JESENSKO ZASJEDANJE

PLENKOVIĆ ODRŽAO 'GOVOR O STANJU NACIJE': 'Ova Vlada namjerava povećati plaću za 6,12 posto svim državnim službenicima. Spremni smo na izbore'

Premijer Andrej Plenković podnio je godišnje izvješće u Saboru, a ovo su glavne točke govora:Vlada sljedeće godine namjerava povećati plaću za 6,12 posto svim državnim službenicimaMirovine su rasle 12 posto Od 2017. u Hrvatsku je privučeno milijarda i 800 milijuna eura izravnih inozemnih ulaganjaPrije tri godine bilo je 530.000, a ovo ljeto 350.000 neriješenih slučajeva u pravosuđu
Andrej Plenković
 Damjan Tadić / Hanza Media

NOVO 15:41 Premijer Plenković ponovno je stao za saborsku govornicu i u završnom govoru poručio sljedeće:

"Smatram da smo današnjim izvješćem, i tu zahvaljujem svim članovima i članicama Vlade, vama u Saboru, dali pregled činjenica. Konkretnih, provjerljivih činjenica, podataka koji se odnose na gospodarstvo, na sve sektore kojima se Vlada bavi, sve što se odnosi na provedbu načela solidarnosti ili je riječ o pitanjima sigurnosnog karaktera, pitanja koja se tiču vojske, policije, branitelja, rekao je Plenković, a prenosi N1.

Poruke su da svi zajedno moramo poraditi još uvijek na pouzdanosti, učinkovitosti i neovisnosti našega pravosuđa. To je jedna od temeljnih zadaća koja će našim sugrađanima ulijevati više povjerenja u funkcioniranje institucija države, mogućnost ostvarivanja prava i da svi pokušamo razabrati načela diobe vlasti i podjele zadaća u Republici Hrvatskoj. Politički možemo nešto željeti u našim programima, ali moramo svi zajedno kao društvo znati tko je za što nadležan. To su temeljna načela razvijene demokracije i kvalitetno funkcionirajućih društava, rekao je Plenković.

Traženje istine, pitanja koja su ostala nakon Domovinskog rata, moramo stvoriti klimu da do istine treba doći, da zločine i počinitelje treba kazniti, ali to moraju raditi institucije koje su za to nadležne. To ne mogu raditi političke stranke, rekao je.

Smatram da na jednom segmentu, koji sam spomenuo na početku, pitanje polariziranosti i podjela u društvu. Jesmo li na tom skoru dovoljno dobro radili. To je možda element s kojim sam najmanje zadovoljan. Hrvatsko društvo prati neke globalne i europske trendove i ne uspijeva dovoljno učinkovito i brzo smanjiti polarizaciju u društvu. To je temeljno pitanje razvoja, rekao je Plenković.

Nema strateške zadaće koju Hrvatska nije riješila u ovih 30 godina, slobodna, međunarodno priznata zemlja, žrtva agresije, zemlja i narod koji je oslobodio svoj teritorij, pozicionirala se u međunarodnoj zajednici, dio kolektivne sigurnosti kroz NATO, Europska unija. Sve što je bitno riješili smo. Sve što nam je ostalo su nijanse, rekao je Plenković.

Zagreb, 161019. 
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Nastavak 14. sjednice Sabora RH na kojoj premijer Andrej Plenkovic podnosi Saboru 3. godisnje izvjesce o radu Vlade.
Na fotografiji: Tomislav Coric, Andrej Plenkovic. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Tomislav Ćorić, Andrej Plenković

Važno je da svi, i većina i manjina, rade na tome da pokušaju iznjedriti drukčiju Hrvatsku. Hrvatska ni u jednom segmentu ne ide nazad. U internom segmentu, koji je slojevit, u smislu podjela, moramo učiniti više. Više tolerancije, više uvažavanja, rekao je premijer.

Hrvatske manjine trebaju njegovati ono što imaju i biti uključene adekvatno u društvo. Samo na taj način jačamo pozicije Hrvata u susjednim zemljama. Samo tim putem, težeći reciprocitetu. Ove stvari radimo za sebe, radi homogenosti u našem društvu, kazao je Plenković.

Ujedno, moramo mijenjati društvenu klimu. Društvena klima, ako gledate ankete, medije, raspoloženje, rekli bismo da sve propada, da je katastrofa. Prevladava pesimizam, negativa. Je li to baš tako? Je li to ozračje u kojem živimo baš takvo ili je realna situacija u kojoj živimo drugačija? Ne kažem da je sve ružičasto, ali je li baš sve negativno? Ja mislim da nije, rekao je Plenković.

Moramo poraditi, kao političke stranke, ipak na kreiranju ozračja koje ima malo više optimizma, a malo manje pesimizma. Ozračje utječe na rezultate u bilo kojoj organizaciji, u bilo kojem aspektu. Upravo na tom tragu rasprave poput današnje koja je za razliku od ove koja će slijediti popodne drugačije strukturirana, mirnija, daje nam da promislimo o tome, rekao je Plenković.

Zato ćemo ova pitanja koja su otvorena, pitanje plaća, sindikata, rješavati na dobronamjeran način. Svima je u interesu da naši ljudi ne budu potplaćeni, da budu primjerenije nagrađeni za rad koji daju. Zato sam kazao, ne radi se samo o postocima i bodovima, radi se o produktivnosti, valoriziranju učinka. Plaćanju po učinku, to je sustav u kojem živimo. To je bit i tu se krije ključ ove vježbe na koju sam pozvao, da nam predstavnici sindikata pomognu, a to je temeljita, stručna, vrlo precizna rasprava o koeficijentima. To je jedno od najsloženijih pitanja od svih s kojima smo se susreli, kazao je premijer.

Nepravde koeficijenata, nelogičnosti, različite vremenske faze, utjecaji stranaka ostavili su sustav u kojem nitko nije sretan ni zadovoljan. Mi to znamo, svjesni smo toga, ali je naša zadaća pronaći rješenje, rekao je Plenković.

Zagreb, 161019. 
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Nastavak 14. sjednice Sabora RH na kojoj premijer Andrej Plenkovic podnosi Saboru 3. godisnje izvjesce o radu Vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Andrej Plenković

Ono što smo napravili su jasne poruke - izlazimo ususret koliko možemo, čak i nauštrb nekih naših planova i obećanja. Ako jedna skupina traži 6 posto, iz istoga sektora došao je zahtjev koji bi išao u suprot onome što je bilo glavno načelo sindikata obrazovanja. Zahtjev visokoga ponovno bi povećao tu razliku. To nije zahtjev Vlade, to su činjenice. Samo kad zbrojimo ta tri segmenta, već smo u financijskim okvirima ukupnoga troška koji smo danas dali, a koji ide svima, i državnim i javnim. Ima svoju logiku, ima konzistentnost u pristupu i politici Vlade u proteklim godinama u vrijeme kad mi obnašamo ovu odgovornu dužnost za državu i naše građane. Ako sve zbrojimo, doći ćemo do 18 posto povećanja plaća samo za osnovice, a za naše sugrađane i povećanje olakšica. To je ozbiljan iskorak. On govori o onome što možemo u okviru realnih proračunskih mogućnosti, a da pritom ne srušimo sve što smo radili zadnje tri godine, jer ako srušimo što smo radili zadnje tri godine, to ne bi bilo osobito mudro i ne bi imalo smisla. Zato smo osmislili ovakav prijedlog, koji ide ukorak s osobnim odbicima, koji ide i za novim, značajnim povećanjem minimalne plaće, ali ne tako da one poslodavce koji imaju zaposlenike na minimalnoj plaći bacimo na koljena, jer to je stalna dilema tog pristupa, rekao je Plenković, koji se zahvalio na raspravi i sugestijama zastupnicima u Saboru, piše N1.

---------------------

15:15 Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata Krešo Beljak izjavio je u srijedu kako je slušajući izvješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade imao osjećaj kao da sluša izvješće premijera Švedske, Norveške ili Švicarske.

"Najprije sam pomislio da dajete izvješće opozicije ili izvješće Zorana Milanovića i vlade SDP-a, da bih dočekao kraj kada sam pomislio da je riječ o izvješću premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske", kazao je Beljak.

Beljak: Izvješće bez samokritike, kao "zlatnih 80-tih"

Ovo nije bilo izvješće predsjednika Vlade već izvješće predsjednice Republike, koja je na svom inauguracijskom govoru rekla da će Hrvatska biti najbogatija država na svijetu. "Doslovno kao da sam slušao sekretara općinskog komiteta komunističkog sustava tamo iz nekih 'zlatnih 80-ih' godina", dodao je.

Društvo nikad nije bilo više podijeljeno idelogijom i ukopano u prošlost, prava manjina nikad ugroženija, a situacija u pravosuđu lošija. Hrvatsko selo je uništeno, ne vidim ni decentralizaciju, a što se tiče smanjenja broja nezaposlenih sreća je što smo ušli u EU i građani mogu otići na drugo tržište rada, kritizirao je Beljak.

Pozdravio je odluku Vlade o povećanju plaće službenika, no pita zašto ona nije došla ranije.

"U izvješću nije bilo nijedne samokritike, ako baš mislite da niste pogriješili nađite bar jednu stvar, izmislite ju, nema bezgrešnih ljudi. Ako doista nema greški i sve je idealno, 5. siječnja 2020. vidimo se na izborima", poručio je Beljak.

Mrak Taritaš: Predizborni govor premijera

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) nazvala je Plenkovićevo izvješće "predizbornim govorom" u kojem je sve prikazano idealno i savršeno, uz podnaslov "kako namamiti koalicijske partnere".

Zanima ju i kada je premijer donio odluku o povećanju plaća javnim i državnim službenicima, jer je očito želio postići da se govori kako je baš on taj koji je omogućio povećanje plaća.

Emil Daus (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) kaže kako se ne može reći da je sve loše ali nakon tri godine mandata ove Vlade ne vidi dovoljno starteškog promišljanja i odlučnosti. "Očekivali smo više, nedostaje pogled 10 do 20 godina unaprijed", kazao je.

Zekanović poziva premijera da zabrani pobačaj

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) prozvao je premijera da nije pravi kršćanski demokrat. "On je kršćanski demokrat kada treba primiti izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije, a nije kršćanski demokrat kada treba zaštititi život od samog početka”, kazao je i pozvao Plenkovića da zabrani pobačaj.

Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) istaknula je da su obrazovanje, demografija i zapošljavanje prioriteti njezinog kluba, pohvalivši što je premijer u izvješću dotaknuo svaku od te tri teme, a Goran Dodig (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) ocijenio je razumijevanje politike premijera odličnom ocjenom, za razumijevanje realnosti dao mu je vrlo dobar, dok je za njegovu ulogu u EU kazao da je vrlo moćan.

HNS pozdravlja najavljeno povećanje plaća za službenike

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) pozdravio je najavljeno povećanje plaća za službenike jer, ističe, reformu obrazovanja treba pratiti nagrada za zaposlene. "Ako je naše ustrajanje na povećanju plaća rezultiralo time da će dobiti svi - i to pozdravljamo", kazao je.

Tomislav Žagar (Klub HSU, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) ustvrdio je kako će rast plaća uzrokovati porast potrošnje i posredno ubranog PDV-a, pa Vlada time neće izgubiti.

Prijedlog o povećanju plaća službenicima Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) smatra razumnim, među ostalim, jer se odustalo od planiranog smanjenja PDV-a. Složio se i da treba preispitati koeficijente u javnom sektoru u cilju poticajnije radne klime.

-----------------------------

12:50 - "Zdravstvo je pred kolapsom. Nikad duže liste čekanja i nikad veći dugovi. U mandatu ove Vlade iz Hrvatske je pobjeglo čak 150 tisuća ljudi. Hvale se da su smanjili nezaposlenost, a zapravo se radi o tome da su ljudi iselili", s govornice je rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

-----------------------------

12:22 - Dok u Saboru zastupnici reagiraju na govor Andreja Plenkovića, premijer na Twitteru objavljuje dijelove svog obraćanja.

"Nastavljamo jačati Hrvatsku vojsku koja je jamac sigurnosti. Vratili smo vojsku u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin i Udbinu, a potkraj 2019. planiran je povratak HV-a u Pulu. Vraćeno je dostojanstvo hrvatskom vojniku te su poboljšana materijalna prava i uvjeti života i rada!", poručuje Plenković.

---------------------------------

12:20 - Stigla je i prva reakcija iz HNS-a na premijerovu najavu o povećanju plaće za državne službenike. Što kaže HDZ-ov koalicijski partner pročitajte OVDJE!

---------------------------------

12:18 - "Vi na Trgu sv. Marka imate reality show, a građani su taoci ove Vlade. Umjesto istinskih reformi vi ste afirmirali političku trgovinu. Do kad pitam vas?", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

--------------------------------

11:20 - Nakon najave premijera oglasili su se i sindikati koji su najavili press konferenciju danas u 13:15.

-------------------------------

11:15 - Premijer je u svom govoru komentirao i štrajk u školama, kao i zahtjev za povećanje plaća u državnoj službi.

Rekao je pritom da Vlada sljedeće godine namjerava povećati plaću za 6,12 posto svim državnim službenicima, i to u tri vala povećanja od 2% te da neće doći do smanjenja stope PDV-a, odnosno odgađa se smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod što je bilo planirano od 1. siječnja.

- Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje, i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova - rekao je premijer u Saboru i poručio kako je Vlada otvoreni za dijalog o tome sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje na godinama nagomilane probleme, koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

- Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo sa 3800 na 4000 kuna. Ujedno, najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima - naglasio je Plenković.

Podsjetio je kako je njegova Vlada povećala osnovicu za izračun plaće državnih i javnih službenika, koja se nije povećala za kunu od 2012. do 2016., za 587 kuna, odnosno za 11,5 posto. Pohvalio se i povećanjem mirovina. Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada, kazao je.

- Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada - istaknuo je te izrazio razumijevanje nestrpljenja zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući njihov stav da bi plaće trebale biti još veće.

- Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan - kazao je premijer.

Inozemni i EU fondovi

- Jedan od ključnih ciljeva Programa Vlade RH je i osiguravanje trajnog i održivog gospodarskog rasta. Provedbom mjera tri Akcijska plana za administrativno rasterećenje gospodarstva otvaramo prostor za administrativno rasterećenje od 2,7 milijarde kuna. Od 2017. u Hrvatsku je privučeno milijarda i 800 milijuna eura izravnih inozemnih ulaganja. Unaprijedili smo propise koji uređuju sustav poticanja ulaganja te uvjete za realizaciju velikih strateških projekata.

Nacionalna i europska sredstva usmjeravamo u ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. U tu svrhu smo sa 574 milijuna kn financirali gotovo 2000 važnih projekata te pomogli županijama, gradovima i općinama u financiranju njihovog udjela za gotovo 800 projekata sufinanciranih iz EU fondova. Za razdoblje 2014.-2020. na raspolaganju nam je 80 milijardi kuna. Objavljeni su natječaji za cijelu alokaciju, ugovoreno je 76% sredstava, a isplaćeno 27% omotnice - objavio je premijer i na Twitteru dijelove svog govora.

- U tri godine broj noćenja porastao je za 16%, broj turističkih dolazaka za 20%, a prihodi za 17%. Nastavljamo s odličnim rezultatima i očekujemo još jednu rekordnu sezonu. U ovoj godini očekujemo preko milijarde € investicija u turizmu - naglasio je Plenković.

- Demografskim mjerama uspjeli smo postići pozitivne trendove demografskih kretanja. Tako je u 2018. bilo 417 živorođene djece više nego godinu prije. Od 1. travnja iduće godine, roditeljske naknade za drugih šest mjeseci za zaposlene i samozaposlene povećavat će se na 5600 kuna - dodao je.

-------------------------------

10:50 - Premijer je najavio predstavljanje izvješća kroz četiri stupa: pravnu sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštita obitelji te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu.

- Danas, iako je još mnogo posla pred nama, možemo ustvrditi da smo na svim tim područjima ostvarili značajni napredak i postigli opipljive rezultate na političkoj, gospodarskoj i društvenoj razini. U vrijeme četvrte industrijske revolucije koja će promijeniti društvo, presudne za budućnost Hrvatske, ključno je da što prije uhvatimo korak s državama koje su desetljeće prije nas ušle u EU.

'Napredak na svim područjima'

Prije tri godine zatekli smo polarizirano društvo, nestabilnost, visoku nezaposlenost, loš kreditni rejting, sporu provedbu strukturalnih reformi, a onda smo se suočili i s krizom sistemskih razmjera u Agrokoru.

Na svim smo područjima ostvarili velik napredak i ostvarili opipljive rezultate - zdrav gospodarski rast ne temelji se na zaduživanju. Na inicijativu Vlade Sabor je dobio 585 zakona. Štitimo manjinska prava jer to smatramo civilizacijskim imperativom.

U proteklom desetljeću politička scena se promijenila, u Europi kao i kod nas. Razvoj komunikacijskih tehnologija doveo je do lažnih informacija i govora mržnje, koji imaju utjecaja na kvalitetu informiranja u negativnom smislu. U protekle tri godine radili smo na ostvarenju izbornih obećanja i ostvarili postignuća na koja smo ponosni.

'Svakog trena smo spremni ići pred birače'

Vlada prije nas podijelila je društvo, nisu iskoristili članstvo u EU, zamrznuli su plaće i mirovine, zadužili zemlju - to je bio uspjeh SDP-ove vlade. Zato smo kao Vlada koja rješava brojne probleme svakog trena spremni ići pred birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece. Za razliku od njih mi smo vođeni domoljubljem, solidarnošću i sličnim vrijednostima gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala, zemlju samopouzdanih i složnih ljudi.

Kad je riječ o pravosuđu, jedno od ključnih pitanja je sporost i velik broj neriješenih slučajeva. U tom pogledu ostvaren je velik napredak. Prije tri godine bilo ih je 530.000, a ovo ljeto taj je broj pao na 350.000. Ulažemo u bolju opremljenost, veću efikasnost… Neovisnost pravosuđa je ustavno načelo koje ova vlada poštuje. Reorganizirali smo mrežu pravosudnih tijela, spojili prekršajne s općinskim sudovima, smanjili broj pravosudnih tijela.

Radi djelotvornije borbe protiv korupcije bolje se štite zviždači. Velik problem bili su i blokirani građani, ali donijeli smo paket zakona kako bi se njima pomoglo. Omogućili smo da država otpiše dio dugova građanima u iznosu do 10.000 kuna - rekao je Plenković na početku govora.

'Smanjili smo javni dug. BDP kontinuirano raste'

- Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i ustupanjem svih prihoda od poreza na dohodak lokalni proračuni su u prvoj godini povećani za 18,4 posto, odnosno preko dvije milijarde kuna - istaknuo je Plenković govoreći u Saboru o radu Vlade u proteklih godinu dana.

Osim toga, u prvih devet mjeseci ove godine lokalni prihodi po ovoj osnovi rastu dodatnih devet posto, odnosno 900 milijuna kuna, kazao je i najavio da će nastaviti raditi na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji Hrvatske. Tome je pridonijelo, dodao je, deset sjednica Vlade koje su održane diljem Hrvatske i na kojima je u korist razvoja tih županija, gradova i općina ugovoreno projekata vrijednih ukupno 25,6 milijardi kuna.

Nagovijestio je također intenziviranje rješavanja 2.300 zaprimljenih zahtjeva, kojima gradovi i općine traže određenu državnu imovinu radi razvoja svojih projekata visoke financijske vrijednosti. Srednjoročni ekonomski potencijal te mjere procijenjuje se na pet milijardi kuna, rekao je.

Plenković je u svom govoru poručio i kako birokratizirana javna uprava odlazi u povijest jer Vlada gradi učinkovitu i digitaliziranu upravu na usluzi građanima.

Broj korisnika sustava e-Građani - koji pruža preko 60 elektroničkih usluga, poput e-Matice, e-Dnevnika, ePoslovanja ili ePristojbe, dosegnuo je 750.000, pohvalio se.

- Kad je riječ o javnoj upravi, broj korisnika sustava e-građani dosegao je 750.000 sugrađana. Birokratizirana javna uprava odlazi u povijest. Preko 200 poslova državne uprave od 1. siječnja iduće godine radit će županije. Smanjili smo i broj agencija i pravnih osoba s javnim ovlastima.

Također, preko 200 poslova državne uprave, koje su prije obavljali uredi državne uprave u županijama, povjereno je županijama, čime je ukinuto 20 tijela državne uprave, a broj službenika smanjen za 2500.

Na inicijativu Vlade, istaknuo je Plenković, od početka mandata doneseno je 585 zakona.

Nastavljamo raditi na fiskalnoj decentralizaciji Hrvatske.

Održali smo 10 sjednica Vlade van Zagreba gdje smo potpisali i dogovorili projekte u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna.

Lokalni proračuni povećani su.

Što se tiče državne imovine, upustili smo se u rješavanje pitanja zapuštene imovine. Zato smo intenzivno u procesu rješavanja 2.300 zahtjeva kojima gradovi i općine traže nekretnine za daljnji razvoj.

Kad je riječ o gospodarskom rastu, za razliku od ranije, on se više ne temelji na zaduživanju, nego na smanjenju zaduženja, poreznom i administrativnom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova - zato imamo makroekonomske rezultate.

- Zahvaljujući tome imamo makroekonomske rezultate kakvi još nedavno nisu bili zamislivi - ustvrdio je.

Podsjetio je da se zbog velikih deficita i javnog duga koji je bio dosegao 85 posto BDP-a, Hrvatska do nedavno nalazila u europskoj proceduri prekomjernog proračunskog manjka i zaduživala se, a kako je Vlada to preokrenula 'odgovornim vođenjem javnih financija, provedbom Nacionalnog programa reformi i Programa konvergencije'.

- Temeljita fiskalna konsolidacija omogućila nam je da unatoč isplati državnih jamstava Uljanik Grupi, uglavnom preuzetih od ranijih Vlada, u visini od 4,5 milijardi kuna, uspijevamo smanjivati javni dug - kazao je Plenković. Rekao je kako je Vladin cilj zadržati brodogradnju, ali na tržišnim načelima.

Naveo je i da je u tri kruga porezne reforme postignu toporezno rasterećenje od ukupno 6,5 milijardi kuna. Ističe i da postižemo jedno od najbržih smanjenja javnog duga u Europskoj uniji, a koji bi do kraja ove godine trebao pasti na 71,7 posto, a do 2021. i na 65 posto BDP-a. Kazao je i da bolja 'krvna slika' gospodarstva Hrvatskoj omogućila povoljnija refinanciranja, tako da su kamate na javni dug pale sa 12 milijardi na manje od devet milijardi kuna, a smanjene su i kamate na kredite građanima i poduzetnicima, a Vlada očekuje nastavak tog trenda.

Kaže da o povjerenju u ekonomsku stabilnost Hrvatske najbolje govori činjenica da je ove godine u kolovozu prvi put izdan trezorski zapis Ministarstva financija s negativnom kamatnom stopom od -0,05 posto. Ove su godine dvije od tri najveće svjetske rejting agencije - Fitch i S&P - podigle naš kreditni rejting na razinu investicijskog.

Ističe da je time ostvaren još jedan strateški cilj koji je prošle godine najavio, a kako je i uklonjena važna prepreka za privlačenje stranih ulaganja, koja su ključna za daljnji razvoj Hrvatske i za otvaranje novih radnih mjesta.

Zagreb, 161019. 
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Nastavak 14. sjednice Sabora RH na kojoj premijer Andrej Plenkovic podnosi Saboru 3. godisnje izvjesce o radu Vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

-------------------------------

10:30 - Premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor pred kojim su ga dočekali novinari, no nije htio ništa komentirati poručivši kratko:

- Sve ćete uskoro čuti.

Izjavio je da Vlada nije kapitulirala pred poslodavcima nego se samo želi još malo konzultirati, dodavši da ona donosi zakone u interesu građana Hrvatske.

Dolazeći na saborsku sjednicu na upit zašto je Vlada iz procedure povukla šest zakonskih prijedloga i je li u pitanju kapitulacija Vlade pred poslodavcima kazao je: "Nismo kapitulirali pred poslodavcima, samo se želimo još malo konzultirati, smatramo da imamo još vremena da to usvojimo u redovnoj proceduri."

Vlada je na telefonskoj sjednici povukla prijedloge zakona o izmjeni Zakona o radu, o izmjeni Zakona o državnim službenicima, o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Najavila je da će ih dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru.

Na pitanje u čijem je to interesu – sindikata, poslodavaca ili nekog trećeg, Plenković je odgovorio da je to "u interesu građana Hrvatske“. Na primjedbu da, ako popušta poslodavcima, onda može i prosvjetarima povećati plaće, Plenković je neodređeno kazao: "Sve ćete čuti danas i sve će biti jasno."

Upitan što će biti s prosvjetarima koji su danas bili pred Banskim dvorima i hoće li ih primiti na razgovor ili je na stolu i dalje Vladina ponuda "2 plus 2“ povećanja plaće, odgovorio je da je on uvijek za dijalog.

-------------------------------

Premijer Andrej Plenković podnijet će godišnje izvješće o radu Vlade u Hrvatskom saboru.

Saborskim Poslovnikom iz 2013. premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće.

Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno.

Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje, piše N1.

Nakon toga na dnevnom redu je oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:58