SJEDNICA VLADE

Plenković o povećanju povlaštenih mirovina: ‘Bili smo dužni to vratiti hrvatskim braniteljima‘

Napomenuo je da četiri države u europodručju imaju višu stopu inflacije od Hrvatske

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premije Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade kako očekuje smirivanje rasta cijena i smanjenje inflacije.

"Očekujemo da se situacija kada je riječ o cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje", rekao je komentirajući prve podatke o inflaciji u siječnju.

Prema tim podacima objavljenima jučer, godišnja inflacija u siječnju iznosila je 12,7 posto, a u odnosu na prosinac cijene su u prosjeku su ostale iste.

"Nakon što je u listopadu, studenome i prosincu bila preko 13 posto, sada je inflacija na 12,7 posto na godišnjoj razini. Riječ je o usporavanju godišnje stope inflacije i to je za nas dobra vijest", rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković dolazi na sjednicu Vlade

Goran Mehkek/Cropix

"To je već drugi mjesec u kojemu imamo obrnuti trend - od rasta prema smanjenju, a u kontekstu zaokruživanja cijena i neopravdanih povećanja cijena prigodom zamjene hrvatske kune eurom, čini se da je i zahvaljujući zaključku hrvatske vlade i aktivnostima koje smo poduzeli smanjen inflacijski pritisak, što smatramo izrazito dobrim", dodao je.

Napomenuo je da četiri države u europodručju imaju višu stopu inflacije od Hrvatske - Slovačka, Estonija, Latvija i Litva, u sedam je stopa veća od deset posto, a prosjek eurozone je 8,5 posto.

Podsjetio je da su procjene Europske komisije za 2023. godinu usporavanja inflacije na godišnjoj razini na 6,5 posto, dok su prognoze hrvatske vlade nešto ispod šest posto.

Što se tiče podataka Europske komisije o poslovnoj klimi, rekao je da je Hrvatska za sada na prvom mjestu, što je dobra poruka.

Rekao je i da je završeno javno savjetovanje za zakon o obnovi nakon potresa, kojim se žele pojednostavniti procedure i smanjiti broj potrebnih dokumenata. Za idući tjedan najavio je predstavljanje plana stambenog zbrinjavanja ljudi s područja pogođenim potresom na Baniji, koji su u privremenom smještaju.

image

Andrej Plenković i Marin Piletić

Goran Mehkek/Cropix

Plenković: Zakon o obnovi na Vladi idućeg tjedna

Plenković je najavio da će novi Zakon o obnovi, nakon završenog javnog savjetovanja, biti pripremljen za Vladu idućeg tjedna, kada će se predstaviti i plan zbrinjavanja građana koji su još u privremenom smještaju, mahom onih u kontejnerima na Banovini.

“Završeno je javno savjetovanje o Zakonu o obnovi, na razini Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ćemo ga pripremiti za Vladu idućega tjedna, očekuju se konačna mišljenja svih resora”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Novi zakon, koji je u proceduru javnog savjetovanja ušao 25. siječnja, donosi objedinjavanje institucija uključenih u taj proces, odnosno centralizaciju Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu te Fonda za obnovu grada Zagreba, koji će se pripojiti ministarstvu.

Cilj zakona je pojednostavljenje procedura i značajno smanjenje potrebne dokumentacije, dodao je Plenković i najavio da će se idućeg tjedna predstaviti plan stambenog zbrinjavanja građana koji su u privremenom smještaju, mahom onih koji su u kontejnerima Banovini.

Osvrnuo se i na plan Vlade o ukidanju zakona koji se odnosi na mirovine po posebnim propisima, čime će se vratiti ukinutih 10 posto za oko 62.000 branitelja i članova njihovih obitelji.

Vraćanje iznosa mirovina bit će postupno, prvi dio od pet posto vratit će se 1. srpnja ove godine, dok će mirovine biti u potpunosti na staroj razini od 1. siječnja 2024. godine.

“Ovo je sigurno ono što smo dužni vratiti hrvatskim braniteljima”, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 14:02