SJEDNICA VLADE

Plenković o početku škole: ‘Mjere će biti manje striktne, najvažniji je povratak učenika u klupe‘

Dok postoje restriktivne mjere, bit će i mjera potpore, rekao je Plenković
 Ronald Gorsic/Cropix

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iza 12 sati počela je sjednica Vlade RH.

Uvodno se na sjednici Vlade obratio premijer Andrej Plenković. Komentirao je nove epidemiološke mjere u okviru početka školske godine.

- Važno je istraživanja o posljedicama uzeti u obzir. Mjere će biti manje striktne, ali će se i dalje voditi računa da zaštitimo mlade generacije. Najvažniji je povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri. Bez obzira na prednosti online nastave, efekti su drugačiji ukoliko provedu svoje vrijeme u klupama. Imali smo svega pet tjedana online nastave, puno manje nego u drugim zemljama, ali bitno je da mladima olakšamo put.

Komentirao je i povećanje broja zaraženih te kazao kako se treba pridržavati mjera.

- Dosegli smo 50,6 posto odraslih cijepljenih, vjerujem da će, s povratkom u školski ciklus, neki koji su ranije oklijevali, sada to učiniti. Apeliram posebno na starije da se cijepe jer su oni najugroženiji. Gro ljudi koji je danas zaraženo su necijepljeni.

Osvrnuo se i na potpore poduzetnicima za spas gospodarstva.

- Dok postoje restriktivne mjere, bit će i mjera potpore. Što se tiče sezone, rekao sam da ćemo se truditi doći do 60 do 75 posto. Idemo prema 70 posto i Hrvatska zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni ide prema čvrstom putu oporavka. Zahvaljujem svima koji su se potrudili da u Hrvatskoj bude ovakva gospodarska situacija.

Obnova nakon potresa

Ministar Tomo Medved ovrnuo se na situaciju oko obnove nakon potresa.

- 282 objekta je uklonjeno od čega je 188 obiteljskih kuća. 18 objekata se trenutno uklanja, a obnovljeno je 400 kuća, za što je utrošeno 13 mijuna kuna. Angažirali smo 29 tvrki, 12 s područja pogođenog potresom - kazao je Medved i dodao kako je osiguran privremeni smještaj u 2069 smještenih objekata, a dodijeljena su i 93 stana te je za neke subvencioniran podstanarski smještaj.

Potporama za očuvanje radnih mjesta obuhvaćeno je 4868 poslodavaca i više od 18 tisuća radnika, kazao je i dodao kako se mjera javnog rada za nezaposlene osobe pokazala se jako dobrom.

- Na području županije 33 školska objekta su pretrpjela oštećenje, a devet ih je neupotrebljivo. Obnovljeno je 20 škola, dosad je utrošeno oko 9 milijuna kuna. Za učenike 11 škola nastava će se organizirati u drugim školama, kazao je Medved.

Delta soj u 97 posto slučajeva

Ministar Vili Beroš je komentirao situaciju s koronavirusom.

- Imamo 638 novih slučajeva, udio je 6,12 posto. Na bolničkom liječenju je 358 osoba, 43 na respiratoru. Bolnice se prilagođavaju rastu broja pacijenata.

- S obzirom na povećanje broja hospitaliziranih, potrebno je ukazati na omjer cijepljenih i necijepljenih. Njih 78,70 posto nije cijepljeno. U Zadru više od 90 posto nije cijepljeno, u Rijeci je taj broj tri puta veći, a u Šibeniku, u KB Dubravi i bolnici u Rockefellerovoj niti jedan hospitalizirani nije bio cijepljen.

- U samo 2,4 posto dokazana je alfa, u 97,6 posto slučajeva dokazana je delta varijanta. Broj hospitaliziranih povećao se u proteklih tjedan dana za 46,7 posto, a 72 posto više ih je na respiratoru - kazao je Beroš i naglasio važnost cijepljenja starijih te istaknuo da je osiguran dovoljan broj cjepiva.

- Nema potrebe da itko bude dio hospitalne statistike teških covid slučajeva - zaključio je.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako Stožer nije donosio nove odluke.

- Možemo biti zadovoljni jer nam i dalje pristižu turisti, nadamo se da će taj dio Hrvatske na karti ostati obojen u narančasto, unatoč osjetnom povećanju broja zaraženih - kazao je i pozvao na cijepljenje kako bi se izbjegle nove mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 14:18