UOČI DANA POBJEDE

Plenković: ‘Očekujem da HOS-ovci u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo‘

‘Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su zastupnici naša stečevina‘, kaže Plenković
Andrej Plenković
 Marko Todorov/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u utorak prijepodne položio vijence na Gradskom groblju Mirogoj uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. U 9 sati vijenac je položio kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, zatim kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Nakon polaganja vijenaca premijer je dao izjavu.

- Što se tiče dolaska Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje Oluje, ta je moja inicijativa bila logična. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo signal u kojem potpredsjednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku u odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće svoje samostalnosti. Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su zastupnici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrijednosti koje zastupamo, poručio je Plenković, a prenosi N1.

image
Andrej Plenković
Marko Todorov/Cropix

Kada je u pitanju dolazak pripadnika HOS-a, kazao je kako su informirani da postoji takva inicijativa.

- Ipak, očekujem da u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja ili majicama svojih postrojbi, kazao je Plenković.

Na pitanje očekuje li probleme kazao je kako će tamo biti službe koje trebaju osigurati potencijalne probleme.

image
Andrej Plenković
Marko Todorov/Cropix

Poručuje kako su svi predstavnici manjina, pa i srpske, bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu, a sada je u ovom mandatu njihova participacija viša.

- Izgradili smo povjerenje i smatramo da ćemo na tom tragu raditi na ravnopravnosti svih građana i da im omogućimo živjeti u skladu sa standardima 21. stoljeća, a to znači i struju i vodu i ostale civilizacijske pretpostavke, rekao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Marko Todorov/Cropix

Osvrnuo se i na odlazak ministra branitelja Tome Medveda u Grubore gdje će se pokloniti srpskim žrtvama nakon Oluje.

- Tomo Medved ne odlazi u Grubore kao quid pro quo ili neka trgovina. To je važna civilizacijska gesta, rekao je premijer.

Na pitanje koliko napredak otežava reakcija srpske strane, kazao je kako je ovo što se događa unutarnje pitanje Hrvatske.

image
Polaganje vijenaca
Marko Todorov/Cropix

- Ono što mi radimo je unutarnja stvar Hrvatske, između vlade i predstavnika manjine u Hrvatskoj. Ovo što radimo šalje poruke da smo 25 godina nakon rata riješili sve svoje strateške zadaće i da takva Hrvatska koja rješava sve izazove ima snage slati ovakvu poruku. Uvjereni smo da će ovo što radimo danas postati standard i da će i drugi vidjeti koliko su ovakve geste važne. Nama nije važno što netko o tome kaže, nego što to znači za hrvatsko društvo, kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 18:28