PREMIJER NA TERENU

Plenković obišao požarište u Zatonu: ‘Vremenski uvjeti su vrlo loši, velika je suša, zbog toga se požar proširio‘

"Sve raspoložive snage su na terenu, došli smo prije svega podržati naše gasitelje, policajce, vojnike"

Andrej Plenković i Dražen Slavica.

 Niksa Stipanicev/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu navečer je obišao požarište u Zatonu te se obratio i novinarima.

- Evo imali smo sastanak s gradonačelnikom Burićem, županom Jelićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom Dukićem, predstavnicima Hrvatske vojske, Civilne zaštite, policije i dobili prvu informaciju o razmjerima šteta koje je izazvao požar koji je oko 11 sati krenuo ovdje desno od mene i kraj Benkovačke ceste. Zasad je između 10-ak i 20-ak kuća uništeno, utvrđuje se još točan broj. Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen, uključujući gasitelje, rekao je Plenković u čijoj su pratnji došli i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i ministar obrane Mario Banožić.

image

Mario Banožić i Andrej Plenković

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Mario Banožić, Anja Šimpraga, Andrej Plenković i Davor Božinović

Niksa Stipanicev/Cropix

- Sve raspoložive snage su na terenu, došli smo prije svega podržati naše gasitelje, policajce, vojnike... Došlo je 26 vojnika, dolazi ih još, vjerojatno će ih biti 80-ak do jutra. Vremenski uvjeti su vrlo loši, velika je suša, zbog toga se požar proširio, a naravno tu je i jak vjetar. Čuli smo da su aktivni i kanaderi i sva druga raspoloživa vozila na kopnu, zahvaljujem njima na obrani kuća, ulažu zajednički velike napore. Ovo je jedan od velikih požara, u zadnjih 6 godina nismo imali situacija da je ovoliko kuća izgorjelo. Sve snage, bilo iz Šibensko kninske županije, bilo postrojbe iz Splitsko-dalmatinske županije, državne interventne postrojbe i one iz Like... U pripravnosti su i snage iz Primorsko goranske županije. Zahvaljujem na informacijama koje nam je dao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, on je danas iz Divulja sve pratio i koordinirao napore koje su maksimalno tu svi uložili da se maksimalno ograniče posljedice, rekao je premijer.

Dodao je da će se učiniti sve da se požar lokalizira koliko je to u ovakvim uvjetima moguće.

- S puno iskustva koje zapovjednici imaju, ovdje nije prvi put da su požari u ovom kraju, oni su pripremili da postrojbe štite i pravac prema Vodicama, kao i od Rasline prema Šibeniku i noćas će nastojati da se ne proširi, rekao je Plenković.

image

Mario Banožić i Andrej Plenković

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Andrej Plenković i Dražen Slavica.

Niksa Stipanicev/Cropix

Osvrnuo se i na generalno manjak sezonskih vatrogasaca, iako je u više navrata istaknuo da su mu zapovjednici na terenu rekli da trenutno imaju dovoljno ljudstva.

- Očito je ove godine velika potražnja za radnom snagom u turizmu, jedan broj ljudi je odabrao turizam više nego vatrogastvo, donekle se to osjeti, ali s obzirom na veliko iskustvo, zapovjednici kažu da imaju dovoljno raspoloživih postrojbi, rekao je Plenković.

Odgovorio je i na pitanje imamo li dovoljno pilota kanadera.

- Vidite, danas su ovdje na požarištu bila 3 kanadera, radili su non stop, radili su dokad su mogli, oni su aktivni tijekom dana, sve skupa imamo 6 kanadera, 4 operativna, dva su na remontu, angažirno je sve što može biti, funkcionirat će ovog ljeta, pilota ima dovoljno. Osobno sam lani bio u Zemuniku i odao im priznanje, napravili smo iskorake, ministar Banožić vodi računa o naknadama i dnevnicama, to su veliki napori koje ulažu, odajem im veliko priznanje na naporima koje ulažu godinama, rekao je Plenković.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Andrej Plenković u razgovoru s vatrogasnim zapovjednicima.

Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:26