SVAĐA NA VRHU

PLENKOVIĆ O TOTALNOM RATU PREDSJEDNICE I JANDROKOVIĆA 'Malo su to izdramatizirali, smirit ćemo loptu, ali ta vrsta retorike nije u redu'

 Tom Dubravec / CROPIX

Nakon burne prepirke preko medija o zajedničkoj sjednici Vlade na temu demografije i međusobnih optužbi između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, oglasio se i premijer Andrej Plenković.

- Smirit ćemo loptu, malo su to izdramatizirali. Shvatio sam koliko je to burno, želim predsjednici uspješan posjet Italiji, kad se vrati razgovarat ćemo.

- Teško mi je komentirati. Takva vrsta retorike nije u redu, posebno da predsjednik Sabora misli da je tema demografije sada 'in'.

- Moramo smanjiti negativni priraštaj, treba nam cjeloviti pristup i stvoriti preduvjete da naše obitelji imaju više djece. Naravno da tome treba pridonijeti i gospodarski rast i moja vlada na tome radi kontinuirano. Rado ćemo razmotriti i mjere koje predsjednica i stručnjaci imaju- kazao je Plenković, a onda je odgovorio na pitanje oko referenduma.

- Referendumi su velika demokratska vrednota. Idemo korak po korak, jesu li zaista potpisi prikupljeni, kad se predaju Saboru sagledat će se s niza aspekata, jesu li pitanja u skladu s Ustavom.

- Mi štitimo prava manjina, tu ulazimo u jednu domenu koja ima puno dilema, ali idemo korak po korak. Zakon o referendumu treba poboljšati, što se tiče ustavnih promjena potrebna je 2/3 većina, HDZ ima teme koje dugi niz godina stavlja na dnevni red. Ja težim za funkcionalnošću državnih institucija - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:16