamničenje ministra u Vladi? U manje od 24 sata su reagirali na moju izjavu koja nikog nije imenovala nego rekla 'pogledajte malo u tuđe dvorište', onda me zanima kako se sada ne reagira? Kakva su to dvostruka mjerila? Nedopustivo je da se zastupnika optužuje da nosi kokain u vrećici u Sabor, možete misliti da bi to jedan zastupnik napravio', kazao je.

Komentirao je i optužnicu protiv četvorice visokih časnika, odnosno hrvatskih pilota u Srbiji.

'Osim medijskih informacija, mi kao vlada ne znamo ništa. No koliko shvaćam, riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan uz teritorij BiH i tu je već problem nadležnosti tijela Srbije uz bilo što što je vezano za prostor van njihovog teritorija i to je za nas neprihvatljivo. Prema tome, imamo načine kako da na to odgovorimo i to čvrsto štiteći hrvatske vojnike i zapovjednike. Bila je nedavno slična situacija vezana uz zapovjednike u operaciji Bljesak', kazao je.

Premijer je potom govorio i o tankeru koji danima plovi pred Rijekom i kazao kako ne zna radi li se o iranskoj nafti kao ni gdje je nafta utovarena u tanker.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Ostavka Karamarka

O poništavanju odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv bivšeg predsjednika HDZ-a i potpredsjednika hrvatske Vlade, Tomislava Karamarka, kazao je kako je on i dalje član HDZ-a.

'Ja sam ga osobno pozvao da dođe na obljetnicu 100. godine rođenja dr. Franje Tuđmana. Drago mi je da je presuda takva, a što se tiče ostavke, ne bi rekao da je vezana samo za presudu', kazao je i zaključio da je filozofija HDZ-a da unatoč svemu iz prošlosti 'nastavljaju ići dalje'.

Ponovno se vratio na Milanovića:

'Hrvati su u sve lošijoj poziciji u BiH. Sve dobro dolazi od aktera u međunarodnoj zajednici usprkos Milanoviću. Kad bi on jedini bio glas, Hrvatima u BiH nitko ne bi dao ruku. Namjerno govorim i o sigurnosnom aspektu u BiH. Čović je izabran jer se Milanovićev prijatelj Komšić nije mogao treći put kandidirati.'

'Zadaća predsjednika ne može biti destabilizacija vlasti, on se mora zapitati što i s kojim ciljem to radi. Bitno je da hrvatska javnost vidi radi li sukladno svojim obavezama i u interesu hrvatskog naroda', kazao je upitan hoće li pokretati opoziv predsjednika.

Potom je rekao da su ove godine povećali proračun za Hrvate u dijaspori i nabrojio koliko sve Vlada ulaže novaca u tamošnje bolnice, fakultete i druge institucije.

'To radimo godinama, ali ne na način da se zavadim sa svima.'

'Banožić nije rekao da je Selak bombardirao Vinkovce'

Kazao je da ministar Banožić nikada nije rekao da je Selak bombardirao Vinkovce.

'Banožić to nije rekao, niti je to mislio. Događaj u Divuljama nije organizirao ministar, nego HRZ, a tamo je Banožić došao kao gost. Nemojmo mu još i ovo natovarivati.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:44