KLJUČNE ODLUKE

PLENKOVIĆ OBJAVIO DETALJE VELIKOG PLANA OTVARANJA U TRI FAZE: Prva počinje već u ponedjeljak, evo kada kreće rad škola, vrtića, kafića, frizera...

 
Andrej Plenković
 Boris Kovačev / CROPIX / Twitter Vlada

Na sjednici koja je počela u 13:15 u NSK Vlada je jednoglasno usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Premijer Andrej Plenković je napomenuo na početku da je Zagreb danas pogodio novi potres magnitude 3,2 te istaknuo da je jučer službeno obilježena komemoracija probijanja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac:

- Važno je inzistirati na toleranciji, na kulturi sjećanja i na sprječavanju podjela u društvu. To je uvijek bila pozicija ove Vlade. Ja i brojni ministri u protekle četiri godine bili smo svaki put u Jasenovcu kako bismo službeno obilježili ovaj tragični događaj hrvatske povijesti u Drugom svjetskom ratu. Mislim da je dobro što su jučer tamo bili i predstavnici židovskog, romskog i srpskog naroda i predstavnici antifašista i da smo bili zajedno tamo - rekao je Plenković na početku sjednice.

- Sada prelazimo na prvu točku dnevnog reda, ujedno i najvažniju danas. Riječ je o mjerama za pokretanje gospodarskih aktivnosti koje su stale zbog epidemije Covida-19.

Prije nešto manje od 2 mjeseca imali smo prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od tada se svijet drastično promijenio. Broj zaraženih je skočio s 80.000 na 2,6 milijuna, broj mrtvih s 2000 na više od 180.000. Pola svijeta je u nekom obliku karantene, a već idućeg tjedna u SAD-u bi broj žrtava virusa moga premašiti broj umrlih Amerikanaca u Vijetnamskom ratu. Europa je najgore pogođena, s više od 110.000 mrtvih.

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija pod kontrolom, nismo ni u jednom danu imali troznamenkasti rast slučajeva. U tome smo uspjeli zbog epidemioloških mjera, ali i naših odgovornih građana koji su se pridržavali uputa. Zbog toga je koeficijent zaraze pao ispod 0,8 što nam omogućuje da možemo postupno pokrenuti niz gospodarskih aktivnosti. Naš cilj je zasad ostvaren i po tome smo bili ispred mnogih. Nažalost, to ne znači da se odmah možemo vratiti na staro jer bi onda sve što smo postigli bilo izgubljeno - rekao je premijer pa nastavio.

- Stoga otvaranje mora ići uz nastavak strogog pridržavanja mjera, higijenskih i fizičkog distanciranja - rekao je premijer pa iznio detalje otvaranja ekonomije po fazama.

1. U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućiti će se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Omogućuju se i treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika.

Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

3. Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od kada bi se omogućilo okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara kao i rad vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti bi pak od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.

Od 11. svibnja uvele bi se i međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Nastavlja se i obveza poslodavaca da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja.

Državna matura predviđa se za razdoblje od 8. do 29. lipnja, a vjerska okupljanja dozvoljavaju se od 2. svibnja.

- Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna - zaključio je Plenković.

Veliki plan otvaranja Hrvatske by Sandra Vladic on Scribd

Beroš: Naše epidemiološke mjere polučile izvrsne rezultate

Hrvatski pokazatelji u usporedbi s ostatkom Europe pokazuju da su naše epidemiološke mjere polučile izvrsne rezultate, izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

''Na djelotvoran i racionalan način provodimo mjere zaštite života vodeći se isključivo znanstveno utemeljenim spoznajama. Povoljni rezultati tijekom pandemije rezultat su predanog rada struke i pravovremene reakcije Vlade. Ti rezultati obvezuju nas na ustrajno pozivanje na daljnji oprez'', kazao je Beroš u izvješću o situaciji s koronavirusom.

Beroš je iznio podatke po kojima je na globalnoj razini potvrđeno oko 2,6 milijuna oboljelih i 178,658 preminulih, dok je 704.067 izliječenih. Od ukupno 27.614 testiranih osoba u Hrvatskoj, njih 1950 je pozitivno na koronavirus. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba je i dalje u laganom padu te iznosi 7,06 posto.

''Prosječna dob oboljelih osoba u Hrvatskoj je 50,85 godina. 46,6 posto su muškarci, dok žene čine 53.4 posto. Reprodukcijski faktor virusa je 0,8, što znači da jedan oboljeli zarazi samo jednu osobu, odnosno i manje u prosjeku. Što se tiče omjera zaraženih i broja stanovnika najpogođenija je Krapinsko - zagorska županija'', precizirao je Beroš.

Ministar zdravstva ocijenio je da su neutemeljena mišljenja pojedinaca o koronavirusu štetna pojava u javnom prostoru koja može ugroziti zdravlje.

''Činjenica je da lijek za koronavirus ne postoji, a jedini relevantni savjeti kojima se možemo zaštiti su oni koje komuniciraju stručnjaci iz stožera. Nastavljamo s našim odgovorom na ovu ugrozu'', zaključio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07