OSTVARENJE VELIKOG PROJEKTA

PLENKOVIĆ OBIŠAO NOVU PULSKU BOLNICU Potpisan ugovor o osiguranju 150 mil. kn za dovršetak izgradnje, premijer kaže da Vlada nije odustala od Uljanika

 
 Danijel Bartolić / CROPIX

Danas je u pulskoj Općoj bolnici potpisan ugovor o osiguranju dodatnih 150 milijuna kuna za dovršetak nove bolnice u Puli, a potpisivanju su prisustvovali premijer Andrej Plenković, ministri Gari Cappelli, Vili Beroš i Oleg Butković, pulski gradonačelnik Boris Miletić, vršitelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin te mnogi drugi.

Ugovor o izdavanju jamstva potpisali su ravnateljica bolnice Irena Hrstić te v.d. istarskog župana Fabrizio Radin i time je omogućen završetak najveće investicije u istarsko zdravstvo u zadnjih 25 godina. Ukupna vrijednost svih radova u novoj bolnici je 788 milijuna kuna, a ova dodatna sredstva su osigurana putem kredita. Bolnica je nositelj obveze, a Ministarstvo zdravstva i Istarska županija ih sufinanciraju u omjeru 75-25 posto.

- Opća bolnica Pula je veliki projekt koji traje nekoliko godina. Potpisivanjem današnjeg ugovora zaokružujemo sva sredstva koja su potrebna na za dovršetak izgradnje i opremanje Opće bolnice Pula. Riječ je o iznosu od 150 milijuna kuna. To je projekt iza kojega je Vlada čvrsto stala i želimo na ovaj način omogućiti kvalitetan rad za 1.300 djelatnika bolnice. Vlada je dala podršku ovom projektu i na svojoj sjednici u Puli prije godinu i pol dana.

Sad smo u fazi konačne realizacije. Ovo su jamstva koja traju do 2035. godine. Pacijenti koji ovdje gravitiraju, njih više od 200 tisuća, imat će bolju i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Važno je to i u turističkoj sezoni kada se broj pacijenata značajno povećava, kazao je premijer nakon potpisivanja ugovora i obilaska nove bolnice.

Radin je pak istaknuo kako će građani Istre čim prije, a najviše za godinu dana imati priliku koristiti liječničke usluge u novoj zgradi bolnice koja će biti opremljena najmodernijom opremom i gdje će raditi visokospecijaliziran i motiviran liječnički i medicinski kadar.

Plenković je pak iskoristio priliku da se pohvali i drugim državnim investicijama u Istri kao što su gradnja Istarskog ipsilona te uređenje nove ACI-jeve marine u Rovinju.

- Ministar prometa Oleg Butković najavio je dovršetak 11 dodatnih kilometara Istarskog ipsilona od Pazina prema Učki. Isto tako u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za drugi tunel kroz Učku. Ujedno, tu je i investicija ACI-ja, odnosno države od 150 milijuna kuna u novu marinu u Rovinju, poručio je. Isto je kazao da Vlada nije odustala od Uljanika.

- Znate koliko smo ranije morali plaćati jamstava i obveza za Uljanik, ali to ne znači da je brodogradnja stala u Uljaniku. S 3. majem i Uljanikom nastojimo pokrenuti procese i pronaći novi život, ali ovaj put na zdravim nogama. Sada nastojimo prvo konsolidirati stvari u Rijeci, a onda postupno i u Puli planiramo neku vrstu oporavka, ali na tržišnoj osnovi.

Time se bavimo izrazito intenzivno i vjerujemo da ćemo pronaći rješenja koja su održiva, kazao je. Dodao je i posao državnog odvjetništva da ispita odgovornost osoba koje su „krive“ za trošak države od 4,5 milijarde kuna zbog Uljanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:07