IZRAELSKI AVIONI

PLENKOVIĆ O PROPASTI POSLA S IZRAELCIMA 'Tu ima jako puno informacija koje se puštaju u eter, ali sjetite se što sam govorio u prosincu...'

 
 Ivo Ravlic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković iz vojarne u Pločama prokomentirao je neuspjelu nabavu borbenih aviona i slom posla s Izraelcima, ali nije izravno pričao o jučerašnjem izdanju 'Večernjeg lista' koji je objavio dokument za koji navode kako ruši tvrdnje da je Hrvatska ignorirala američka upozorenja te stoga i tvrdnje da je krivnja za propast posla s nabavkom aviona na hrvatskoj strani.

- Nažalost, što se tiče nastojanja da u ovom natječaju Hrvatska dobije višenamjenske borbene avione, da taj proces bude financijski održiv idućih 25 godina, ojača hrvatsko vojno zrakoplovstvo, na kraju nije došlo do odobrenja. Izrađujemo analizu o kojoj ćemo raspravljati u Saboru. Naši odnosi sa Sjedinjenim Državama, ostaju dobri isto tako i sa Izraelom. To je bilo tako kako je, moramo dalje, poručio je Plenković.

Na upit jednog novinara tko laže, Plenković je rekao:

- Ne znam na što se referirate, imali smo dobre namjere, objasnit ćemo u Saboru zašto se to nije dogodilo, poručio je.

Odgovorio je na upit novinarke je li istina da je američka strana favorizirala grčku ponudu.

- Tu ima jako puno informacija koje se puštaju u eter. Na kraju se dogodilo jedino što je relevantno, tu stavljamo točku i. Izvući ćemo pouke iz slučaja, rekao je premijer.

Jedna novinarka ga je podsjetila da je Plenković rekao da je u prosincu tvrdio da problema nema vezano za ugovor s Izraelom.

- U prosincu sam rekao ili ćemo kupiti zrakoplove koji su odabrani ili nećemo ništa, ponavljam da je odgovornost preuzeo Izrael, poručio je.

Krstičević: 'Sve smo učinili'

Nakon premijera i ministar Damir Krstičević je odgovarao na pitanja novinara vezano za nove dokumente.

- Što se tiče ovog procesa vlada je učinila sve da nabavi višenamjenski borbeni avion. Stručna skupina je zaključila da je najsveobuhvatnija ponuda ona države Izrael. Imala je sve papire, uključujući i onaj da smiju nuditi avione. Donijeli smo odluku i nakon te odluke država Izrael je imala obvezu ishoditi konačni dokument. Došli su i rekli da Hrvatska ni u kojem slučaju ne može biti odgovorna, rekao je Krstićević pa dodao:

- Ključno je to da nije potpisan ugovor, nema financijske štete za proračun, Od početka do kraja smo dobivali jamstva. Idemo se strpiti, bit će saborska rasprava, pozivam sve da odgovorno sagledamo cijeli proces i u jednoj smirenoj raspravi činjenicama i argumentima hrvatskim građanima razjasnimo cijeli proces", rekao je Krstičević.

Osvrnuo se i na nove dokumente objavljene ovih dana u medijima.

- Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion. Gledali smo kako su druge države napravile, stavit ćemo sve u saborsku raspravu. Jako je puno dokumenata, izazova, problema. Fokusiran na jačanje hrvatske vojske. Fokusiran sam na cijeli proces, rekao je.

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova, komentirala je jučerašnje izdanje 'Večernjeg lista' koje je objavilo dokument za koji navode kako ruši tvrdnje da je Hrvatska ignorirala američka upozorenja te stoga i tvrdnje da je krivnja za propast posla s nabavkom aviona na hrvatskoj strani.

"Meni nije jasna oprema u Večernjem listu koja te dokumente predstavlja kao neki dokaz da je bilo dozvole. Ako se pročita što piše u dokumentima, a to je da Izrael može dozvoliti hrvatskoj strani da pogleda avione i da može dati neku dokumentaciju, ali i to s prilično jasno definiranim ograničenjima. To je samo dodatni dokaz da nije bilo dozvole za prodaju. Zašto je to objavljeno kao dodatni dokaz mi nije jasno. Vjerojatno su se nadali da su slova na dokumentima dovoljno sitna i da je na engleskom i da nitko to neće razumjeti, ali to je naravno apsurdno, da vi u novinama kao dokaz pripremate nešto upravo suprotno", rekla je Pusić.

Tuđman: 'Bilo je dozvole SAD-a'

Šef saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) novinarima je u Saboru potvrdio da su dokumenti objavljeni u Večernjem listu predočeni i članovima odbora.

- Izraelska strana je imala odobrenje SAD-a da se natječe na natječaju, što se može vrlo jasno vidjeti. Sigurno da postoje određeni uvjeti između SAD-a i Države Izrael oko dobivanja konačnog odobrenja za prodaju, odnosno, transfer tehnologije što se, kao što smo vidjeli, nije dogodilo. Ovo što ja mogu vidjeti i što sada svi vide je da su bili intenzivni razgovori o postupanju kako bi se ta dozvola dobila. Na kraju se nije dobila. Sigurno da je izgubljeno određeno vrijeme i vrlo vjerojatno će Vlada, kada to bude smatrala potrebnim, donositi odluku što dalje oko nabave aviona - kazao je Dragovan.

Miroslav Tuđman, HDZ-ov član saborskog Odbora za obranu, istaknuo je kako se iz dokumenata jasno vidi da je dozvole bilo.

- SAD je dao dozvolu 2017. da Izrael može pokazati te avione Hrvatskoj i naši stručnjaci i piloti su ih otišli pogledati ih. Sve su predradnje bile dogovorene odnosno prihvaćene od strane Amerike i Izraela, a do promjene je došlo u zadnji čas. Čak je krajem prošle godine i Kongres dao suglasnost i nisu imali ništa protiv te isporuke aviona. Na najvišoj su razini i Trump i Netanyahu razgovarali, ali se nisu uspjeli dogovoriti - kazao je Tuđman jučer u Saboru. Međutim, na novinarsku opasku da se iz dokumenta iz Večernjeg lista vidi samo da se dozvola odnosi na razgledavanje aviona, Tuđman je poručio: "Ne, tim se dokumentom daje prethodna suglasnost da se može ići u postupak."

Plenković i Krstičević danas su na mjesnom groblju u Dugim Njivama pokraj Vrgorca odali počast pokojnom bojniku Davoru Joviću pokojnom bojniku Davoru Joviću, hrvatskom branitelju, časniku, vrhunskom sportašu i junaku Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:13