OBRAĆANJE JAVNOSTI

Plenković objavio dogovor sa sindikatima: ‘S 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto‘

Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za prvi tjedan rujna, izjavio je premijer

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Premijer Andrej Plenković u utorak je završio novi, 14. krug pregovora sa Sindikatima javnih i državnih službi koji su trajali više od četiri mjeseca. U pregovorima je sudjelovalo pet ministara - Davor Božinović, Nina Obuljen Koržinek, Josip Aladrović, Zdravko Marić i Ivan Malenica.

- Postignut je dogovor, učvrstili smo međusobno povjerenje i napravili veliki iskorak. Povećali smo iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna, a postignut je dogovor i oko povećanja troškova za prijevoz. S dosadašnje jedne kune, oni sad idu na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva. Na taj način smo omogućili da ljudi dobivaju odgovarajuću naknadu.

I najbitnija stvar, a to je osnovica - kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto. Naši stručnjaci i suradnici ministara zajedno sa sindikatima tehnički će dovršiti same tekstove kolektivnih ugovora kako bi oni bili spremni za potpis. Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za prvi tjedan rujna - izjavio je premijer.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako su inzistirali da Plenković bude na sastanku.

- Svi su uvidjeli da sindikati ne mogu odstupiti od svojih zahtjeva, kompromis je postignut da raste osnovica prvoga svibnja, ne prvoga travnja - izjavila je i dodala da će Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat učitelja provesti referendum.

- Ponuda je bila 2+2, nismo mogli biti zadovoljni, ali premijer voli win-win poziciju pa je nakon razgovora došlo do pomaka - rekla je Šprem i dodala kako joj je drago što su bili "mudri i pametni" kad su pozvali Plenkovića.

Premijer je rekao da su vodili ozbiljne razgovore i da je rezultat koji je postignut u okviru onoga što je u ovom trenutku financijski realno moguće, a sindikatima prihvatljivo.

- Nije to bila nikakva predstava nit' je tko tu Djed Mraz, ovo je dijalog koji je stalan i koji je rezultirao kompromisom kao rezultat i plod međusobnog uvažavanja, povjerenja u ovim okolnostima. Volio bih ja da to bude 10 posto, ali trenutno to nije realno. Radimo sve što možemo - izjavio je Plenković, a prenosi N1.

- Volio bih da smo postigli više, ali radi se o globalnoj politici - rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:17