PREMIJER NAKON VLADE

Plenković o trzavicama u koaliciji: ‘Naš stav se nije promijenio, dogovor nismo iznevjerili‘

Što se nas tiče, suradnja može ići kakva je bila i dosad - rekao je premijer
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare komentirao je rebalans proračuna, ponovio je da je glavni fokus na zdravstvu i da vjeruje da će Sabor prihvatiti prijedlog Vlade.

Dotaknuo se i druge bitne teme, a to je da oporba nije uspjela izglasati nepovjerenje ministru Viliju Berošu što je, kazao je, bilo očekivano.

Komentirao je i suzdržan glas Reformista po pitanju opoziva ministra Beroša nakon 'prijetnji' Radimira Čačića.

- Mi tu niti milimetra nismo iznevjerili ono što smo dogovorili i za što smo si dali ruku na početku. Kada sam konstatirao da ćemo imati lokalne izbore, ustanovili smo da će svaka ekipa za sebe igrati. Nismo mogli znati, kao ni mi, kome će građani dati povjerenje za župana. Vjerujem da ćemo kroz dijalog vidjeti kakve će dogovore postići i kakve će koalicije na razini Skupštine dogovoriti. Što se nas tiče, suradnja može ići kakva je bila i dosad - rekao je Plenković.

Na pitanje o izjavi Mate Frankovića koji je kazao kako je Davoru Filipović u Zagrebu imao lošu kampanju, premijer je kazao kako nije siguran da je Mato imao vremena pratiti detalje zagrebačke kampanje i da je dobro da svi vode računa o onome za što su zaduženi. Dodao je kako je Franković imao puno posla u Dubrovniku i kako su mu i oni išli pomoći.

Na pitanje je li ministru Berošu dao neki rok dokad bi trebao pripremiti dokumente da se krene u reformu zdravstva, kazao je:

- Sad kad se bližimo što većem broju cijepljenih i padu zaraženih, ministar i vlada imaju više vremena za posvetiti se reformi. Niz promjena je već napravljen, sad moramo napraviti tri stvari, organizacijsku shemu, financijsku shemu sustava i bolje upravljanje resursima. Ne možemo samo temeljem doprinosa isfinancirati sve troškove koje taj sustav generira.

Plenković je kazao kako kašlje zbog klime u autu i da to nije posljedica covida.

- Kašljem zbog klime u autu i to najviše zbog odlaska prema Dubrovniku gdje smo išli pomoći Mati Frankoviću. Nije ništa dramatično, odlično se osjećam, u formi sam i nemam nikakvih problema. Corona-resistant sam u ovom trenutku - kazao je premijer i rekao da je izvadio serološki test te kako ima puno antitijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:53