‘NEDOPUSTIVO PONAŠANJE‘

Plenković o okršaju Milanovića i Banožića: ‘Ovo je bio puzajući državni udar!‘

‘Očito da se jugo preselilo i u Slavoniju, ja ne znam je li tamo danas bio posebno težak dan‘, rekao je premijer
Andrej Plenković
 Bozo Radic/Cropix

Premijer Andrej Plenković nazvao je u petak puzajućim državnom udarom ponašanje predsjednika RH Zorana Milanovića koji nije dopustio ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na prisezi ročnika u vojarni u Požegi, naglasivši da je time u stvari osnažio položaj ministra u Vladi.

Nakon svečanosti prisege nove generacije dobrovoljnih ročnika u Požegi, Milanović je novinarima ranije danas izjavio kako je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera OS RH Robertu Hranju da ne dopusti ministru Banožiću obraćanje na svečanosti u vojarni.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji od jutros sudjeluje u Dubrovniku na Danima hrvatskog turizma, u izjavi novinarima rekao je kako je kratko vidio što se događalo u Požegi, naglasivši da je riječ o nedopustivom ponašanju predsjednika Milanovića.

"Nisam ništa od toga vidio jer sam cijelo vrijeme bio na sastancima. Ovo što sam kratko vidio, vidio sam jedno nedopustivo ponašanje predsjednika Republike (Zorana Milanovića). Ovo se može slobodno nazvati jednim puzajućim državnim udarom", rekao je Plenković novinarima upitan za komentar činjenice da je Milanović zapovjedio načelniku Glavnog stožera OS RH admiralu Robertu Hranju da ne dopusti ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na svečanosti u požeškoj vojarni.

Ministar obrane Banožić je nakon incidenta u vojarni u Požegi izjavio novinarima kako je zatražio smjenu admirala Hranja, na što je Milanović poručio da je Hranj samo proveo naredbu koju mu je on dao, kao vrhovni zapovjednik.

Premijer Plenković je ocijenio kako je ovo "bez presedana" ne dopustiti ministru obrane da ne govori na prisezi hrvatskih vojnika u Požegi.

"Očito je da se jugo preselilo i u Slavoniju", kazao je ironično.

Predsjednik Vlade nedopustivim je ocijenio takvo egzaltirano ponašanje i to suprotno zakonu, od predsjednika Republike.

Podsjetio je da je Milanović u godinu dana kršio Zakon o sudovima pri predlaganju kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, a što je potvrdio i Ustavni sud. Također, ističe Plenković, današnjim odlukama predsjednik RH krši Zakon o obrani, kojeg je izmijenio Hrvatski sabor upravo dok je Milanović bio na čelu SDP-a, a flagrantno krši i Zakon o blagdanima.

"Imate predsjednika države koji ne čestita Dan državnosti RH hrvatskom narodu, koji ignorira Dan neovisnosti i za taj dan ode na tzv. yutel i ljudima na Dan Hrvatskog sabora čestita Dan neovisnosti", dodao je.

Premijer Plenković također je rekao da su za 9. studenoga usuglasili održati sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj će otvoriti sve teme te će vidjeti kako će bitno različite stavove o poimanju načela vladavine prava i poštivanja zakona staviti u funkciju normalnog funkcioniranja države.

Banožić je od danas jači i snažniji ministar nego što je bio jučer

"Ovo što se dogodilo danas, ono što je on učinio prema ministru, on je osnažio položaj ministra obrane u mojoj Vladi. Banožić je od danas jači i snažniji ministar nego što je bio jučer", poručio je premijer Plenković.

Smatra i da će Milanović morati s ministrom Banožićem naći način funkcioniranja jer će on biti ministar dok god ova Vlada ima većinu, a imat će je sigurno do ovog doba 2024. godine.

"Što on bude više napadao Banožića to će Banožić biti snažniji i jači ministar", poručio je premijer.

Plenković je podsjetio i da Hrvatska vojska u mandatu obje njegove Vlade ima kontinuirano veći proračun, stavlja hrvatskog vojnika u prvi plan, te da vraćaju Hrvatsku vojsku u Vukovar, Pleče, Sinj, Pulu u Varaždin.

Upitan podržava li zahtjev za ostavkom admirala Hranja, Plenković je rekao kako mora vidjeti što je s Hranjom bilo. Naveo je i da je admiral Hranj na funkciju načelnika Glavnog stožera OS RH imenovan i uz njegov supotpis.

"Nije Hranj tamo imenovan samo voljom predsjednika Republike nego je imenovan i stavom politički, u tom trenutku Vlade. Kada dođem u Zagreb vidjeti ću što se sve tu točno dogodilo. Iz informacija koje imam, koje su parcijalne, ne želim ići do kraja", poručio je.

Milanović predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike

Plenković je, na novinarski upit, naglasio kako tu nije riječ ni o kakvoj "prepirci" već o ozbiljnom problemu nezakonitog ponašanja.

Upitan kada će se s predsjednikom Milanovićem dogovoriti oko imenovanja veleposlanika, premijer Plenković je rekao kako Milanović predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike koji s veleposlanstvima i diplomacijom nemaju ništa.


Izjavu premijera pratili smo iz minute u minutu:

>>>NOVO<<< 17:02 "Danas je minimalna plaća 500 eura, a to je bitan korak naprijed. Vlada ima taj instrument na raspolaganju da podigne standard svima onima koji primaju minimalnu plaću. Da možemo, dali bismo svima pet puta veću plaću, ali ne možemo. Kako se digla medijalna plaća , tako se digla i minimalna, koliko god to bilo malo, a oporba će uvijek reći da je malo, ipak je napredak", poručuje Plenković.


17:01 "Ne znam zašto je to opet na stolu. Je li opet jugo ili je to nekakvo stalno stanje, ali to je ozbiljan problem. još jednom kažem da nema prepirki oko predsjednika Vrhovnog suda. Nezakonito forsiranje kandidatkinje u protuzakonitoj proceduri nije prepirka. Ljubazno molim da svi pogledamo činjenicama u oči. Da li je HDZ blokirao Dobronića, nije, naprotiv, glasali smo za njega. Dakle, nismo isključili, za dogovor smo, a u konačnici Hranj je imenovan obostrano. Lista ambasadora bila mu je dana prije godinu dana. On je taj koji blokira imenovanje veleposlanika. Treba nam zakonit i razuman pristup i bavljenje s puno drugih predmeta čiji teret snosimo mi a ne on. Imat će priliku na Vijeću obrane iznijeti sve što želi".

16:56 "Hrvatska vojska u mandatu moje prve i druge vlade ima kontinuirano veći proračun, vraćamo vojsku u Vukovar, Pulu, Varaždin... HDZ je taj koji će HRZ-u osigurati takvu sposobnost da će narednih 40 godina odvraćati bilo koga kome padne na pamet da ima pretenzije prema našem teritoriju. Sedam milijardi je proračun MORH-a. Pogledajte malo što smo predložili. Naša pozicija je respekt prema vojsci. Nije vlada ta koja generira konflikt", tvrdi Plenković.


16:54 "Nije ovo prepirka, ovo je nezakonito ponašanje. Upozoravam TV kuće da te lažne teze o prepirki miču iz etera. Ako se netko ponaša nezakonito i da minstru oduzme pravo govora na prisezi, to je nečuveno. Je li to privatiziranje vojske? Kakvo je to ponašanje", upitao je Plenković.


16:48 - Komentirao je potom Plenković okršaj u Požegi.

"Prvo, nisam ništa od toga vidio, a ono što sam kratko vidio, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika. Ovo se može nazvati puzajućim državnim udarom. Očito je da se to jugo preselilo u Slavoniju. Takvo egzaltirano ponašanje od strane predsjednika je nedopustivo. Imate predsjednika koji je kršio zakon o sudovima predlaganjem kandidatkinje. Danas krši zakon o obrani, kojeg je izmijenio Hrvatski sabor dok je on bio na čelu SDP-a. Treće, imate predsjednika koji ne čestita dan državnosti narodu.

To su tri primjera nezakonitog ponašanja predsjednika. Mi smo usuglasili podržati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost. Otvorit ćemo te teme tamo. Stavit ćemo u funkciju normalno funkcioniranje države. On je danas osnažio položaj ministra obrane, Banožić je danas jači ministar nego jučer. On će biti ministar sve dok ova vlada ima većinu", rekao je Plenković.

"Moram vidjeti što je s Hranjem bilo. Nije Hranj tamo imenovan samo stavom predsjednika, već i stavom vlade", rekao je premijer.


16:44 "Mi smo se danas sastali i sa županom i gradonačelnicima Dubrovačko-neretvanske županije i razgovarali smo o tome kako da Vlada pomogne tim jedinicama lokalne samouprave s beskamatnim zahtjevima, s obzirom na manjak prihoda koji imaju unatoč dobroj turističkoj sezoni.

Imali smo veliki sastanak s cijelim turističkim sektorom. Danas možemo reći da smo zajedničkim naporima, kada se gledaju statistike, pistigli rezultate iznad svih očekivanja. Čestitam svim akterima na njihovom radu, požrtvovnosti koje su omogućile da u epidemiološkom smislu ostanemo u narančastom do početka školske godine. Postsezona je također dobra i još jednom apeliram na sve da se cijepe", rekao je premijer.

"Ponude koje smo dobili bile su sjajne. Iznenadili biste se, sasvim drugačiji feeedback smo dobili u odnosu na ono što čujemo od oporbe u Saboru. Dogovorili smo da na ovako dobroj suradnji radimo i na pripremi turističke sezone 2022. godine. Čestitam i svim dobitnicima nagrada koje će biti izručene danas", rekao je Plenković.


Uskoro se očekuje konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića, na kojoj će vjerojatno komentirati okršaj predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Podsjetimo, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH zapovjedio je načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da zabrani ministru da održi govor u požeškoj vojarni. Banožić je potom zatražio Hranjevu ostavku.

Nešto kasnije je stiglo priopćenje MORH-a koji tvrdi da su predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj prekršili Zakon o obrani kada su ministru obrane Mariju Banožiću zabranili da se obrati na događaju u Požegi.

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović u Požegi je bio na polaganju prisege novih ročnika, gdje je Banožićeve postupke nazvao “najgorim strančarenjem”.

“Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da govori samo vrhovni zapovjednik. Tako je bolje, kad riješimo neke stvari možemo po starom. Danas se upleo u zapovjedni lanac”, govori predsjednik dodajući da to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija, i to ne prva”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 15:10