'BESMISLENE TEZE'

PLENKOVIĆ O TEŠKIM OPTUŽBAMA DRAGANA MEKTIĆA 'Kao da jugo ode prema Sarajevu kada ja dođem u BiH. Stvari treba nazvati njihovim imenom'

Andrej Plenković
 Jure Mišković / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković danas se osvrnuo na optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je ustvrdio da su hrvatska tajna služba i diplomatski predstavnici u BiH sudjelovali u vrbovanju vehabija. Ističe da se radi o manipulativnim tezama i besmislenim izjavama.

- Mi smo, naravno, razgovarali jučer, ispada kao da je nekakav spor tu, kao da jugo ode prema Sarajevu kada ja dođem u BiH. Stvari treba nazvati svojim imenom. Republika Hrvatska je odogovorna država članica NATO-a, Europske unije, surađuje u borbi protiv terorizma, u čemu ulogu ima i SOA. Insinuirati manipulativne teze kako bi SOA i diplomatski predstavnici sudjelovali u naoružavanju toliko je besmislena da je ne vrijedi ni komentirati, rekao je Plenković, javlja N1.

Kada je riječ o navodima da je novinar RTRS-a vozio automobil hrvatskog konzulata, Plenković kaže da će uslijediti očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova te generalnog konzula.

- Kada bih uzimao sve zdravo za gotovo što čitam, teško da bih bio racionalan, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na nagodbu države s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, rekavši da je krajnje vrijeme za nagodbu, no još je jednom istaknuo da ona ne implicira odgovornost Republike Hrvatske za tu tragediju.

Plenković je komentirao i stanje u Uljaniku rekavši da su u tijeku sastanci, a o tome će više reći kada do kraja budu utvrđeni troškovi sanacije ili stečaja. Upitan o Živom zidu, Plenković kaže:

- Živi zid je jedna marginalna strančica bizarnih aktera koja za jedan od glavnih sportova ima prijavljivanje. Oni me ne zanimaju, zanima me da DORH radi svoj posao neovisno o tim akterima, rekao je Plenković za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09