NOVE CIJENE

Plenković objavio: Sutra pojeftinjuje gorivo, evo za koliko

Očekujemo da bismo inflaciju mogli smanjiti ispod 2,4 posto, rekao je premijer
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) kako Vlada očekuje da bi inflaciju za koju je Europska komisija dala procjenu od 2,4 posto, mogli smanjiti i ispod toga, a najavio je i dalje smanjivanje cijena goriva. U svom uvodnom obraćanju najavio je pojeftinjenje goriva i to za pet centi.

Vezano za inflatorne pritiske Plenković je rekao da imamo trend smanjivanja inflacije, ona je za studeni bila 4,7 posto, "što bi prema trenutnim procjenama godišnju stopu inflacije trebalo zadržati na razini od osam posto u ovoj godini".

"S tendencijom da će se stopa inflacije u idućoj godini dodatno smanjivati, mi očekujemo da bi ova procjena koju je Europska komisija dala, to je 2,4 posto, da bismo tu inflaciju mogli smanjiti i ispod toga", naglasio je.

image

Marko Primorac, Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

Rezimirajući postignuća Vlade na današnjoj sjednici GSV-a, rekao je da očekuju da se smanjenje udjela javnog duga u BDP-u spusti na 60,7 posto u ovoj godini, a u idućim godinama idemo prema 55 posto.

Predviđeni rast BDP-a je 2,8 posto, a Plenković kaže da je to više od projekcija svih. "Pa uključujući i nas na početku, što znači da je gospodarstvo u puno boljem stanju i da taj gospodarski rast možemo itekako dobro ocijeniti", dodao je.

Najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici nastaviti s daljnjim smanjivanjem cijena goriva. "Mogu najaviti ponovno će se smanjiti cijena benzina, supera i dizela", rekao je premijer dodavši kako je to dobro i za građane i za gospodarstvo.

Jedina smo zemlja koja je po sve tri agencije digla rejting za dva stupnja

Plenković je rekao da smo jedina zemlja u svijetu uopće koja u ovim vremenima krize po sve tri agencije za kreditni rejting podigla svoj rejting za dva stupnja.

image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

"Danas to pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo i otporno i dinamično i da smo sa najvišim kreditnim rejtingom i s pozitivnim izgledima po sve tri agencije u prilici da dosegnemo i one stupnjeve koje u kreditnom rejtingu imaju slovo A", dodao je.

Osvrćući se na iduću, 2024. godinu, istaknuo je da je ona u političkom smislu godina svih mogućih izbora - u Rusiji, na razini Europske unije, u SAD-u i u Hrvatskoj, "što onda cijeli taj politički, ekonomski i socijalni kontekst čini dodatno izazovnim".

"Međutim ulazimo u nju izrazito financijski, ekonomski pa i socijalno konsolidirani nakon praktičkih kriza koje traju cijeli ovaj mandat, a mi smo u takvim okolnostima sačuvali socijalnu koheziju", kaže premijer.

Sindikalcu Krešimiru Severu čestitao je što će predsjedati GSV-om od iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:05