StoryEditor
BITKA ZA MILIJARDE

Plenković o prijelomnom trenutku: Bilo je to preksinoć. Održao sam govor, podržalo me nekoliko kolega

Hrvatski premijer dao je veliki intervju Mislavu Bagi u Dnevniku Nove TV
Andrej Plenković
 Damjan Tadic/Cropix

Andrej Plenković jučer je otkrio sastav nove Vlade, a danas održao i posljednju sjednicu Vlade u ovom mandatu. Sudjelovao je i na summitu u Bruxellesu na kojem je dogovoren prijedlog Višegodišnjeg financijskog proračuna Europske unije.

Gostujući u Dnevniku Nove TV premijer je komentirao brojne događaje koji su posljednjih dana obilježili političku scenu.

Pozitivan je ministar Malenica, jeste li se čuli s njim?

- Jesam, čuli smo se jutros. Dobro je, jučer je imao prve simptome pa nije išao na posao. Koliko vidim, on je čvrst, solidan mlad...

Nema potrebe da se i vi ostali članovi Vlade testirate koji ste bili s njim u kontaktu?

- Sjednicu Vlade imali smo u četvrtak u Nacionalnoj knjižnici, a koliko sam razumio od epidemiologa, simptomi i nekekav rizik uslijedili su kasnije.

Kakav je ministrov status u četvrtak?

- Glasa se o Vladi u bloku. Ne glasa se pojedinačno o ministrima i ministricima. On neće biti fizički ondje pa će kasnije položiti zakletvu.

Bili ste u Bruxellesu na maratonskom summitu. Koji je bio ključni trenutak kad su se danski i austrijski premijeri slomili?

- Prijelomni trenutak dogodio se preksinoć. Postojala su tri segmenta dogovora. Jedan je bio iznos sredstava kao reakcija na COVID-19, kao dio koji inače ne postoji na razini EU. Zemlje koje nazivamo štedljivijima, to su Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska su htjele da balans između zajmova i bespovratnih sredstava bude 50:50. Ja sam održao govor koji je nekoliko kolega podržalo. Rekao sam da smo došli u vremenski tjesnac i pet mjeseci se nismo fizički sastali. Imamo veliki problem i treba nam veliko rješenje. Jednostavno sam rekao da je ovo vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima - sjever prema jugu i istok prema zapadu.

Tko će vraćati novac koji je Hrvatskoj osiguran Višegodišnjim financijskim proračunom?

-  Vraća se tek od 2026. pa do 2050. godine. Vraćat ćemo ih kroz europski proračun i to tako da kroz kamate ni vi ni ja ni nitko to neće osjetiti.

- 22 milijarde eura kroz sedam godina je 166 milijardi kuna. Mi ćemo to detaljno razraditi. Smisao svega ovoga i modernizacije europskog proračuna je da se ide u smjeru digitalnog gospodarstva i transformira ekonomiju da se da onim sektorima koji će se razvijati.

- A što se tiče rada od doma, mislim da je to neminovno ako ne nađemo cjepivo, poručio je Plenković na pitanje o radu tijekom pandemije koronavirusa i dodao da je temeljni cilj zadržavanje radnih mjesta.

Objasnio je da nije točno da zemlje koje smatraju da neka članica EU ne djeluje u skladu s planom gospodarskog oporavka mogu 'prijaviti' tu zemlju, već kaže da one mogu zatražiti reviziju plana gospodarskog oporavka određene zemlje.

Što kaže Charles Michel, pitao je Mislav Bago Plenkovića.

- Naši odnosi su jako dobri. Nije imao pojma o popularnosti koju je stekao u Hrvatskoj. Ali, bilo mu je to simpatično, rekao je Plenković.

Kada je o riječ o sanaciji štete nakon potresa u Zagrebu Plenković je otkrio da se stvara europski okvir za oporavak glavnog grada.

- U četvrtak sam u Bruxellesu išao na sastanak s Ursulom von der Leyen i EK će sada donijeti 89 milijuna eura i nakon toga će doći još nešto više od 500 milijuna eura. Gradimo europski okvir za oporavak Zagreba, otkrio je.

Kada je riječ o novom mandatu, Plenković vjeruje da će sa 76 zastupnika moći iznijeti mandat do kraja.

Na pitanje o odnosu s predsjednikom države Zoranom Milanovićem u budućnosti Plenković kaže da taj odnos mora biti u skladu s Ustavom.

- Drugačiji ne može biti, rekao je.

Otkrio je da će, koliko on zna, predsjednik Zoran Milanović doći 5. kolovoza na obljetnicu Oluje u Knin.

- Posebno ćemo voditi računa o epidemiološkoj situaciji. Dogovorit ćemo se kako da bude sigurno za sve, kaže.

Hoće li na proslavu Oluje doći i vaš potpredsjednik Vlade Boris Milošević?

- To bi bilo dobro, ne vidim zašto ne bi došao. 

A Pupovac?

- I to bi bilo dobro, rekao je Plenković u razgovoru za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2020 08:44