RIJEKA GATEWAY

Plenković odveo dansku premijerku na kontejnerski terminal u Rijeci, bit će najsuvremeniji u ovom dijelu Europe

Danskoj premijerki je predstavljen projekt terminala i pripadajućih prometnica

Mette Frederiksen i Andrej Plenković

 Damir Škomrlj/Cropix

Hrvatski premijer i njegova danska kolegica obišli su u ponedjeljak kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea u Rijeci, budući Rijeka Gateway terminal, čije se dovršenje očekuje za godinu i pol a trebao bi, po najavama, biti najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe.

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima održao je sastanak s premijerkom Mette Frederiksen, koja je u posjetu Hrvatskoj, u sjedištu Lučke uprave Rijeka, a nakon toga su se uputili do terminala Zagreb Deep Sea.

Danskoj premijerki je predstavljen projekt terminala i pripadajućih prometnica.

image

Mette Frederiksen i Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix

Plenković i Frederiksen nisu davali izjave za novinare, a hrvatski je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao da je terminal, vrijednosti oko 100 milijuna eura, financiran kreditom Svjetske banke.

"Dovršenje terminala se očekuje za godinu i pol. Do tada treba završiti cestu D-403, koja povezuje terminal s riječkom obilaznicom. Njeno puštanje u promet se očekuje tijekom srpnja ove godine, investitor su Hrvatske ceste, a financira se iz europskog instrumenta za povezivanje Europe", naveo je Butković.

On je rekao i da su koncesiju dobile respektabilne tvrtke Maersk Grupa kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupa kroz ENNA Logic. Ovaj terminal bit će dio globalne mreže APM terminala, koju čini 76 terminala, dodao je Butković.

image

Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix

Postojeći terminal Brajdica ima godišnji promet od 500 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a ovim terminalom bi se u Rijeci trebao ostvarivati promet od milijun TEU, a s daljnjim proširenjem područja terminala promet bi trebao doseći 1,5 milijuna TEU, rekao je Butković.

Na terminalu se trenutno uklanjaju postojeći objekti. U kolovozu 2022. godine je završena narudžba glavne terminalske opreme, obalnih i portalnih kontejnerskih dizalica.

Očekuje se da će ulaganja Maersk Grupe, ENNA Logic i Rijeka Gateway do kraja 2026. godine doseći 480 milijuna eura te da se otvoriti više od 1100 izravnih radnih mjesta u Hrvatskoj, od kojih više od 300 na novom kontejnerskom terminalu. Neizravno zapošljavanje u regiji temeljem ovog projekta bi trebalo biti znatno veće, rečeno je tijekom predstavljanja.

image
Damir Skomrlj/Cropix

S poboljšanom digitalizacijom carinskih procesa, procjenjuje se da će carinjenje kontejnera unutar Hrvatske proizvesti fiskalni prihod od 180 milijuna eura 2026. godine, a 2030. čak 340 milijuna eura.

Rijeka Gateway će biti najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe, istaknuto je. Služit će kao glavna ulazna točka u zemlju i tržišta zaleđa.

Prednost terminala je dubina mora uz operativnu obalu od čak 20 metara.

image

Mette Frederiksen, Andrej Plenković i Oleg Butković

Denis Lovrovic/Afp

Danska premijerka Frederiksen nastavlja posjet Hrvatskoj u utorak u Zagrebu, radnim sastankom s hrvatskim premijerom. Uslijedit će i sastanak dvaju izaslanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40