APELIRAO NA PREKID

PLENKOVIĆ O ŠTRAJKU 'Ovakva situacija ima i neke predizborne konotacije, tu smo vježbu vidjeli i prošle godine na jednoj drugoj temi...'

 
arhiva
 Tomislav Krišto / CROPIX

Premijer Andrej Plenković obratio se poslijepodne javnosti iz Banskih dvora u još jednom apelu na sindikate da nastave dijalog i razmisle o problemima koje uzrokuju štrajkom u školama.

"Ovdje imamo prosvjed zbog koeficijenata koje Vlada treba donijeti jednostrano. Uvažili smo i prihvaćamo da su koeficijenti u mnogim segmentima nelogični i nepravedni, da vode do razlika iste stručne spreme različitog posla, kazali smo da ćemo uzeti savjetnike koji će hladno analizirati bez afektivnosti da je moj resore najvažniji. Dok se to ne napravi evo još dva posto od 1. srpnja", krenuo je premijer Andrej Plenković objašnjavati poziciju Vlade po pitanju štrajka učitelja i nastavnika, javlja N1.

"Krajem rujna je sindikatima ponuđeno dva posto na plaću za rujan, sindikati su to odbili, to je odbijeno lakonski. Nakon toga krenuli su pregovori, mirenje, tada je ministar Josip Aladrović ponudio 4 posto kroz dodatke i to je odbijeno. Tada smo išli korak nazad, odustali od smanjenja stope PDV-a za 1 posto i oslobodili 1,8 milijardi kuna i digli za 6,12.

Ono što apeliram, s ovim štrajkom koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju naši koeficijenti nisu dobri dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će biti u pitanju možda i dio blagdana odnosno školskih praznika, da će možda biti odgođena matura i da će možda biti odgođeni prijemni ispiti za fakultete.

To nije dobro, to nikako nije dobro pogotovo ne u Vladi koja diže plaće. Da smo mi neka zločesta Vlada koja ruši plaće i prava rekao bih dobro, ali on je je u ovakvoj situaciji, po mom dubokom uvjerenju, pretjeran.

Zato apeliramo na profesore, učitelje, roditelje, učenike i na kraju čelnike sindikalnih vođa na dijalog, na razgovor da se pronađe rješenje jer ovakva situacija sigurno ima neke predizborne konotacije to uopće nije sporno, mislim da smo tu vježbu vidjeli i prošle godine kada je bilo o jednoj drugoj temi i zato želim da nastavimo dijalog i nađemo rješenje. Ovo je razumna i racionalna Vlada koja radi i za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike", rekao je.

Za današnji prosvjed kaže da su i najavili da je to prosvjed šutnje i da je to sve stvar tehnologije prosvjeda, "ali nije dobro da se nas kvalificira kao nekoga tko ne želi dijalog."

"Non stop traje dijalog. Danas su bili pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru i ti sindikati nisu došli, ne možemo se praviti da oko TKU-a to nas ne zanima, nas samo zanima koeficijent, cjelina je, cjelina je u mandatu ove Vlade 20 posto veće plaće.

Volio bih komparativnu analizu da netko dobro pogleda kada se to dogodilo na ovaj način, mislim da nije. I mislim da je malo nefer biti ljut jer će netko dobiti veću plaću, mislim da ta logika nije korektna", zaključio je.

Štrajk prosvjetara podržalo 47 sindikata

Štrajk u hrvatskim školama podržava 47 sindikata, stoji u pismu kojeg su danas poslijepodne medijima uputile sindikalne središnjice. Među njima su vatrogasci, carinici, željezničari, novinari, strojovođe, građevinari, pomorci, trgovci, pravosudni policajci...

- U obrazovanje treba ulagati jer nam se obrazovanjem višestruko vraća sve što smo u njega uložili. Javni obrazovni sektor treba biti jedan od prioriteta ove države te ne pristajemo na daljnju diskriminaciju prosvjetnih radnika. Smatramo da je pritisak koji se radi na profesore, učitelje i nastavnike neopravdan s obzirom na ozbiljnost njihove društvene funkcije učitelja i odgojitelja naše djece - poručuju iz sindikata.

Navode kako se u trenucima krize i mjera štednje, prosvjetni sektor našao među onima koji su najviše stegnuli remen.

- Obećano je da će se sve oduzeto vratiti kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja. Ovim putem podsjećamo Vladu na to obećanje te poručujemo prosvjetnim radnicima da nisu sami i da smo spremni i na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti. Zajedno smo jači. Do ispunjenja zahtjeva! - stoji u pismu kojeg potpisuju ove sindikalne organizacije:

 1. Sindikat javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi Hrvatske
 2. Sindikat Nova Solidarnost
 3. Samostalni sindikat zaposlenika studenskih centara Hrvatske
 4. Sindikat obrazovanja medija i kulture
 5. Carinski sindikat Hrvatske
 6. Sindikat čistoća Zagreb
 7. Sindikat željezničara Hrvatske
 8. Sindikat novinara Hrvatske
 9. Sindikat graditeljstva Hrvatske
 10. Sindikat strojovođa Hrvatske
 11. Savez samostalnih sindikata Hrvatske
 12. Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat
 13. Nezavisni hrvatski sindikati
 14. Sindikat turizma i usluga Hrvatske
 15. Samostalni sindikat Hrvatske
 16. Sindikat pomoraca Hrvatske
 17. Sindikat trgovine Hrvatske
 18. Novi sindikat
 19. Sindikat umirovljenika Hrvatske
 20. Sindikat hrvatskih željezničara
 21. Sindikat radnika aerodroma Zagreb
 22. Nezavisnog sindikata zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju
 23. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova
 24. Sindikat pravosudne policije
 25. Sindikat Istra, Kvarnera i Dalmacije
 26. Nezavisni sindikat Zvečevo
 27. Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb
 28. Regionalni industrijski sindikat
 29. Nezavisni sindikat Slobodna Dalmacija
 30. Sindikat prometa i veza Hrvatske
 31. Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske
 32. Nezavisni sindikat »Socijalna pravda«
 33. Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske
 34. Nezavisni sindikat radnika Čakovečki mlinovi
 35. Hrvatski sindikat pošte
 36. Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske
 37. Sindikat tekstila obuće kože gume Hrvatske
 38. Nezavisni cestarski sindikat
 39. Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića
 40. Hrvatski sindikat šumarstva
 41. Hrvatski sindikat telekomunikacija
 42. Hrvatski sindikat hitne medicine
 43. TEHNOS - strukovni sindikat radnika HEP-a
 44. Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti
 45. Sindikat poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede
 46. Nezavisni sindikat carinika Hrvatske
 47. Nezavisni sindikat "Solidarnost"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 02:43