GOVOR U SABORU

Plenković objavio: ‘Povećavamo iznos roditeljske naknade sa 5654 na 7500 kuna‘

Premijer Andrej Plenković u Saboru je zastupnicima podnio godišnje izvješće o radu Vlade
 Damjan Tadic/Cropix

Na sjednici Sabora premijer Andrej Plenković podnio je Godišnje izvješće Vlade Republike Hrvatske. Uslijedile su replike klubova nakon kojih premijer brani odluke i poteze Vlade, javlja N1.

Kazao je da je “ovo godina u kojoj smo spojili Pelješki most, dovršili Istarski ipsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD” te da su ciljevi Vlade uvršteni u Nacionalni plan oporavka.

Otkrio je da je u protekloj godini na pandemiju koronavirusa potrošeno 35 milijardi kuna, odnosno 20 posto proračuna.

“U pet godina prosječna je mirovina narasla za 432 kune te je u kolovozu iznosila 2866 kune. Mi smo obećali povećanje od 5 posto u četiri godine, a unatoč okolnostima dosad smo je povećali za gotovo 18 posto”, rekao je i dodao da “ni to nije dovoljno”.

Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna, a prvi put je 7000 kuna premašila u veljači ove godine.

Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće. “Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, sa 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto”, rekao je Plenković. Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

Povećat će se i iznos roditeljske naknade sa 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje. “Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavio je premijer.

Podsjetimo, o podizanju roditeljske naknade prvi je je izvijestio Jutarnji 1. listopada.

'Nismo ni sanjali da ćemo se baviti Agrokorom'

Uslijedile su reakcije Klubova, a potom se opet Andrej Plenković obratio zastupnicima. Komentare oporbe nazvao je djetinjastima i zlonamjernima te kazao kako ne žele vidjeti što se sve radi:

“Što se tiče zaposlenosti/nezaposlenosti, imamo nezaposlenost 7,3. Nismo imali toliko osiguranika 13 godina.

image
Damjan Tadic/Cropix

Što se tiče cijena goriva, intervenirati ovako u vremenu kad cijeli svijet je suočen s rastom cijena energenata, tako da stabiliziramo očekivanja građana i gospodarstva, bez velike štete za proizvođače i distributere, a na korist građana.

Baviti se drugim temama poput Agrokora danas i pokušati, kako je maloprije uradila zastupnica platforme Možemo koja je demonstrirala svoju upravljačku sposobnost vezano uz kadroviranje u Zagrebačkom holdingu i govori o naslijeđu ove Vlade oko Agrokora, draga gospođo, naslijeđe je takvo da je kompanija koja je došla u problem nevezano od naše prve Vlade. Nismo ni sanjali da ćemo se njome baviti. Ostalo je 30.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, u susjedstvu, da su svi dobavljači ostali na nogama, OPG-ovi su dobili novac koji su im bili dužni – to je naslijeđe.

'Obnova? Nismo zadovoljni dinamikom'

Zašto je danas vlasnik banka, tu zahtjeva malo znanja. Tko će biti vlasnik nego onaj tko je kompaniji dao toliko novaca da je iz kreditora postao vjerovnik? Zar je potrebna velika matematika da se to shvati? Ta vrsta suočavanja s krizama i situacija gdje smo to uspjeli prebroditi je plus kao ostavština.

Što se tiče obnove, nismo zadovoljni dinamikom i zato idemo u izmjene Zakona koje će oporba nadam se podržati u petak. Priča o privremenom smještaju, podsjećam, svi kojima su kuće ili stanovi bili oštećeni, imali su mogućnost za alternativni smještaj. Svatko tko je odabrao ostati kraj kuće, od Majskih poljana na dalje, to je napravio zahvaljujući svom odabiru. Odlučio je ostati u kontejneru kraj kuće, a ne otići u hotel ili privremeni smještaj.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:45