OBRAĆANJE PREMIJERA

Plenković o pomilovanju Perkovića i Mustača: ‘Slijedi procedura, neka se predsjednik očituje o tome‘

Upitan je li sa Zelenskim razgovarao o svojem eventualnom posjetu Kijevu, premijer je rekao da nije.

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Novinarima se u utorak navečer, nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, piše N1.

Plenković je na početku izvijestio o temama o kojima su razgovarali na sjednici. Između ostalog, kazao je da ih je obavijestio o razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te o posjetu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, s kojim je razgovarao o pitanjima važnim za Hrvate u BiH.

Dodao je i da su razgovarali o kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Splita.

- Vjerujem da je on sjajno rješenje za Split, za razliku od onih koji grad bespotrebno vode na izbore. Uvjeren sam da je Zoran Đogaš budućnost Splita, rekao je Plenković.

Premijer je također rekao da se nije razgovaralo o rekonstrukciji Vlade.

Upitan o pomilovanju Perkovića i Mustača, za što je zahtjev Ministarstvu pravosuđa predao njihov odvjetnik Anto Nobilo, premijer je rekao:

- Bitan je taj formalno pravni zahtjev. Slijedi procedura, a neka se predsjednik očituje o tome. HDZ je rekao svoj stav. Predsjedniku se šalje zahtjev za pomilovanjem.

Upitan je li sa Zelenskim razgovarao o svojem eventualnom posjetu Kijevu, premijer je rekao da nije ali je nazbačio da Ukrajina cijeni konzistentan stav hrvatske vlade i podršku, kazao je u utorak premijer Andrej Plenković

- Drago mi je da Ukrajina cijeni konzistentan stav hrvatske vlade i podršku ukrajinskom narodu koju mi zagovaramo sve ove mjesece koji su neposredno iza nas, ali i puno ranije, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka predsjedništva HDZ-a.

- Tu smo pokazali čvrstinu i da smo na pravoj strani i povijesti i pravde u ovako teškim trenucima za ukrajinski narod, dodao je.

Ponovio je da Hrvatska podržava europski put Ukrajine koja "zavrjeđuje neku vrstu posebnoga statusa". Ipak, ne treba očekivati da će Ukrajina "preko noći postati članica EU-a, pogotovo ne u jeku ruske agresije", rekao je.

Realna je "jedna vrsta tješnje institucionalne poveznice s intenzivnijim odnosima", kazao je Plenković. Hrvatski premijer komentirao je i mogućnost zabrane uvoza ruskih energenata na europskoj razini.

- Takva dalekosežna i strateška odluka ne može i neće biti provedena preko noći zato što je stupanj ovisnosti pojedinih zemalja o ruskim energentima bitno različit, istaknuo je.

„Hrvatska je tu manje ovisna nego drugi“, naglasio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05