KORONA U HRVATSKOJ

Plenković o porastu novozaraženih: ‘Oprez je nužan‘; Božinović: ‘Ne putujte izvan zemlje‘

Premijer je na sjednici Vlade komentirao pojavu novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj
Zagreb, 100620.
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita 235. sjednica vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
 Goran Mehkek/Cropix

Komentirajući pojavu novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade Republike Hrvatske da je logično da je dolaskom lijepog vremena nastupilo određeno opuštanje te da je oprez nužan.

"Porast od prošlog vikenda, zabilježeno je ukupno preko 20 oboljelih i smatramo da je preko 2 mjeseca ograničenog kretanja i dolaskom lijepog vremena razumljivo da su se naši sugrađani opustili, ovi brojevi govore da je oprez nužan", rekao je Plenković, a prenio N1.

"Važno je razumjeti kontekst ovih novih slučajeva. Pandemija definitivno ne jenjava, a broj novooboljelih na dnevnoj bazi u cijelom svijetu nikada nije bio veći nego ovih dana. Samo jučer u svijetu zaraženo je preko 140 tisuća ljudi. Također, porastao je broj novih slučajeva u našem okruženju. Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina bilježe porast broja slučajeva zaraze", rekao je premijer.

"Većina novooboljelih su povratnici iz inozemstva, točnije Bosne i Hercegovine, Srbije te Slovenije. Apeliram na naše sugrađane da budu oprezni. U interesu je hrvatskog gospodarstva da država normalno funkcionira. Moramo zadržati ključne mjere - izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekcije prostora. To su najučinkovitije mjere", dodao je Plenković te najavio da će se idućeg tjedna na sjednici Vlade RH raspravljati o daljnjoj obrani od koronavirusa.

Istaknuo je i da je Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dobila aparat koji je u stanju dnevno izolirati preko 1500 uzoraka. "Tehnologija vrijedna više od 3 milijuna kuna bez naknade je ustupljena infektivnoj klinici Fran Mihaljević", dodao je premijer.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović na sjednici je rekao da će stožer nastaviti biti potpora turizmu te da je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020. uveo komponentu zdravstvene sigurnosti. "Garantirat ćemo siguran boravak u turističkim odredištima u našoj zemlji", rekao je Božinović.

Božinović je apelirao na građane da ne putuju u inozemstvo ako ne moraju, a pogotovo ne u zemlje u kojima je epidemiološka situacija nepovoljna. Najavio je i da će u Hrvatsku uskoro doći preko 400 tona nove medicinske opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:52