SJEDNICA VLADE

Plenković o optužnici protiv pilota: ‘To je apsolutno neprihvatljivo, odbit ćemo sve zamolnice‘

Premijer se uvodno osvnrnuo na aktualne političke teme

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

Nešto prije 15:30 počela je sjednica Vlade, a premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor. Premijer se najprije dotaknuo srbijanske optužnice protiv hrvatskih pilota za navodni ratni zločin za vrijeme Oluje. Optužnicu je nazvao "neprihvatljivom".

- Zakon kojim je Srbija uspostavila kvazinadležnost za države na području bivše SFRJ, za nas je neprihvatljiv. Sve zamolnice Vlada će odbiti, rekao je.

Kazao je kako podržava procesuiranje ratnih zločina, neovisno o tome na kojoj strani su počinjeni, ali da se u ovom slučaju radi o provokaciji-

- To je poruka Srbiji koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo nije politika suradnje rješavanja problema, već provokacije. Obavili smo razgovore s pilotima i što se tiče njih i nas, stvari su jasne, dodao je.

Osvrnuo se i na SAD-ove sankcije protiv Marinka Čavare.

- Izrazili smo neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj političkoj odluci i poruci prema legitimnom predstavniku hrvatskog naroda. Dovodi se u pitanje odluka Ministarstva financija budući da on nema ni imovine ni ništa u SAD-u. Ne znam koji je cilj ovakve sankcije. SAD je hrvatski partner i saveznik, ali postoje situacije u kojima imamo različite stavove i to smo jasno prenijeli. Dobro je da je State Department jučer jasno rekao da je BiH država s tri konstitutivna naroda i vjerujem da će se to pitanje razjasniti, rekao je.

Premijer je spomenuo i da su smanjene trošarine i marže na gorivo, ali i da su predstavljene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:43