SJEDNICA VLADE

Plenković o plinskoj krizi: ‘Hrvatska ima plan. Dodatno ćemo ga ažurirati, da se osigura opskrba‘

Vlada na današnjoj sjednici donosi važne odluke o euru i Pelješkom mostu

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

U 10:30 počela je sjednica Vlade. Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi, a Vlada će donijeti i odluku o objavi uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj te odluku o određivanju imena mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem.

Na sjednici se uvodno obratio premijer Andrej Plenković koji je komentirao aktualne političke teme.

Premijer je podsjetio da su sve tri kreditne institucije podigle rejting Hrvatske na investicijsku razinu te kako je to izravna posljedica ulaska u eurozonu. Premijer je naglasio i kako je od 5. rujna obvezno dvojno isticanje cijena te rekao kako je dobro da se to radi i prije.

“Dobro bi bilo da svi zamijene kune u euro u kontekstu inflatornih pritisaka”, rekao je premijer, javlja N1.

“Vidjeli ste da je, što se tiče energenata, Vlada ponovno intervenirala. Zahvaljujući našim intervencijama, benzin košta 13,02 po litri dok je dizel s 13,08 skočio na 13,43. Sve je to bolje za građane i gospodarstvenike nego da nije bilo poteza Vlade. Mi pomno pratimo stanje na tržištu i Vlada će djelovati agilno i donositi odluke tako da njihove posljedice budu najbolje za građane i gospodarstvo”, kaže premijer.

Govoreći o procjenama vezanim za inflaciju, premijer kaže kako se mora obuzdavati inflatorne pritiske i poticati gospodarski rast te da je to glavna zadaća Vlade. “‘Vidjeli smo da je inflacija 12,1 posto za lipanj, projekcije HNB-a je da bi nakon ljeta trebalo doći do smanjenje. Ovo je isključivo uzrokovano vanjskih zbivanjima, to su posljedice globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu”, kaže.

Prema njegovim riječima, Vlada će nastaviti s mjerama kojima pomaže građanima i to će i dalje biti važan dio Vladine strategije za premošćivanje krize.

Imamo dostatne količine kako bismo osigurali opskrbu plinom u Hrvatskoj, a podzemno skladište plina Okoli puni se prema planu, rekao je Plenković.

Popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli prema njegovim riječima je 45 posto te je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno 90 posto.

Skladište se prema njegovim riječima puni u skladu s planom, za što je odgovorna Hrvatska elektroprivreda (HEP).

HEP to radi vrlo dobro, a sve prati ministarstvo gospodarstva, rekao je Plenković.

Razgovaralo se i o jačanju LNG kapaciteta i Jadranskog naftovoda. “Važno je da svi preuzmu svoj dio tereta u ovoj krizi”, kaže premijer.

Komentirajući jučer predstavljen plan Europske komisije o štednji plina radi osiguranja zimske opskrbe, rekao je da je u hrvatski plan intervencija o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom već uvršten veći dio predloženih mjera, a tijekom ljeta taj će plan biti i ažuriran te će vlada do kraja rujna imati spremne nove mjere.

Premijer kaže kako se jučer razgovaralo i s predstavnicima HUP-a te da smatra da je to dobar dijalog i da će nastaviti konzultirati sve aktere u društvu.

Plenković je rekao i da je otvorenje Pelješkog mosta, čija je izgradnja suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, veliki događaj za Hrvatsku, te da su svi pozvani na svečano otvaranje koje će se održati 26. srpnja.

- To je suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, danas ćemo donijeti odluku o službenom imenu Pelješkoga mosta. Svi su pozvani na taj događaj, poručio je.

Istaknuo je da je svečano otvorenje u utorak 26. srpnja veliki događaj za Hrvatsku. Podsjetio je da je projekt izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Osvrnuo se na protupožarnu sezonu u mediteranskim zemljama istaknuvši da je ona zaista snažna te dodao da Hrvatska i danas šalje pomoć susjednoj Sloveniji u gašenju požara.

- Jutros je već poletio jedan helikopter, a za 20-ak minuta prema Sloveniji, da pomogne gasiti požar, ide jedan kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je Plenković dodavši da je pomoć poslana nakon jutrošnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Robertom Golobom.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Zajednice županije, Udruge gradova i Zajednice općina, kojima su predstavljene odluke koje se tiču funkcionalnog povezivanja općina.

- Mislim da je taj koncept dobar. Ministri Malenica i Primorac će imati dodatne konzultacije s vodstvima ovih organizacija”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da je jako je važno da se naprave iskoraci koji će omogućiti njihovo bolje funkcioniranje, a smatra da su poticaji koje Vlada predviđa kako bi ohrabrila daljnje funkcionalno spajanje, a onda eventualno i stvarno spajanje, dosta izdašni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:55