RAZLJUTILA GA ČESTITKA

Plenković odgovorio Milanoviću: ‘To je kao da za Božić poželim da nemamo takvog predsjednika‘

Nije mogao ne komentirati božićnu čestitku Zorana Milanovića, koji je u njoj spominjao korupciju

Andrej Plenković, predsjednik Vlade daje izjavu nakon sjednice

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela novi akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja. Putem ukupno 73 mjere trebalo bi doći do rasterećenja gospodarstva za minimalno 132,7 milijuna eura, te nove mjere aktivne politike zapošljavanja, vrijedne 132,6 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice Vlade i na početku ponovio je sve što vidi kao uspjehe - od pomoći umirovljenicima, obnove od potresa…

- Možemo reći da smo itekako zadovoljni postignutim i mislim da većina hrvatskih građana to vidi i prepoznaje te će to biti reflektirano u političkim odabirima iduće godine - rekao je Plenković, javlja N1, pa se osvrnuo na pitanje oko obnove, posebno jer neke obitelji u Petrinji, Glini i Sisku još uvijek nisu u domovima:

- Drago mi je da se cijeli proces ubrzao. Razmjeri šteta su veliki i radi se o povijesnom procesu obnova. Iskoristili smo fond solidarnosti na inteligentan način. Sve škole, bolnice, fakulteti i javne zgrade u Zagrebu, obnavlja novcima koje je nabavila HDZ-ova Vlada. Našli smo ga mi, a ne oni koji su se vezivali ispred Sabora. Da ne bi mislili da te pare dolaze iz špine koju je ne zna se tko otvorio - nadodao je.

Napomenuo je i da na Banovini više nema kontejnerskih naselja te da obnova ide svojim tijekom. A kritiku da su umirovljenici dobili paket pomoći kao predizborni potez, potpuno je odbacio.

- Je, već sedmi predizborni potez. Sedmi. Oporba je sigurno u pravu. Rekli smo da je naš cilj zaštititi građane i gospodarstvo od vanjskih šokova - rekao je Plenković pa otkrio kako komunicira s Europskom komisijom, iz koje se ne potiče posezati za takvim potezima:

- Argumentiramo im to, kao i dosad. Vidjeli ste u Njemačkoj pomoć od 60 milijardi eura. Uvijek imamo jedan prioritet, pomoći građanima koji su nam dali povjerenje upravljanja Hrvatskom, a zajednički i Europom. Ako će pomoć biti potrebna, argumentirat ćemo je opet - dodao je.

Nije želio reći ni otprilike kad će izbori.

"Bit će 2024.", našalio se pa nastavio:

- Oporba se još od ljeta ponaša kao da je kampanja, znam da im je teško. Nije lako toliko godina biti u oporbi - rekao je.

Nije mogao ne komentirati božićnu čestitku Zorana Milanovića, koji je u njoj spominjao korupciju.

- To vam je otprilike kao da ja zaželim za Božić da nemamo predsjednika koji ima proruske stavove, koji ima antiukrajinske stavove, koji ima anti-NATO stavove, koji ničime ne doprinosi i da nemamo predsjednika koji nas svađa sa susjedima i drugim zemljama. To je ta vrsta komentara i zanima me bi li to naišlo na jednaku vrstu pažnje u medijima. S druge strane, imamo koruptivne stranke poput Mosta, koji direktno sudjeluju u medijskoj korupciji, rekao je.

Na kraju je ispričao svoju viziju medijskog praćenja gorućih problema, od afričke svinjske kuge pa do Dinamovih navijača koji su bili u grčkim zatvorima i donio zaključke da su bili usmjereni na način koji bi išao kontra njega i vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:29