SJEDNICA VLADE

Plenković o mjerama i covidu: ‘Demagozi koji se služe teorijama zavjere rade podjele u društvu‘

‘U ime Vlade pozivam sve koji su se cijepili da se prije isteka 6 mjeseci od primanja druge doze cijepe i trećom dozom‘
 Boris Kovacev/Cropix

---------------------------

Sjednica Vlade RH održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a premijer Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je epidemiološku situaciju:

- Broj potvrđenih slučajeva nastavlja pad, ali su brojevi i dalje veliki, treba se držati mjera osobito u okolnostima prije Božića. Suočeni smo sa širenjem omikrona, mislim da moramo ponoviti, da svaki naš preminuli sugrađanin koji nije iskoristio mogućnost da se cijepi, doveo je i sebe i svoje bližnje u najtežu situaciju, rekao je premijer pa nastavio.

- Previše smo života izgubili - tu bol možemo prevenirati, a najbolja zaštita je cijepljenje. Treba dati povjerenje znanosti i struci - dodao je.

- Stoga u ime Vlade pozivam sve koji su se cijepili da se prije isteka 6 mjeseci od primanja druge doze cijepe i trećom dozom, a osobito u ovim okolnostima oko Božića, rekao je Plenković.

Zahvala Sloveniji

U uvodnoj riječi dotaknuo se i jučerašnjeg sastanka Vijeća EU na kojem je bio ministar unutarnjih poslova Božinović.

- Vijeće je zaključilo da je Hrvatska ispunila uvjete za Schengen i to jednoglasno, rekao je predsjednik Vlade.

- Želim naglasiti važnu ulogu koju je imala Slovenija kao predsjedavajuća zemlja, bili su konstruktivni i pomogli su da se ovakva odluka donese. Ministar Marić je potpisao sporazum s EU komisijom o informiranju javnosti o preuzimanju eura. Taj proces zamjene želimo što jasnije približiti građanima. Sredinom 2022. će se donijeti odluka i o Schengenu i o europodručju, rekao je premijer.

Komentirao je i svoj dosad drugi posjet Ukrajini za koju je podsjetio da je 'prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku'.

- Povećali smo trgovinsku razmjenu, najavili smo otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Kijevu... U političkom smislu Hrvatska Ukrajini može ponuditi dvije ekspertize - proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koje se može primijeniti na Ukrajinu, kao i pristupanje EU kao najmlađa članica.

Dotaknuo se i projekta vjetroparka Senj vrijednom više od 200 milijuna eura (riječ je o najvećoj izravnoj kineskoj investiciji u RH), a onda osvrnuo i na obnovu područja pogođenog potresom i kazao kako će se danas na Vladi donijeti novi program kojeg je koordiniralo ministarstvo graditeljstva.

'Demagozi šire teorije zavjere'

Premijer je komentirao Dan ljudskih prava.

- Ovo je prigoda da ponovimo kako su u hrvatskoj ljudska prava ustavna kategorija i pripadaju svakog građaninu. Poštivanje i priznavanje je zakonska obveza svakog pojedinca. Od početka pandemije cijeli je svijet suočen s izazovom kako zaštiti živote a istovremeno ne narušiti prava. Mi kao vlada pokušavamo naći balans, podsjećam svu javnost da su naše mjere bile među najblažim. Velik broj sugrađana se pridržava mjera što je odgovorno i savjesno ponašanja, neki se predstavljaju kao branitelji ljudskih prava koji to iskorištavaju kako bi dobili koji politički poen i žele profitirati na bolesti. Želim poručiti svima, nastavit ćemo štiti njihovo zdravlje život kao i sva druga prava. Da li ponuditi povjerenje koji baziraju stav na znanosti ili demagozima koji se služe teorijama zavjere i rade podjele u društvu - kazao je osvrćući se na referendum o COVID potvrdama i Stožeru.

Komentirao je i Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

- Uvršteno je više od 1000 novih obveznika u zakon, uvodimo novu obvezu deklariranja sukoba interesa, imovinske kartice će se podnositi svake godine, teretiti se može ne samo plaća nego i druga primanja... broj članaka se mijenja, ali načela ostaju.

Ministar Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.- 3777 je novih slučajeva, udio zaraženih je 33,97 posto. Pad je u odnosu na tjedan dana 16 posto. 2352 osobe u bolnici, 321 bolesnik je na respiratoru. - kazao je Beroš i dodao kako se bilježi manji pad hospitaliziranih, a kako se radi o uglavnom necijepljenima.

- Udio cijepljenih odrasli je 65,28 posto. Više od 2/3 starijih od 65 odbilo je primiti cjepivo - kazao je Beroš i dodao da ga ta informacija žalosti.Evidentirano je 8745 pozitivnih osoba pri brzom antigenskom testiranju.

'Nema novih mjera'

Smanjuje se broj slučajeva, no broj umrlih je visok, kazao je ministar pa pozvao na cijepljenje.

- Necijepljeni utječu na daljnje mutacije - 25 puta je manja hospitalizacija ili smrt kod cijepljenja, rekao je Beroš.

Potom je istaknuo kako je u ovo blagdansko vrijeme bitno pridržavanje mjera i primanje booster doze.

- Trend smanjenja novozaraženih ne smije biti temelj popuštanju mjera - zaključio je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako neće biti novih mjera i odluka na nacionalnoj razini.

- Ne bi se smjeli opustiti zbog pojave omikrona. Hrvatska je bila jedna od prvih u EU koja je poduzela mjere za njegovo usporavanje i unatoč tome imamo potvrđena tri slučaja zaraze. Borba s virusom se nastavlja, znamo što nam je činiti, poštivanje mjera i cijepljenje su najvažniji aduti. Nitko ne želi ponovni skok nakon Adventa, Božića i Nove godine, apeliramo da se izbjegavaju okupljanja, posebno na zatvorenom - kazao je i pozvao da se i mise prate na otvorenom ili putem televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:28