SJEDNICA VLADE

Plenković o povećanju osnovice plaća prava u javnim i državnim službama: ‘240.000 radnika imat će od ovog koristi‘

Vlada će na sjednici donijeti i formalnu odluku kojom će nadležnog ministra Marina Piletića ovlastiti za potpisivanje ugovora

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Marin Piletić, ministar rada kao predstavnik Vlade i reprezentativni sindikati potpisat će danas u Banskim dvorima nove kolektivne ugovore za državne i javne službenike i namještenike na temelju kojih će im osnovica za obračun plaće u ovoj godini narasti za šest posto, a od travnja iduće godine za još dva posto, dok se povećavaju i neki dodaci na plaće.

Dogovor Vlade i sindikata postignut je pod prijetnjom štrajka u javnim službama, te nakon što se na zadnjem krugu pregovora za stolom pojavio i premijer Andrej Plenković. Sindikati su tražili veće povećanje plaća s obzirom na rast inflacije u ovoj i nastavak u idućoj godini, ali su pristali na zadnju ponudu Vlade. Od 11 sindikata, ponudu je prihvatilo devet sindikata, dok su školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbili ovo povećanje, ali će i njima rasti plaće jer su ispunjeni su uvjeti za potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe i Kolektivnom ugovoru za državne službe jer su za Vladinu ponudu bili sindikati koji imaju više od 50 posto od ukupnog broja članova svih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima, te sindikati iz najmanje tri od pet područja za koja se pregovaralo. Sindikata Preporod o ponudi je konzultirao svoje članstvo, a Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odluku je donio na Velikom vijeću. Kod ostalih školskih sindikata, onih u srednjim i osnovnim školama, ponuda je tijesnom većinom u izjašnjavanju članova prošla.

Tako će svim zaposlenicima javnih i državnih službi već od listopada, s isplatom u studenom, osnovica s 6286,29 kuna bruto narasti na 6663,46 kuna bruto, a od 1. travnja iduće godine iznosit će 6796,72 kune. To znači da je osnovica za ovu godinu, nakon što je u svibnju rasla za četiri posto, ukupno narasla za 10,3 posto. U neto iznosu, primjerice, učitelju s 20 godina staža s ovim povećanjem od šest posto, plaća bi u prosjeku mogla narasti za oko 400 kuna.

Rastu i materijalni dodaci na plaće. Božićnica i regres od ove godine će s 1500 kuna narasti na 1750 kuna, a dar za djecu mlađu od 15 godina prigodom Svetog Nikole s 600 na 754 kune, odnosni 100 eura. Dogovoreno je i da će se o idućem povećanju plaća pregovarati najkasnije u trećem tjednu rujna 2023. kao što je bilo i s dodacima ovih kolektivnih ugovora, a prije samog donošenja proračuna.

- Ovo je potvrdilo našu opredijeljenost za socijalni dijalog. Naš je cilj podržati naše radnike i zaposlenike, a s ovim rješenjem 240.000 zaposlenika i njihovih obitelji imat će korist od povećanja osnovice, podizanja božićnice, regresa i dara za dijete – rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade na kojoj je ministru Piletiću dano ovlaštenje da potpiše ugovore sa sindikatima.

Plenković je naglasio i da je dogovoreno da se pregovori oko novog povećanja nastavljaju u rujnu iduće godine, ali da je Vlada u slučaju izvanrednih okolnosti uvijek spremna za razgovor i dijalog te za pronalaženje rješenja.

- To smo kroz višestruka povećanja plaća dokazali u proteklih šest godina i mislim da to naši sindikalni partneri znaju i cijene – poručio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:19