RADIOAKTIVNI OTPAD

Plenković objavio odluku zbog koje su odahnuli u BiH: ‘Ništa od toga do 2028. godine...‘

U bivšoj vojarni Čerkezovac na samoj granici s BiH radioaktivni otpad neće se odlagati do 2028. godine
 Mate Piškor/Cropix

Vrlo pozitivno u javnosti BiH jučer je odjeknula izjava premijera Andreja Plenkovića kako se radioaktivni optad iz NE Krško neće odlagati u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskj Gori, na samoj granici s BiH, do 2028. godine. Do tada će biti na snazi postojeći sustav, "čime na neki način relaksiramo ovu temu u javnosti BiH", rekao je.

"Relaksacija" teme, međutim, nije ništa drugo nego novo probijanje roka za izgradnju Centra za odlaganje radioaktivnog otpada, točnije roka za preuzimanje otpada iz NE Krško, te nema govora da bi se od tog projekta odustalo, potvrđeno nam je u Fondu za financiranje razgradnje NEK-a, koji rukovodi projektom izgradnje budućega centra, u koji je do sada uloženo čak 6,1 milijun eura.

Javna rasprava

- Nakon što je lokacija razminirana i nakon što su dovršeni svi istražni radovi, projekt uspostave Centra je trenutno u fazi ishođenja lokacijske dozvole. U tu svrhu izrađuje se sva potrebna dokumentacija, a u tijeku je izrada idejnog projekta, prve verzije sigurnosnih analiza te studije utjecaja na okoliš. Planirano je da se navedena dokumentacija završi u 2024. godini, nakon čega će se krenuti s javnom raspravom i ishođenjem lokacijske dozvole - rekli su u Fondu.

Navode kako nije došlo do prolongacije otvorenja Centra, već samo do pomaka roka za preuzimanje otpada iz NE Krško, te da nikako u pitanje nije došla realizacija projekta.

- Međudržavnim ugovorom o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NE Krško predviđeno je da preuzimanje sveg nisko i srednje radioaktivnog otpada iz NE Krško odvija u razdoblju 2023-2025..

Budući da Slovenija neće do kraja 2025. izgraditi svoje odlagalište u Vrbini niti Hrvatska svoje dugoročno skladište na Trgovskoj gori, zaključeno da se početak preuzimanja pomakne na 2028., objašnjavaju.

Ponuda Slovenije

Načelnik Dvora na Uni Nikola Arbutina još jednom ponavlja "naopaku" kronologiju izbora lokacija, jer je Čerkezovac prvo određen političkom odlukom Hrvatskog sabora i Vlade, a tek se potom prionulo ishođenju dokumentacije, među njom i ključnog dokumenta - Studije utjecaja na okoliš.

- Planiranje projekta na Trgovskoj gori bez studije utjecaja na okoliš govori o neozbiljnosti. Ako računamo što sve još treba ishoditi, pa potom ‘provući‘ kroz javne rasprave bit će probijen i taj novi rok 2028. godine - rekao je načelnik Arbutina.

Miroslav Drljača, načelnik općine Novi Grad u susjednoj BiH, koja je naslonjena na drugu stranu Trgovske gore ovu odgodu pozdravlja, svjestan da se radi o odluci privremenog karaktera, ali da u svojoj pozadini nosi ideju koju su "oni kao ugrožena strana potencirali, a to je da se iskoristi mogućnost koju je Slovenija ponudila Hrvatskoj da na lokaciji naselja Vrbina, koje se nalazi odmah pored NE Krško, vrši skladištenje radioaktivnog materijala."

Adekvatnost lokacije

- Kada se pogleda cjelokupna ideja o samom projektu Čerkezovca i Trgovske gore očigledno je da i dalje nema nikakvih uvjeta za realizaciju tog projekta, zato što ne postoji dovoljan broj znanstveno-istraživačkih radova i rezultata samih radova koji bi potvrdili adekvatnost te lokacije - zaključio je načelnik Drljača.

Gradit će se 2450 spremnika od armiranog betona

U Čerkezovcu će se pohranjivati institucionalni radioaktivni otpad i iskorišteni izvori ionizirajućih zračenja iz RH te 2400 tona nisko i srednje radioaktivnog otpada iz NE Krško.

Na 60 hektara bivše vojarne rekonstrukcijom postojećih objekata pripremit će se središnje skladište za institucionalni radioaktivni otpad, a iznova će se graditi objekt za radioaktivni otpad iz Krškog, armirano-betonska građevina veličine 6330 četvornih metara, visoka 17 metara i s kapacitetom 2450 spremnika od armiranog betona, ulazni plato s upravnom zgradom i objektom kontrole te nova prometnica za dopremu RAO-a.

"Skladišta se projektiraju i rade na način da se optimizira zaštita od zračenja", navode investitori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:25