'SVE SU DOBILI'

PLENKOVIĆ O PUTU U HELSINKI 'Ništa neću više dostaviti Povjerenstvu za sukob interesa. Doslovno smo im objasnili i nacrtali o čemu se radi'

Andrej Plenković
 Boris Kovačev / CROPIX

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak da Povjerenstvu za sukob interesa više neće dostavljati nikakve dokumente o svom putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili.

"Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva Povjerenstva", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na pitanje o putnim nalozima za Helsinki, čiju dostavu i dalje traži Povjerenstvo.

Dodao je kako u toj situaciji ne postoji sumnja u sukob interesa, jer je kao predsjednik hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjednikom Vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u "maloj prostorijici na margini EPP-a", već je bio u zgradi finske Vlade.

"Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govore Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, u dijelu u kojem govore šefovi vlada država", naglasio je Plenković.

Objašnjava kako su Povjerenstvu za sukob interesa iz Vlade "doslovno objasnili i nacrtali o čemu se radi".

"Ali ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu", kazao je.

Dodao je kako "Povjerenstvo nije sud, nije pravosudno tijelo, nije policija, i nije DORH" te da bi se članovi Povjerenstva trebali baviti sukobom interesa i onime što im je zakon dao, a ne "ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi".

"Zlorabljenje članka zakona koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanje političke štete. Ako se oni boje, misle da je to pritisak, vrijeđanje, nije", zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38