SJEDNICA VLADE

Plenković o poskupljenju naftnih derivata: ‘Donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena goriva‘

Premijer je naglasio da ćemo biti zemlja koja će provesti najkraći period u čekaonici za ulazak u eurozonu

Zagreb, 270522.
NSK, Hrvatske bratske zajednice.
Odrzana sjednica Vlade RH.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.

 Vanesa Pandzic/Cropix

Sjednica Vlade, najavljena za 12.30 sati, već po običaju dosta kasni. Uobičajeno, na početku sjednice ministrima će se obratiti premijer Andrej Plenković.

Plenković se na početku sjednice osvrnuo na silovito nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsko zagorje.

- Najprije da izrazimo solidarnost s našim sugrađanima u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje smo vidjeli ovu veliku tuču koja je jučer pogodila ovaj dio Hrvatskog zagorja. Odmah sam razgovarao sa županom i nekoliko načelnika, gradonačelnikom Krapine, ministrica Vučković je danas obišla dio pogođenih područja. Naravano da ćemo kao Vlada učiniti sve što možemo kako bismo u najkraćem mogućem roku sanirali posljedice ove elementarne nepogode, osobito u poljoprivredi, očito je da su uništeni brojni kapaciteti i mi ćemo tu pripremiti jedan natječaj od strane Ministarstva gdje će se svi kojima je došlo do oštećenja moći javiti i svi troškovi obnove poljoprivrednog potencijala bit će financirani od strane Ministarstva, rekao je Plenković.

- Činjenica je da su ovakve ekstremne vremenske prilike posljedica klimatskih promjena, rekao je premijer.

Govorio je potom kako je državni vrh obilježio Dan državnosti, a nije propustio ni podsjetiti da je Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u eurozonu.

- Pridružujemo se onim članicama koje su najotpornije, koje imaju najsnažnije gospdoarstvo, a našim kompanijama i građanjima ponudit ćemo sigurno i povoljnije uvjete kreditiranja, poslovanja. Ovo će imati utjecaj i na krediti rejting. Sasvim je zrelo vrijeme da se to dogodi”, rekao je te naglasio da ćemo biti zemlja koja će provesti najkraći period u čekaonici, ako sve bude po planu.

Komentirao je i najavljeni drastičan rast cijena goriva.

- U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Vlade, trenutno se rade analize i donijet ćemo odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata. O tome ćemo više kada se obave zadnje analize, rekao je Plenković.

Inače, na dnevnom su redu sjednice Vlade dvije odluke vezane uz nabavu energenata - odluka o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju Republike Hrvatske te odluka o osiguranju zaliha plina na teritoriju Republike Hrvatske.

Na dnevnom su redu izmjene i dopune Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, Zakona o Pravosudnoj akademiji te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Na dnevnom su redu i izmjene i dopune Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (EU) i prijedlog zakona o elektroničkim komunikacijama (EU).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:01