RJEŠENJE NA POMOLU?

Plenković o sukobu s Milanovićem oko Vrhovnog suda: Razrađujem scenarij koji bi bio dobar za sve

Možemo se konzultirati i s predsjednikom Republike kako bismo pronašli rješenje, dodao je.
Andrej Plenković i Zoran Milanović
 Boris Kovacev/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da još nije razgovarao s predsjednikom Republike o načinu rješavanja pitanja izbora predsjednika Vrhovnoga suda, istaknuvši kako se njegov scenarij rješenja temelji na poštivanju Ustava, zakona i institutu javnog poziva.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je rekao da s predsjednikom Zoranom Milanovićem još nije razgovarao o scenariju za rješenje pitanja izbora predsjednika Vrhovnoga suda, a nakon što je predsjednik države rekao da neće dati potporu niti jednom od kandidata koji su se javili na javni poziv, već da će Saboru na odlučivanje predložiti svojeg kandidata.

Plenković je jučer o tome rekao da ima u vidu scenarij koji bi bio dobar za sve, te da će se o njemu još konzultirati na razini vladajuće većine. Možemo se konzultirati i s predsjednikom Republike kako bismo pronašli rješenje, dodao je.

Danas je rekao kako "razrađuje ideju", a upitan kakav je scenarij njegovog prijedloga, Plenković je odgovorio: "To je scenarij koji će poštivati Ustav, zakone i institut javnog poziva".

Na novinarsko pitanje o rješenju pitanja duga veledrogerijama, koji je prešao šest milijardi kuna zbog čega su one ograničile dostavu lijekova bolnicama, premijer je rekao kako građani neće ostati bez lijekova te da će ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić nastaviti razgovarati s predstavnicima veledrogerija "i iznalaziti rješenja".

Vezano uz tvrtku-kćer "Brodotrogira", Hrvatsku brodogradnju Trogir u kojoj je 106 zaposlenih i kojoj prijeti otvaranje stečajnog postupka, Plenković je rekao kako očekuje od vlasnika da iznađe rješenja, a država ima "svoje mehanizme potpore radnicima kao što je to uobičajeno i u drugim situacijama".

Plenković je u Pleternici sudjelovao na proširenoj sjednici Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije kako bi dao podršku HDZ-ovim kandidatima na predstojećim lokalnim izborima, a na pitanje novinara komentirao je i izbornu utrku u Zagrebu, odnosno kritike Joška Klisovića, SDP-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Poručio je da je HDZ-ov kandidat Davor Filipović sjajan kandidat za gradonačelnika Zagreb koji svakim nastupom pokazuje da je kompetentan u svim gradskim temama, da "ima jasnu viziju policentričnog razvoja grada Zagreba" te da će učiniti napore i na smanjivanju i konsolidaciji financija.

Filipović za razliku od drugih kandidata, naglasio je Plenković, je u tome što se razumije u gradske teme, zna grad, njegove probleme i politike, i ne dolazi u tu utakmicu bez da se prethodno bavio gradom. "Filipović je profesor, sportaš, pristojan, a i ima sportsku drskost koja je ključna za velike političke utakmice kao što je ova pred njim", dodao je.

Plenković očekuje će kandidati HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji, u kojoj je kandidatkinja stranke za županicu Antonija Jozić, aktualna gradonačelnica Pleternice, dobiti najveće povjerenje građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:23