PREMIJER NA KOSOVU

Plenković obišao Janjevo, koje domaćini opisuju kao ‘zapušteno, oronulo i siromašno‘. Obećao je pomoć

Janjevo isti problemi muče već godinama, a unatoč redovitim posjetima hrvatskih političara, situacija je bez promjena

Andrej Plenković s don Matom Palićem

Zapušteno, oronulo i siromašno, riječi su kojima domaćini opisuju Janjevo, dom najstarije hrvatske dijaspore koji je u ponedjeljak obišao premijer Andrej Plenković.

Danas janjevačkih Hrvata nema više od 160, kaže don Mato Palić. Kad je došao u Janjevo 90-ih godina, bilo ih je oko 5000. Danas odlaze iz Janjeva "trbuhom za kruhom", pripovijeda.

„Mi ne možemo reći da je situacija normalna za život”, upozorio je don Palić u crkvi sv. Nikole, a kao najveće probleme izdvojio je infrastrukturu i sigurnost.

image

Andrej Plenković s don Matom Palićem

Uske ceste, oronule kuće, a 15-ak kilometara dalje u Prištini niču nove zgrade. Janjevo isti problemi muče već godinama, a unatoč redovitim posjetima hrvatskih političara, situacija je bez promjena.

O Hrvatima na Kosovu, s naglaskom na hrvatsku zajednicu u Janjevu, Plenković je razgovarao s kosovskim kolegom Albinom Kurtijem.

„Želimo da oni opstanu, da imaju dostojanstvene uvjete za život”, rekao je premijer.

Istaknuo je da su u prijedlogu proračuna za iduću godinu „znatno povećana” sredstva za Hrvate izvan Hrvatske.

„Siguran sam da ćemo upravo na taj način imati više mogućnosti za konkretnu pomoć”, dodao je.

image

Andrej Plenković u Janjevu

Janjevo je najstarija hrvatska dijaspora u kojoj se neprekidno živi od 14. stoljeća, kad su se ondje Hrvati počeli doseljavati iz Dubrovnika i Hercegovine.

Mjesto je u ponedjeljak prvi put u odrasloj dobi posjetio osvajač zlatne medalje na OI u Rio de Janeiru Josip Glasnović koji vuče korijene iz Janjeva.

"Bio sam kao mali dječak tu, imao sam svega dvije, tri godine", rekao je Glasnović kojemu je čast što je mogao doći i pozdraviti Janjevce.

image

Andrej Plenković u KFOR City bazi

U polupraznoj crkvici bilo je 15-ak djece koja su se razveselila paketićima slatkiša i pozirala s premijerom i olimpijcem.

Plenković je posjet Kosovu završio u KFOR City bazi i susreo se s hrvatskim vojnicima koji ondje privode kraju svoju šestomjesečnu misiju.

„Hrvatska pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe upravo ovdje s pojačanom prisutnošću. S obzirom na eskalaciju napetosti koja je bila vidljiva prije nekoliko tjedana, važno je da su hrvatski časnici i vojnici ovdje”, rekao je premijer.

image

Andrej Plenković u KFOR City bazi

Na Kosovu je ukupno stacionirano 143 hrvatskih vojnika. Od 27 zemalja koje djeluju u KFOR-u, Hrvatska je po broju pripadnika u prvih 10, dodao je Plenković koji je ondje razgovarao sa zapovjednikom 35. kontingenta brigadirom Borisom Dukarićem.

Uz premijera su osim hrvatskog olimpijca u posjetu Kosovu bili još državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj te ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Josip Samardžić.

image

Andrej Plenković u KFOR City bazi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 11:50