UNUTARSTRANAČKI IZBORI

PLENKOVIĆ ODGOVORIO KOVAČU KOJI GA JE OPTUŽIO DA SE BOJI DEBATE S NJIM 'Čujem samo neke njegove vapaje, tim mu se osipa, ali sučeljavanja će biti'

 
Miro Kovač i Andrej Plenković
 CROPIX

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković sa svojim je timom "Odvažno za Hrvatsku" obilazio Međimurje. Uz Mursko Središće, Prelog i Čakovec, ekipa se ususret unutarstranačkim izborima na kraju posjeta hrvatskom sjeveru, predstavila i Vidovčanima u Varaždinskoj županiji.

Budući da je njegov oponent za predsjednika stranke Miro Kovač istog dana izjavio da se Andrej Plenković boji sučeliti s njim, a od "odgovornosti bježi kao vrag od tamjana", novinari su Plenkovića pitali o toj izjavi:

- Tim je to koji se polako osipa, čujem samo neke vapaje gospodina Kovača. Sučeljavanja će biti, i to sigurno idući tjedan.

Kovač je čovjek koji je kao član Predsjedništva 2016. rušio vlastitu Vladu, doveo HDZ na ispod 20%. Nakon što ja preuzimam HDZ, u 55 dana pobjeđujemo SDP, formiramo vlast, rješavamo sva strateška pitanja. Danas smo na 88% ugovorenih i 33% isplaćenih europskih sredstava - odgovorio je Andrej Plenković.

Na pitanje hoće li se aktualna situacija odraziti na parlamentarne izbore sljedeće godine, Plenković je odgovorio kako "ova situacija treba biti poticaj da se okupimo i raspravljamo o programima".

- Vrlo bih rado o tome razgovarao kad i ako alternativni tim predstavi svoj program - rekao je.

Hoće li oponenti nakon izbora biti dobrodošli u stranci? - Svi su dobrodošli. No, oni koji su se potrudili da stranka ostvari nešto slabiji rezultat na europarlamentarnim izborima i u prvom krugu predsjedničkih izbora, sigurno nisu oni koji će voditi stranku - bio je rezolutan Andrej Plenković. Svojim je domaćinima u Međimurju govorio o programu HDZ-a, za koji je rekao kako je to "program za Hrvatsku općenito".

- Važan nam je ravnomjeran regionalni razvoj, a da cijenimo Međimurje pokazali smo i sjednicom Vlade potkraj srpnja u Čakovcu, na kojoj su dogovoreni projekti vrijedni 3,3 milijarde kuna. Snažna je to poruka razvoju i gospodarstvu Međimurja - zaključio je predsjednik HDZ-a.

Njegov domaćin, predsjednik HDZ-a Međimurske županije, ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je kako HDZ u ovom trenutku u Međimurju uživa 20% glasača, a "cilj je 25%, koliko na predstojećim parlamentarnim izborima i namjeravamo stvoriti".

Plenković: Financijski odgovorno vodimo i državu i stranku

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković s timom „Odvažno za Hrvatsku“ u srijedu je bio u Međimurju,a na predstavljanju tima u Čakovcu je istaknuo da "kao što se financije odgovorno vode na razini države tako se vode i u stranci; nema duga, nema minusa i svi računi su plaćeni."

U Čakovec je tim "Odvažno za Hrvatsku" došao nakon druženja s članovima u Murskom Središću i Prelogu.

Plenković je u čakovečkim stranačkim prostorijama istaknuo "značaj Međimurja u HDZ-u", jer su iz najsjevernijeg kraja Hrvatske saborski zastupnik Dražen Srpak, europarlamentarka Sunčana Glavak i ministar gospodarstva Darko Horvat.

O svojem timu pak je rekao da su to domoljubi i koji su se "svime što su učinili i više nego dokazali". Članovima stranke je ponovio da su predstojeći unutarstranački izbori veliki demokratski iskorak, jer se šest ključnih pozicija bira izravno čime je osnažen svaki član i članica.

„Dobro je da imamo više kandidata jer to pokazuje da se nitko u stranci ne boji izraziti svoje mišljenje što je nova kvaliteta za HDZ“ istaknuo je i dodavo kako njegov tim ne misli isto, ali ima važnu zajedničku crtu - dijele smjer kojim treba ići i HDZ i Hrvatska.

Podsjetio je kako je 2016. obećao političku sigurnost, što znači 76 ruku u Saboru, jer bez parlamentarne većine ne bi bilo projekata pa tako ni onih za Međimurje, ne bi bilo sjednice Vlade u Čakovcu i 3,3 milijarde kuna za međimurske projekte. Istaknuo je kako bez stabilnosti ne bilo ni inicijative za sufinanciranje deficitarnih obrtničkih zanimanja, i ulaganja u vodno gospodarstvo, ni u cestovnu infrastrukturu u Međimurju.

Podsjetio je na gospodarske uspjehe Vlade, među kojima, na gospodarski rast, porezno rasterećenja poduzetnika i građana, veću zaposlenosti i "nikad manju nezaposlenost", veće mirovine i drugo. Istaknuo je kako "nema resora u kojem nije bilo pozitivnog predznaka."

Smatra da je dobar posao napravljen i bavljenjem krizama, poput one Agrokora i brodogradilišta, kao i potencijalnim današnjim krizama "poput migracijske i koronavirusa kojima se upravlja stručno, politički pažljivo i komunikacijski precizno."

Tomo Medved se zahvalio doprinosu Međimurja u Domovinskom ratu, a Branko Bačić je rekao kako je današnji HDZ s Andrejom Plenkovićem na čelu upravo tamo gdje ga je smjestio Franjo Tuđman, na desnom centru.

Oleg Butković je podsjetio na brojne infrastrukturne projekte u Međimurju koji se rade ili su u pripremi, poput čakovečke obilaznice, obilaznice Murskog Središća ili Nedelišća.

Ivan Anušić je navodeći dio svojeg životopisa, pogotovo braniteljskog puta, rekao kako ovom timu nitko ne može spočitaviti nedostatak domoljublja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:41